…
…
…
19 Ekim 2021, Salı Ankara, Türkiye

Isparta ve Burdur “İşimdeyim Güvendeyim Projesi” için El Ele Verdi


Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında hayata geçirilen ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin hibe faydalanıcı olduğu “İşimdeyim Güvendeyim Projesi”nin açılış toplantısını gerçekleştirdik.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Burdur Organize Sanayi Bölgesi, Burdur II. Organize Sanayi Bölgesi, Bucak Organize Sanayi Bölgesi, ve Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nin paydaşları olduğu Proje’nin açılış toplantısına Burdur Valisi Ali Arslantaş, Genel Müdür Yardımcımız Burhanettin Kurt, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Isparta Süleyman Demirel OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, Burdur OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İzzet Boyacıoğlu ve Bucak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu katıldılar.

Burhanettin Kurt yaptığı açılış konuşmasında, MİSGEP’in bugüne kadar ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılmış en büyük proje olduğuna değindi ve bu Proje’nin hibe bileşeni kapsamında toplamda 450’nin üzerinde başvurudan ilk 37 proje arasına girmeyi başaran İşimdeyim Güvendeyim Projesi’ni hayata geçirdikleri için Proje’nin tüm paydaşlarını tebrik etti. Proje kapsamında verilecek olan eğitimlerin deneyimleyerek öğrenme metoduyla gerçekleştirilecek olması sebebiyle özellikle yetişkin eğitimleri yönünden amacına ulaşacağına dair inancını dile getiren Kurt, İşimdeyim Güvendeyim Projesi’ni İSG alanındaki iş birliğinin de güzel bir örneği olarak nitelendirdi. Kurt sözlerine söyle devam etti: “Güvenlik kültürünün bugünden yarına oluşabilecek bir olgu olmadığını biliyoruz. İşte bugün burada toplanmamızın nedeni olan İşimdeyim Güvendeyim Projesi gibi çalışmalarımız, ülkemizde güvenlik kültürünün yerleştirilmesi sürecini hızlandıran çalışmalardır. Bu vesileyle Projenin hayata geçirilebilmesi için elini taşın altına koyarak güvenlik kültürünün oluşturulmasına katkı sağlayan tüm ekibi tebrik ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı açılış konuşmasında; “Bugün burada, icracı kamu örgütleri, üniversiteler ve sektörün önde gelen temsilcileri olarak ortak proje yapabildiğimizi görüyoruz. Proje kültürü açısından baktığımızda bu gibi çalışmaların, bundan 10-15 yıl önce ancak hayalini kurabiliyorduk. Toplumsal katkı, üniversitelerimizin kuruluş amaçlarında vardır ve bizler bu gibi projeleri ısrarla, sıklıkla ve beklentilerimizi makul düzeylerde tutarak yapmaya devam ettiğimizde bir 10 yıl sonrasında da hayalini kurduğumuz toplumsal iyileşmelere erişebildiğimizi göreceğiz. Isparta ve Burdur aynı kaderi paylaşan illerdir ve bu gibi projeler bu iki ili birbirine daha da yaklaştırmaktadır. Bu bölgenin tarım ve hayvancılıkla birlikte yıldızı parlayan sektörü madencilik sektörüdür. Bu nedenle de doğru sektörün tercih edildiğini de görüyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Çalışma hayatı çok bileşenli bir alandır ve birçok farklı riski barındırır. Ülkemiz son yıllarda özellikle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve alt düzenlemeleri ile AB standartlarında mevzuata kavuşmuştur. Ancak şunu biliyoruz ki yalnızca mevzuat düzenlemeleriyle iş kazası ve meslek hastalıklarını tamamen önleyemeyiz. Eğitimlerimizin davranışa dönüşmesini sağlayabilmek, eğitimlerimizde aktarılanların uygulamaya geçirilmesini takip etmek gerekir” dedi. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınırken başlangıçta belli teknik kapasiteleri oluşturmanın mali yükleri olabileceğine işaret eden Korkmaz, bu maliyetlerden kaçınmak yerine bu maliyetlerin bir yatırım unsuru olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. “İşimdeyim Güvendeyim Projesi”nde, sosyal iş birliğine dayalı bir çalışma yöntemi ile iş sağlığı ve güvenliği koşullarının geliştirilmesini, uyumlu ve kapsayıcı stratejilerin uygulanmasına katkı sağlanabilmesini amaçladıklarını belirten Korkmaz, Proje’nin açılışına katılan herkese teşekkürlerini iletti.

Hasan Yalçın Meçikoğlu açılış konuşmasına, Bucak Organize Sanayi Bölgesi hakkında katılımcılara bilgi vererek başladı. Özellikle mermer ocaklarının faaliyetlerine ve iş sağlığı ve güvenliği şartlarına değinen Meçikoğlu, sektör farkı olmaksızın bünyelerinde bulunan tüm işyerlerinde İSG kültürü oluşturma çabalarının devam ettiğini belirtti. Merçikoğlu sözlerini, İşimdeyim Güvendeyim Projesi’nin mermer ocakları ve fabrikalar için çok faydalı bir proje olacağına olan inancını dile getirerek sonlandırdı.

Mustafa Karabulut konuşmasında; daha başarılı, daha çalışkan ve daha verimli olunabilmesi için işçiyle işverenin bütünleşmesi gerektiğini savundu. İşimdeyim Güvendeyim Projesi açısından bakıldığında ise gelecek eğitim taleplerini çok iyi okuyabilmek, değerlendirebilmek lazım diyen Karabulut, yolumuz uzun ancak bu toplantılarımızı daha sık yaparak iş sağlığı ve güvenliğinin gereğini bizzat yerinde tek tek uygulamaya başlarsak hepimizi memnun edecek sonuçları almaya başlayacağız dedi.

İzzet Boyacıoğlu konuşmasında iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin önemine değinerek, eğitimlerde aktarılan bilgilerin uygulamaya geçirilmesiyle mesafe alınabilineceğini savundu ve İşimdeyim Güvendeyim Projesi’ne göstermiş oldukları ilgiden ötürü katılımcılara teşekkür etti.

Proje’nin genel amacı, sosyal işbirliğine dayalı bir çalışma yöntemi ile iş sağlığı ve güvenliği koşullarının geliştirilmesi, uyumlu ve kapsayıcı stratejilerin uygulanmasına katkı sağlanabilmesidir.

Projenin özel hedefi, Isparta ve Burdur illerinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri, üniversitelerden konunun uzmanı akademisyenleri, iş sağlığı ve güvenliği konusuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek hukuki gerekliliklerin yerine getirilmesi konusunda ortak akıl üzerine politikalar üretmektir. Proje kapsamında; bir yandan iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturabilme adına yapılan çalışmaların hedef kitlesi olan işveren - işçi kesimlerinin bilinçlendirilmesini temin etmek, diğer taraftan da konuya akademik pencereden yaklaşarak işyerlerinde iş kazalarının nedenlerini irdelemek amaçlanmaktadır. Kalıcı, sürdürülebilir kurumsal alt yapı oluşturabilmek ve kurumlar arasında oluşan iş birliğinin devam ettirilerek yaygınlaştırılması sağlamak da Proje’nin amaçları arasında yer almaktadır.