“Ortak İşbirliği Yoluyla Çocuk İşçiliği İle Mücadele Projesi” 1. Yönetim Toplantısı Gerçekleştirildi
09 Temmuz 2025, Çarşamba
“Ortak İşbirliği Yoluyla Çocuk İşçiliği İle Mücadele Projesi” 1. Yönetim Toplantısı Gerçekleştirildi
Çocuk işçiliği ile mücadelede uluslararası işbirliklerini güçlendirmekte ve geniş kapsamlı projelere liderlik eden Bakanlığımız, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde yürütülen “Ortak İşbirliği Yoluyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele Projesi” 1. Yönetim Toplantısını gerçekleştirdi.
2 Haziran 2025 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan projenin 9 Temmuz 2025 günü gerçekleştirilen ilk toplantısı, Çalışma Genel Müdürü Dr. Mehmet Baş’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Dr. Baş konuşmasında, “Bakanlığımızca çocuk işçiliği ile mücadeleyi bir bütün olarak ele alarak ulusal düzeyde koordinasyon sağlamanın yanı sıra, bu alanda edinilen tecrübe ve birikimle ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın çalışma hayatından çekilerek eğitime yönlendirilmelerine ilişkin deneyimlerimizi rahatlıkla paylaşabilecek, bu alanda oluşturulacak küresel politikalar ve uygulamalara önemli katkılar sunabilecek bir rehber haline gelmiş bulunuyoruz. “Çocuk işçiliğine sıfır tolerans” ilkesiyle çalışmaların hız kesmeden küresel düzeyde elde edinilen vizyon dahilinde sürdürülecektir. Ortak İşbirliği Yoluyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele Projesinin çocukların yararına somut katkılar sunmasını temenni ediyor ve herkes için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Toplantıya Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, UNICEF Türkiye Ofisi Direktör Yardımcısı Malti Gandhi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay ile Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Cemre Güzel de katılarak proje hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Toplantıda, proje yönetim yapısı, raporlama süreci ve yıl sonuna kadar planlanan faaliyetler hakkında sunum gerçekleştirildi. Katılımcıların görüş ve önerileri alınarak toplantı sona erdi.
Proje kapsamında, 2017-2023 yıllarında başarıyla tamamlanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’nın ardından, yeni bir ulusal politika çerçevesi oluşturulması ve mücadelede görev alan tüm paydaşların kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Proje sayesinde 5.000 çocuğa daha ulaşılması ve çocukların eğitimlerini tamamlayarak iş gücüne dahil olmalarının sağlanması amaçlanıyor.