…
25 Ekim 2024, Cuma

Kocaeli Ticaret Odası Ev Sahipliğinde Yangın ve Patlamalarda İSG Uygulamaları Çalıştayı Düzenlendi


Genel Müdürlüğümüz ile Risk Yönetimi Derneği iş birliğiyle organize edilen "Yangın ve Patlamalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları" konulu çalıştay, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ev sahipliğinde kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

İki gün süren çalıştayın amacı, işletmelerde meydana gelen yangın ve patlamaların nedenlerinin ve bu doğrultudaki önleyici faaliyetlerin belirlenmesiydi. Çalıştayın açılış toplantısında; Genel Müdür Yardımcımız Muhammet Kamil Işık, KOTO Başkanı Necmi Bulut, Sektörel Risk Yönetimi Daire Başkanı Seyfettin Şile, KOTO 18. Meslek Komitesi Başkanı Osman Sağlık, Risk Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Anar, Bakanlık müfettişleri ve uzmanlarının yanı sıra akademisyenler, kamu kurumları, STK’lar ve İSG profesyonelleri de hazır bulundu.

Genel Müdür Yardımcımız Muhammet Kamil Işık açılış konuşmasında, iş kazaları ve meslek hastalıklarının en ağır sonucunun çalışanın bedensel veya ruhsal iyilik halini kaybetmesi olduğunu vurguladı. "Genel Müdürlük olarak, mevzuatımız ve yaptığımız çalışmalarla güvenlik kültürünü yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu çalıştay ile sektörün ihtiyaçlarını belirleyerek, mevzuatta güncellenmesi gereken konulara sıfır toleransla odaklanacağız" dedi.

Ayrıca iş kazalarının, paha biçilemez can kayıplarının yanında işletmelerde büyük maddi zararlara yol açtığını belirterek, özellikle KOBİ’lerde ana sermayelerinin %63'üne varan maliyetlerle karşılaşıldığını ve dolaylı zararların da bu rakamı artırdığını ifade etti. Işık, iş kazalarında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, tedavi süreci devam eden yaralılara ise acil şifalar diledi. "Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla sıfır tolerans ilkesiyle daha güvenli yarınlar için birlikte çalışacağız" diye ekledi.

KOTO Başkanı Necmi Bulut konuşmasında, konunun işletmeler için kritik önemine dikkat çekti. Bulut, "Kocaeli, imalat sektörünün kalbi konumunda. Bu yüzden, firmalarımızın bakanlıklarca hazırlanan yönetmeliklere uyması da hayati önem taşıyor. Bu yönetmelikler hazırlanırken, elbette sahadan görüş ve önerilerin alınmasına ihtiyaç duyuluyor. Biz de KOTO olarak, sahanın sesinin ilgili kurumlara iletilmesi noktasında üstün çaba sarf ediyoruz. Bu konuda hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Risk Yönetimi Derneği Başkanı Abdullah Anar konuşmasına, ev sahipliği için KOTO’ya teşekkür ederek başladı ve konu ile ilgili bu denli geniş bir paydaş kitlesinin aynı masa etrafında bir araya gelmesinin önemine vurgu yaptı. Anar, "Risk Yönetimi Derneği olarak bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Sahada çalışan uzmanların, Bakanlığımızın birimleri ile bir araya gelmesi kritik önemde. Patlamadan korunma dokümanı ile ilgili iki gün sürecek bir çalışma gerçekleştireceğiz. Sahadaki sorunlarımızın çözülmesine ve yönetmelikler ile standartlardaki ihtiyaçlarımızın tespitine yönelik önemli bir bilgi paylaşımı olacağını öngörüyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar çalışma masalarına geçerek grup çalışmalarına başladı. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Suna Balcı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda; patlamadan korunmaya yönelik ulusal ve uluslararası İSG mevzuatı ve uygulamaları, tehlikeli alan sınıflandırması sorunları, tutuşturma kaynakları ve yönetimi, ex-proof ekipman sorunları, patlamadan korunmaya ilişkin bilgilendirme materyallerinin gerekliliği ve sektöre özgü yazılım gereklilikleri gibi önemli konular ele alındı. Oldukça verimli geçen çalıştayın sonuç raporu, taraflarla paylaşılmak üzere hazırlanacaktır.