Bakan Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-TYÇ Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na Katıldı

27 Ekim 2026, Salı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na iştirak etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na iştirak etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na iştirak etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na iştirak etti.

Bakan Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-TYÇ Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Yükseköğretimde Yeterlilik ve Tanınırlık-Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logo Kullanım Hakkı Buluşması Programı’na iştirak etti.

Programda konuşan Bakan Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 21. Olağan Genel Kurulu’nun ardından, yükseköğretimde kalite güvencesinin güçlendirilmesine ve yeterliliklerin tanınırlığının artırılmasına katkı sağlayan üniversitelerle bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu yıl aynı zamanda, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 20. yılının idrak edildiğini kaydeden Işıkhan, “Kurumumuz, geride bıraktığı 20 yılda, mesleki yeterlilik sistemimizin gelişimine, nitelikli insan kaynağımızın güçlendirilmesine ve eğitim ile çalışma hayatı arasındaki bağın kuvvetlendirilmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu vesileyle, kuruluşundan bugüne Kurumumuza emek veren bütün yöneticilerimize, çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Bakan Işıkhan, bugün dünya ekonomilerinin rekabet gücünü belirleyen unsurların hızla değiştiğine vurgu yaparak, “Artık kalkınmanın en stratejik kaynağı; bilgiyi üreten, teknolojiyi geliştiren, becerilerini yenileyebilen ve emeğiyle değer oluşturan insandır. Ancak bizler, insanı yalnızca ekonomik üretimin bir unsuru olarak gören bir anlayışın ya da medeniyetin de temsilcileri değiliz. Bizler, emeğe değer veren, bilgiyi hikmette, beceriyi ahlakla, üretimi insan onuruyla buluşturan köklü bir medeniyetin mirasçılarıyız. Ahilik geleneğimizden aldığımız bu anlayışı; çağımızın bilimi, teknolojisi ve yenilikçi üretim anlayışıyla buluşturmak zorundayız. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortaya koyduğumuz Türkiye Yüzyılı vizyonumuz da güçlü üretim kapasitesini, ileri teknolojiyi ve nitelikli insan kaynağına dayanan bir kalkınma anlayışını esas almaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Düzenlenen Mesleki Yeterlilik Belgesi Sayısı 3,5 Milyonu Aşmış Durumdadır”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak daha fazla istihdam oluşturmanın yanı sıra, vatandaşların becerilerini geliştirmeyi ve sahip olduğu yetkinliklerin çalışma hayatında karşılık bulmasını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Işıkhan, “Bu noktada Mesleki Yeterlilik Kurumumuz, çok önemli bir görev üstlenmektedir. Bugün 27 sektörde, 900'ü aşkın ulusal meslek standardımız, yaklaşık 700 ulusal yeterliliğimiz ve 250'yi aşkın yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşumuz bulunmaktadır. Düzenlenen mesleki yeterlilik belgesi sayısı ise 3,5 milyonu aşmış durumdadır. Bu rakamlar, 20 yılda oluşturduğumuz güçlü kurumsal kapasitenin de en somut göstergesidir.” diye konuştu.

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi

Bakan Işıkhan, dijitalleşme, yapay zekâ, yeşil dönüşüm ve yeni üretim teknolojilerinin, mesleklerin yapısını ve ihtiyaç duyulan becerileri hızla değiştirdiğine ve dönüştürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bu nedenle mesleki yeterlilik sistemimizi, geleceğin mesleklerini ve beceri ihtiyaçlarını öngören bir yapıya dönüştürmek zorundayız. Bu doğrultuda, Türkiye Yüzyılı Millî Yeterlilik Programı anlayışıyla yeni mesleklere yönelik standartların geliştirilmesini, hayat boyu öğrenmenin desteklenmesini, dijital belgelendirme uygulamalarının yaygınlaştırılmasını ve kalite güvencesinin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Bütün bu çalışmaları, başta Millî Eğitim Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulumuz olmak üzere, ilgili kurumlarımız ve sosyal taraflarımızla iş birliği içerisinde yürütmeye devam edeceğiz. Bugünkü buluşmamızın merkezinde, ulusal yeterlilik sistemimizin en önemli unsurlarından biri olan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi bulunmaktadır. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, ülkemizde farklı öğrenme yollarıyla kazanılan yeterlilikleri ortak bir yapı içerisinde buluşturan ve kalite güvencesini esas alan ulusal bir çerçevedir. Bunun 2017 yılında Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'ne referanslanması, yeterliliklerimizin uluslararası karşılaştırılabilirliği ve tanınması açısından önemli bir adım olmuştur. Bugün üniversitelerimizle gerçekleştirdiğimiz bu buluşma da söz konusu sürecin somut sonuçlarından bir tanesidir.”

“162 Üniversitemizdeki İlgili Yükseköğretim Programlarının Yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne Yerleştirilmiş Ve TYÇ Logosu Kullanım Hakkı Kazanmıştır”

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosunun, kalitenin güvencesi, şeffaflığın ve yeterliliklerin tanınırlığı bakımından önemli bir gösterge olduğunu belirten Işıkhan, “Öğrencilerimizin kazandıkları bilgi ve becerilerin güvenilirliğini, mezunların yeterliliklerinin anlaşılabilirliğini, eğitim ve çalışma hayatı arasındaki bağı da güçlendirmektedir. Geldiğimiz noktada, 162 üniversitemizdeki ilgili yükseköğretim programlarının yeterlilikleri, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'ne yerleştirilmiş ve bu programlar TYÇ logosu kullanım hakkı kazanmıştır. Bu gelişmeyi, yükseköğretim sistemimizin kalite güvencesi ve uluslararası tanınırlığı bakımından son derece kıymetli buluyorum. Elbette hedefimiz, bu kazanımı daha ileriye taşımak, bütün üniversitelerimizde kalite güvencesi sağlayan programların Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında daha geniş biçimde yer almasını sağlamaktır. Bu vesileyle, yükseköğretimde kalite güvencesinin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları dolayısıyla Yükseköğretim Kurulumuza, Yükseköğretim Kalite Kurulumuza ve ilgili akreditasyon kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün TYÇ logo kullanım hakkı kazanan programlarıyla bu başarıya katkı sağlayan üniversitelerimizi, değerli rektörlerimizi, akademisyenlerimizi ve bütün üniversite mensuplarını gönülden tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Bizim hedefimiz; insanımızın bilgi ve becerilerinin uluslararası çalışma hayatında da daha güçlü bir şekilde tanınmasını sağlamaktır” diyen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile kurduğumuz ilişkiyi, Europass faaliyetlerimizi ve uluslararası iş birliklerimizi bu açıdan önemsiyoruz. Aynı zamanda Türk dünyasındaki kardeş ülkelerimizle meslek standartları ve yeterliliklerin karşılıklı tanınması alanlarında iş birliğimizi geliştirmeyi de hedefliyoruz. İnanıyorum ki nitelikli insan kaynağımızın uluslararası tanınırlığını güçlendiren her adım, Türkiye Yüzyılı hedeflerimize de önemli katkılar sağlayacaktır. Mesleki Yeterlilik Kurumumuzun 20 yıllık birikimini, üniversitelerimizin bilimsel kapasitesiyle ve çalışma hayatımızın ihtiyaçlarıyla buluşturarak daha ileriye taşıyacağız. Eğitim ile istihdamı daha güçlü buluşturan, beceriyi ve emeği esas alan, kalite güvencesini önceleyen bir ulusal yeterlilik sistemini inşallah hep birlikte inşa edeceğiz.”

Bakan Işıkhan, konuşmasının sonunda organizasyona ev sahipliği yapan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu, MYK Başkanı Aşkın Tören’i ve bütün çalışanları tebrik ederek, Kurumun 20. kuruluş yılını kutladı, 21. Olağan Genel Kurulu’nun Türkiye ve çalışma hayatı için hayırlara vesile olmasını diledi.

TYÇ logo kullanım hakkı kazanan üniversiteleri de tebrik eden Işıkhan, “İnanıyorum ki Türkiye Yüzyılı, Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, bilginin beceriyle, emeğin teknolojiyle, üretimin de kaliteyle buluştuğu bir yüzyıl olacaktır. Bu hedeflere ulaşırken en büyük güvencemiz, iyi yetişmiş, üretken ve donanımlı insanımızdır. Programımızın, yükseköğretimimizin gelişimine ve yeterliliklerimizin uluslararası tanınırlığının güçlenmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.” dedi.

 

 

 

 

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.