…
23 Ağustos 2021, Pazartesi Ankara,Türkiye

6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri Kamu Görevlileri İçin Çok Önemli Kazanımlar ile Sonuçlandı


4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, hükümet ile memur sendikaları arasında anlaşmada sağlandı. Anlaşmada kamu görevlileri için çok önemli kazanımlara imza atıldı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; “Memur sendikalarımız ile varmış olduğumuz anlaşmaya göre kamu personelimizin 2022-2023 yılları maaşlarındaki kümülatif artış oranları %30 ile %35 arasında değişmektedir. 3600 ek gösterge çalışmalarını da bu sözleşme döneminde tamamlıyoruz. Pandeminin dünyayı sarsan ekonomik etkilerine rağmen çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasındayız. Tüm kamu çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Bilgin, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 ve enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığını açıkladı. Anlaşmaya göre; en düşük devlet memuru maaşının 2 yıllık toplam artış oranı yüzde 31, 2 yıllık toplam artış miktarı ise 1352 TL oldu. En düşük devlet memuru maaşı 4 bin 348 TL’den 5 bin 700 TL’ye yükseldi.

Bakan Bilgin: "Türkiye tarihinde En Yüksek Oranları İçeren Sözleşme" 

Türk çalışma hayatında memur sendikalarıyla yapılan pazarlıkta ilk defa yüzde 8'lik artış önerildiğine dikkat çeken Bakan Bilgin, “2023 yılı için bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş bir oranda Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle yüzde 8'lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Bunlarda enflasyon farkı saklıdır. Yıllık bazda toplam yüzde 14 artış yaptığımızın altını çizmek isterim." dedi. Çalışanlarımızı ve kamu görevlilerimizi enflasyona ezdirmeme sözümüzün arkasındayız diyen Bilgin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır takip ettiği siyasettir bu. Bu ilke etrafında biz de sosyal politika uygulamalarının en önemlisi olan toplu sözleşme mekanizmasını bu şekilde değerlendirmek istedik. Türkiye tarihinde bu düzeyde yapılmış en yüksek oranları içeren sözleşmedir." dedi.

Sözleşme kapsamında yüzdelik artışların yanında farklı kalemlerde artışların da yapıldığını belirten Bakan Bilgin, seyyanen zam beklentileri konusunda “Biz seyyanen zammı karşılama konusunda uzlaştığımız rakamları dikkate aldığımız zaman onun getireceği yükün bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir soruna dönüşmemesi için bir başka öneride bulunduk. Toplu Sözleşme Tazminatı 135 TL’den 400 TL’ye yükseltilerek maaşlara %2 oranında ek zam sağlandı.  Bu konuda da bir uzlaşmaya vardık.” açıklamasında bulundu. 

“3600 Ek Gösterge Meselesi Bu Sözleşme Döneminde Tamamlanacaktır”

Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge ve sözleşmeli kamu çalışanlarının durumuyla ilgili, "3600 Ek Gösterge meselesi Memur-Sen'in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır. Bu tabi kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra kanun çıkartmak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin inisiyatifindedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sözleşmeli çalışanlar konusuna da değinen Bilgin, “Bu konuda 3+1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlarımız hazırladı, yerel yönetimlerin çalışanlarına karşı yürütülebilecek bir haksızlığı gidermek için de ilgili düzenlemelerin yapıldığını ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

En Düşük Devlet Memuru Maaşı 5 bin 700 TL’ye Yükseldi

2 Ağustos 2021 tarihinde başlayan müzakerelerin sonucunda varılan uzlaşmaya göre; sendika üyesi, bekar hizmetli memurlar için en düşük devlet memuru maaşı 4 bin 348 TL’den 5 bin 700 TL’ye yükseldi. 2 yıllık artış miktarı 1352 TL, artış oranı ise yüzde 31 oldu. Sendika üyesi, bekar öğretmen maaşı 5 bin 872 TL’den 7 bin 760 TL’ye yükseldi. 2 yıllık artış miktarı 1.888 TL, artış oranı da yüzde 32 oldu.

En Düşük Hemşire Maaşı 7 bin 356 TL’ye Yükseldi

4/1 Lisans mezunu-Ek ödeme dahil hemşire maaşı 6 bin 334 TL’den 8 bin 572 TL’ye yükseldi. 2 yıllık toplam artış miktarı 2 bin 238 TL olurken 2 yıllık toplam artış oranı yüzde 35,3 oldu. 8/1 Lisans mezunu-Ek ödeme dahil hemşire maaşı ise 5 bin 304 TL’den 7 bin 356 TL’ye yükseldi. 2 yıllık toplam artış miktarı 2 bin 52 TL toplam artış oranı da yüzde 38,6 oldu. Ayrıca Hizmet Kolu Sözleşmelerinde 11 hizmet koluna önemli mali ve sosyal haklar sağlandı.