Bakan Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 20. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı

30 Ekim 2025, Perşembe

Bakan Işıkhan, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 20. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) 20. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Bakan Işıkhan, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Genel Kurul’un ve yeni dönemin kurum çalışanları başta olmak üzere çalışma hayatına ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte inşa edileceğini belirten Işıkhan, “Mesleki Yeterlilik Kurumumuz, ülkemizin mesleki yeterliliklerini belirleyen ve belgeleyen kritik rolüyle çalışma hayatının gelişimine katkı sunmaya devam ediyor. Yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini ve yüksek standartlı hizmetlerin sunulmasını sağlayacak beşeri sermayemizin büyümesi ancak mesleki yeterliliklerin arttırılması ile mümkündür. Mesleki Yeterlilik Kurumumuz, bu politikaların geliştirilmesi ve uygulanması hususunda önemli görevler üstlenmektedir. Kurulduğu günden bu yana eğitim camiasıyla işbirliği içerisinde ülkemize uluslararası geçerliliğe sahip sınav ve belgelendirme faaliyetleri ile nitelikli ve belgeli işgücü kazandırmaya devam ediyor. Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığımız, Yükseköğretim Kurulumuz, kamu kurumlarımız, işçi ve işveren temsilcilerimiz birlikte yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, kurumun ortak akıl ve işbirliği anlayışının sistemin sağlam temeller üzerinde yükselmesini ve paydaş katkısıyla birlikte sürekli gelişmesini sağladığına vurgu yaparak, “Bu anlayışla, bugün itibariyle 27 sektörde 926 ulusal meslek standardı ve 694 ulusal yeterlilik yürürlüğe alınmıştır. İşgücü piyasasının değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak amacıyla 455 meslek standardı ve 441 yeterlilik güncellenmiştir. Ayrıca yeşil ve dijital dönüşüm alanlarında hazırlanan 78 meslek standardı ve 76 yeterlilik ülkemizin dönüşüm sürecine doğrudan katkı sağlamıştır. 2010-2025 döneminde ulusal yeterlik sistemimizi güçlendirmek ve eğitim-istihdam bağını kuvvetlendirmek amacıyla yürütülen 29 projenin bütçesi 43 milyon Avroya ulaşmıştır” diye konuştu.

“3.1 Milyondan Fazla Vatandaşımız Mesleki Yeterlilik Belgesi Almış, Sadece Bir Yılda 327 Bin Kişi Belgelendirilmiştir”

Söz konusu projeler sayesinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nin yaygınlaştırıldığını, Ulusal Europass Merkezi faaliyetlerinin güçlendirildiğini ve ulusal sistemin Avrupa normlarıyla tam uyumlu hale geldiğinin altını çizen Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurumumuz Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile denkliğini sağlayarak, ulusal yeterlilik belgelerimizin uluslararası geçerliliğini de temin etmiştir. Böylece vatandaşlarımızın Avrupa genelinde tanınırlığı artan belgelerle istihdam olanakları büyümüş, işgücü hareketliliği desteklenmiştir. Şu an hâlihazırda ülkemiz genelinde faaliyet gösteren 260 belgelendirme kuruluşu aracılığıyla uluslararası akreditasyona sahip denetlenebilir ve kalite güvenceli bir sınav ve belgelendirme sistemi yürütülmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar 3.1 milyondan fazla vatandaşımız Mesleki Yeterlilik Belgesi almış, sadece bir yılda 327 bin kişi belgelendirilmiştir.”

“Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan 204 Meslekte 2,5 Milyondan Fazla Çalışanımız MYK Belge Sahibi Olmuştur”

Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatında en fazla üzerinde durdukları alanlardan bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, “Bu noktada özellikle iş kazalarının önlenmesi ve iş sağlığı güvenliği kültürünün yerleşmesi noktasında da MYK önemli bir rol üstlenmiştir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 204 meslekte zorunlu haline getirilen belgeler sayesinde 2,5 milyondan fazla çalışanımız MYK belge sahibi olmuştur. Yeni dönemde yayınlanacak olan 8. Tebliğ ile yeşil dönüşüm meslekleri odağında belge zorunluluğu kapsamı daha da genişletilmiş olacaktır. Yeşil ekonomiyle doğayı koruyan, dijital yetkinliklerle de çağın dilini konuşan bir işgücü inşa edeceğiz” dedi.

“Emeklilerimiz, Bu Milletin Baş Tacıdır”

İşgücünün Türkiye’nin üretken lokomotifi olduğunu kaydeden Işıkhan, “Bu büyük üretim hikayesinin emektar kahramanları olan değerli emeklilerimiz ise bu milletin baş tacıdır. Her bir emeklimiz, yıllarca alın teri dökmüş, üretmiş, bu ülkeye katma değer sağlamış ve nihayetinde helalinden emekliliğini hak etmiş birer gönül insanıdır. Ben bu toprakların çocuğu bir Anadolu evladıyım. Bizim kültürümüzde büyükler, evin bereketidir. Yurdun dirliğidir ve toplumun vicdanıdır. Onların duaları ile 24 yıldır birçok başarıya imza atıyoruz. Ben bir sosyal hizmet uzmanı ve akademisyen olarak bu mesleği seçerken en çok heyecan duyduğum şey, büyüklerimize hizmet edebilme ve onların hayır dualarını alabilme arzusuydu. Bu anlayışla büyüklerimize bu güne kadar nasıl gözümüz gibi baktıysak, bundan sonra da aynı titizlikle onlara bakmaya, onları desteklemeye ve onların yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın En Kapsayıcı Genel Sağlık Sigortası Sistemlerinden Birini Kurduk”

Bakan Işıkhan, her vatandaşın aynı standartta ve aynı sağlık hizmetlerine ulaşma hakkına sahip olduğuna değinerek, şöyle devam etti:

“Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünyanın en kapsayıcı Genel Sağlık Sigortası sistemlerinden birini kurduk. Bugün Türkiye’de vatandaşlarımızın hastanelere, ilaçlara, tedaviye erişimi hem kolay hem de kalitelidir. Son bir yılda özellikle kanser ilaçları başta olmak üzere uzun yıllardır SGK kapsamında olmayan birçok ilacı Genel Sağlık Sigortası kapsamına aldık. Vatandaşlarımızın ilaç bulamıyorum demediği, tedaviye ulaşamıyorum kaygısı yaşamadığı bir sosyal güvenlik sistemini tesis ettik. Elbette emeklilik sistemi bildiğiniz gibi nimet-külfet dengesi üzerine kuruludur. Yani çalışırken ödenen prim oranı ne kadar yüksekse, emeklilik döneminde alınan aylık da o ölçüde yüksek olur. Bizim temennimiz vatandaşlarımızın hem çalışma dönemlerinde yüksek gelir elde etmelerini, sistemde çalışan olarak daha fazla kalıp primlerini artırmalarını ve emeklilikte refahlarının devam etmesini sağlamaktır. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Sistemimizi aktüeryal olarak güçlendirmek birinci gayemizdir.”

EYT düzenlemesinden sonra SGK’nın mali yapısını güçlendirmek için çok ciddi adımlar attıklarına dikkati çeken Işıkhan, “Somut rakamlarla ifade etmem gerekirse, 2008 reformunun ardından 2024 yılı itibariyle SGK açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı tarihin en düşük seviyesine gerilemiştir. 2008 yılında yüzde 2,57 olan bu oran, 2023’te yüzde 0,15’e, 2024 yılında ise sadece 0,02’ye düşmüştür. Aynı dönemde SGK gelirlerinin giderleri karşılama oranı daha büyük bir iyileşme göstermiştir. 2008’de yüzde 72,2 olan oran, 2024 yılında yüzde 99,74’e yükselmiştir” diye konuştu.

“Sosyal Güvenlik, Bir Milli Güvenlik Konusudur”

Bakan Işıkhan, SGK’nın tarihinde hiç olmadığı kadar dengeli, güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştuğuna vurgu yaparak, “Mevcut seyir bu şekilde devam ederse 2028 yılında Sosyal Güvenlik Kurumumuz fazlaya geçecektir. Böylece hem çalışanlarımızın, hem emeklilerimiz, hem de yakınları, kısacası SGK kapsamındaki her vatandaşımız güçlü mali yapıyla Sosyal Güvenlik Sisteminden en ileri düzeyde faydalanacaktır” ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı istihdamla da mücadele ettiklerine dikkati çeken Işıkhan, “Denetimlerimizi yapıyoruz. Prim tahsilatlarını artırıyor, birikmiş borçları tahsil ediyoruz. Bu sürdürülebilir yapı sadece bu günün emeklilerini değil, yarının emeklileri olacak gençlerimizi ve çocuklarımızı da güvence altına almaktadır. Göreve geldiğimiz günden bu yana Sosyal Güvenlik bir milli güvenlik konusudur, diyoruz. Çalışmalarımızı bu hassasiyet ve özenle yürütüyoruz. Bugün açık yüreklilikle söyleyebilirim ki, Sosyal Güvenlik Kurumumuz, öngörülebilir, sürdürülebilir ve geleceğe güven veren bir yapıya kavuşmuştur. Üstelik Dezenflasyon politikalarına rağmen işgücüne katılım oranlarında, istihdamda ve işsizlikte yakaladığımız başarı grafiği bu tabloyu daha da güçlendirmektedir. Bu güçlü gidişatla hem Sosyal Güvenlik Sistemimiz hem de ülkemizin üretim gücü Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır biçimde daha da yükselecektir” değerlendirmelerinde bulundu.

“Geleceğin Türkiye’si, Kapsayıcı Bir Beceri Seferberliği İle İnşa Edilecektir”

Bakan Işıkhan, her belgelendirme sürecini bu büyük dönüşüm yolculuğunun sessiz ama kararlı bir adımı olarak gördüklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Orta Vadeli Program çerçevesinde, yeşil ve dijital dönüşüm, mikro yeterlilikler ve beceri uyumu konularında geliştirilen politikalar MYK’nın hedefleriyle tam uyum içerisindedir. Yeşil dönüşüm kapsamında 22 ulusal yeterlilikte 5 bin 331 kişi belgelendirilmiştir. Ayrıca dijital dönüşüm kapsamında 16 yeterlilikte belgelendirme faaliyetlerimiz sürmektedir. Özellikle kadınların ve gençlerin nitelikli işgücüne katılımını artırmaya yönelik mekanizmalarımızı daha da güçlendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, geleceğin Türkiye’si kapsayıcı bir beceri seferberliği ile inşa edilecektir. Son dönemde Türk dünyası ülkeleriyle işbirliğimizi de derinleştiriyoruz. Bu vesileyle Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin ulusal yeterlilik sistemlerini kurmalarına ve belgelendirme süreçlerini geliştirmelerine de destek veriyoruz.”

MYK’nın Türkiye’nin beceri sermayesinin teminatı, nitelikli işgücünün güvencesi ve iş sağlığı kültürünün taşıyıcısı olduğunu ifade eden Işıkhan, “Verilen her mesleki yeterlilik belgesi yalnızca bir sertifika değil, üretimde kalite, istihdamda güven ve geleceğe yatırımdır. Kurumumuzun güçlü yapısı sayesinde ülkemizin kalkınma hedeflerine, rekabet gücüne ve sosyal refahına doğrudan katkı sunuyor, hem bugünün ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de yarının Türkiye’sine yatırım yapıyoruz. Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siz değerli paydaşlarımızla birlikte belgeli ve nitelikli işgücünün oluşması, ekonomik faaliyetlerin hızla dönüşümü için bu vizyon ve anlayışla çalışmalarını ve işbirliklerini sürdürmeye devam edecektir” dedi.

Işıkhan, konuşmasının sonunda Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 20. Olağan Genel Kurulu’nun çalışma hayatına hayırlı olmasını diledi.

Genel Kurul’a, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nihat Gürbüz, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak AKKOL, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi PALANDÖKEN, milletvekilleri, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, uluslararası kuruluşların Türkiye temsilcileri, delegeler ve davetliler katıldı.

Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz.   Daha fazla bilgi için linke tıklayarak Çerez Politikamıza ulaşabilirsiniz.