…
18 Ekim 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

Meslek Hastalıklarıyla Mücadele Faaliyetlerimizin Tanıtımı İçin Toplandık


İş Hijyeni Alanında Faaliyet Gösteren Laboratuvarlara Maruziyet Ölçümleri ve Stratejilerine Yönelik Uygulamalı Eğitim ve Rehberlik Projesi (İSG-UERP)” ve “İSGÜM & TİSK-MCV İşbirliği ile İşyerlerinde İş Hijyeni Danışmanlık Faaliyeti” tanıtım programımızı çevrim içi olarak gerçekleştirdik.

Meslek hastalıkları ile mücadelede proaktif yaklaşım çerçevesinde gerçekleştirilecek iş hijyeni faaliyetlerinin önemi konusunda farkındalığın artırılması maksadıyla hayata geçirdiğimiz faaliyetlerimizin tanıtım programına; Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya, Tisk-Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı Genel Müdürü Deniz Karakaş, Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Namık Kodaman ve bu kurumlardan ilgili yönetici ve temsilciler ile proje tarafları katıldılar.

Moderatörlüğünü İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitümüzün Başkanı Sakine Ovacıllı’nın yaptığı programın açılış konuşmalarını, Cafer Uzunkaya, Deniz Karakaş ve Namık Kodaman yaptılar.

Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; “Bu toplantıyı özellikle meslek hastalıklarını önlemede önemli bir adım olarak nitelendiriyorum. Hepimizin bildiği gibi çalışma hayatının en önemli konusu çalışanımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde üretebilmesidir” dedi. İş sağlığı ve güvenliği için; gereği yerine getirildiğinde kaybedeni olmayan, gereği yerine getirilmediğinde de kazananı olmayan bir hakikattir ifadesini kullanan Uzunkaya, iş sağlığı ise bu hakikatin, daha uzun vadeli hassasiyetimizi ortaya koymamız gereken ve süreçlerin etkilerini zamana bağlı olarak gördüğümüz boyutudur dedi. Uzunkaya sözlerine şöyle devam etti; “Elbette ki her birimizin gayesi bu alanda tüm sorumluluklarımızı yerine getirmektir. Eğer meslek hastalıklarının tamamı önlenebilirse ve biz de bunu başaracaksak bunun en önemli adımlarından biri de işyerlerinde gerçekleştireceğimiz ölçümlerle tehlikeleri belirlemek ve bu tehlikelerin neden olacağı olumsuz çalışma ortamlarını bertaraf etmektir. İSGÜM gibi 50 yılı aşkın birikimi olan, laboratuvar geçmişi olan kurumumuz da, bu hedefi gerçekleştirebilme adına tüm taraflarla iş birliği içerisinde çalışmalar yürütmeye hazırdır.” Uzunkaya, toplantıda yer alan ve meslek hastalıklarıyla mücadelede rol almaya gönüllü olan tüm katılımcılara kalbi şükranlarını sunarak sözlerine son verdi.

Deniz Karakaş konuşmasında, Genel Müdürlüğümüzle iş birliği içerisinde olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve iş birliklerinin artarak devam etmesine yönelik temennilerini dile getirdi. Tisk-Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfı’nın İSG alanında yürüttüğü faaliyetler hakkında katılımcılara bilgiler veren Karakaş, birçok faaliyetlerinin yanı sıra İSG alanında odaklandıkları hususlardan birinin de teknoloji olduğunu belirtti. Ekosistemimizde en son teknolojinin kullanıldığı somut önleyici uygulama örnekleri vardır diyerek sözlerine devam eden Karakaş, giyilebilir sensör teknolojileri, yazay zekâ destekli görüntü işleme teknolojileri, çalışanların riskli bölgelerin fotoğraflarını çekerek ilgili birimlere gönderebildikleri dijital çözümler gibi öncü teknolojileri kazaların önüne geçme adına kullanıyoruz dedi. İSG alanındaki iş birliklerini son derece önemsediklerinin üzerinde duran Kodaman, meslek hastalıklarına neden olduğu bilinen çalışma ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk faktörlerinin kaynağında yok edilmesi maksadıyla yürütülen bu faaliyetlerin ne denli kıymetli olduğunun da farkındayız dedi.

Namık Kodaman konuşmasında; “Bakanlığımızın iş hijyenine hassasiyetle eğildiğini biliyoruz. İş hijyeni alanında faaliyet gösteren laboratuvarlara yönelik olan uygulamalı eğitim projesini, meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda iş hijyeni faaliyetlerine inandığımız için destekleme kararı aldık ve üyelerimize gerekli duyuruları yaptık” dedi. Sürekli gelişen ve örnek teşkilden bir OSB olduklarını ifade eden Kodaman, yönetim olarak İSG koordinasyonunu sağlama ve işyerlerini etkileyecek tehlikeler konusunda gerekli uyarı ve tedbirleri hayata geçirme noktasında görevlerinin bilincinde olduklarını vurguladı. İSG anlamında alınması gereken önlemlerden birisinin de iş hijyeni alanındaki maruziyet ölçümleri olduğuna değinen Kodaman, konu hakkında işverenleri de duyarlı olmaya davet etti ve İSG konusunda şimdi olduğu gibi bundan sonra da ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitümüzden; İSG Uzmanımız Emine Tuğba Karadoğan’ın “İSGÜM ve İş Hijyeni”, Kimyagerimiz Duygu Öztürk Özdoğan’ın “İş Hijyeni Alanında Faaliyet Gösteren Laboratuvarlara Maruziyet Ölçümleri ve Stratejilerine Yönelik Uygulamalı Eğitim ve Rehberlik Projesi”, Kimyagerimiz Ayşe Erim ve İSG Uzmanımız Kadir Kadiroğulları’nın “İSGÜM & TİSK-MCV İşbirliği ile İşyerlerinde İş Hijyeni Ölçüm Stratejisi Belirleme ve Planlamada Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı sunumlarının ardından tanıtım programı sona erdi.

Sahanın beklentilerine daha etkin bir şekilde cevap verebilmek adına Genel Müdürlük olarak araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz ve projelerimizle işveren, İSG profesyonellerimiz ve çalışanlarımızın yanında olarak onlara yol göstermek için yoğun şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.