…
…
…
…
…
…
…
20 Ekim 2021, Çarşamba Çankaya, Ankara - Türkiye

Rotayı İSG Eğitimlerine Çeviren MİSGEP Tiyatroda Perdeyi Kapattı


Haziran ayından bu yana Türkiye’nin doğusundan batısına 28 ilde 58 maden ocağına bizzat giderek on binin üzerinde maden çalışanına “Güven Usta ile Vardiya Öyküleri” tiyatro gösterisini sunan MİSGEP, perdelerini son kez Başkent’in Nallıhan ilçesinde maden işçileri için açtı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’nin “Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri” faaliyeti altında hazırlanan “Güven Usta ile Vardiya Öyküleri” adlı 8 bölümlük oyunu Ankara’nın Nallıhan ilçesinde maden çalışanlarıyla son kez buluştu.

17,6 milyon avro bütçesi ile ülkemizde bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan en büyük bütçeli proje olan MİSGEP kapsamında, Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri aktivitesi altında çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının geliştirilmesi, iletişimin ve iş birliğinin teşvik edilmesi ve takım ruhunun oluşturulması maksadıyla on binin üzerinde maden çalışanına tiyatro gösterileri sunduk. Bu gayeyle hazırlanan “Güven Usta ile Vardiya Öyküleri” interaktif tiyatrosu, Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ)’nin Çayırhan tesislerinde sergilendi.

Gösterinin açılış konuşmalarını, Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ) Genel Müdürü Süleyman Karakoç yaptılar.

Prof. Dr. Lütfihak Alpkan açılış konuşmasında, MİSGEP’in 17,6 milyon avro bütçesi ile ülkemizde bugüne kadar iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan en büyük bütçeli proje olduğunu hatırlattı ve MİSGEP kapsamında yürütülen faaliyetlerin ülkemize İSG anlamında sağladığı katkılar sebebiyle Proje’ye Bakanlığımızın çok fazla değer atfettiğini belirtti. Alpkan, zihniyetimizi, yaklaşımımızı ve uygulamalarımızı iyileştirmede kullanılan drama tekniğiyle eğitim alt yapısında hazırlanan bu tiyatro gösterisinde emeği geçen başta oyuncular, yönetmen ve yapımcı olmak üzere herkese teşekkürlerimi iletiyorum sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İsmail Öntaş konuşmasında, maden sektörünün en riskli iş kollarından olduğunu belirtti ve Çayırhan bölgesindeki madencilik faaliyetlerine değindi. Öntaş, Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen MİSGEP projemiz kapsamında gerçekleştirilecek olan tiyatro gösterisinin Çayırhan bölgesindeki maden çalışanları ile birlikte ülkemiz adına da hayırlara vesile olacağına dair inancını belitti.

Cafer Uzunkaya konuşmasında; “28. ilimizde 58. defa gerçekleştirdiğimiz ve drama tekniği ile interaktif eğitim temelli hazırladığımız tiyatro gösterilerimizin bugün sonuncusunu gerçekleştireceğiz. Bizlere ev sahipliği yapan maden işletmelerimize ve gösterinin sergilenmesinde emeği geçen ekibe kalbi şükranlarımı sunuyorum. MİSGEP projemiz kapsamında sadece çalışanlarımızın değil işverenlerimizin de iş sağlığı ve güvenliğini sahiplenmesi adına birçok etkinlikler düzenliyoruz” dedi. Uzunkaya, çalışma hayatında, testi kırılmadan önce tedbirlerin alınmasını sağlayabilmek adına gösterdiğimiz gayretlerimizin ülkemiz adına hayırlara vesile olacağına dair inancımla hepinize kazasız, belasız, sağlıklı ve bereketli günler diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Süleyman Karakoç konuşmasında, görerek, yaşayarak öğrenmeye dayalı bu gösterinin çalışma arkadaşlarıma faydalı olacağına inanıyor ve gösteride emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.

Yetişkin eğitiminde en etkili yöntemlerden biri olan drama tekniği ile hayata geçirilen tiyatromuz; İSG alanındaki işe başlama eğitimi, kişisel koruyucu donanım, tahkimat, iş kazalarını önleme, çalışanın psikolojik durumu, mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, haklar, çalışan temsilcisi, tahlisiye ve iletişim gibi farklı temaları içeren 8 bölümden oluşuyor ve her bölümün sonunda seyircilerin katkıları ve düşünceleri alınıyor. “Sağlığınız ve Güvenliğiniz için Siz Neredeyseniz Biz Oradayız” mottosu ile hazırlanan seminerler maden çalışanlarının çalışma programı, madenlerin lojistik durumu ve Covid-19 salgını göz önüne alınarak maden işletmelerinin bulunduğu yerlerde ve “MİSGEP Turne Sahnesi”nde sunuluyor.

28 Haziran 2021’de Manisa’da başlayan Güven Usta ile Vardiya Öyküleri adlı interaktif tiyatro ile Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Aydın, Denizli, Burdur, Adana, Kayseri, Malatya, Elazığ, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Amasya, Zonguldak, Bolu, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Çanakkale, Edirne, Adıyaman, Mersin, Niğde, Kastamonu, Hakkari, Siirt, Muğla ve İzmir olmak üzere 18.000 km yol kat edilerek 27 ilde, 57 gösteri ile 10.068 maden çalışanına ulaşıldı. MİSGEP Projemiz hakkında detaylı bilgi edinebilmek için www.misgep.org internet adresini ziyaret edebilirsiniz.