…
…
…
…
17 Eylül 2024, Salı

Maden Kurtarma Yarışmalarının Üçüncüsü Kütahya'da: Ekipler Kriz Anında Sınanıyor


Kütahya, 17-20 Eylül tarihlerinde, Türkiye’nin acil durum müdahale ve kurtarma kapasitesini ölçme ve geliştirme amacı taşıyan önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen Maden Kurtarma Yarışmaları'nın üçüncüsü, Kütahya Tavşanlı’daki Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Garp Linyitleri İşletmesi'nde gerçekleştiriliyor.

Etkinliğin açılışında konuşan Genel Müdürümüz İbrahim Esenkar, sektörde iş sağlığı ve güvenliği ile acil durum hazırlıkları konularının önemine dikkat çekti. Esenkar, “Bugün burada, madencilik sektöründe acil durum ve kurtarma hazırlıklarının ne denli kritik olduğunu vurgulamak ve ekipler arası iş birliğini güçlendirmek amacıyla toplandık” dedi. Etkinliğin iş sağlığı ve güvenliği alanına katkılarına da değinen Esenkar, maden kurtarma ekiplerinin koordinasyon yeteneklerini geliştirme ve hızlı müdahale kabiliyetlerini artırma yönüyle etkinliğin, ülkemiz için hayırlara vesile olacağına inandığını belirtti.

Genel Müdürlüğümüzün, sektörde iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmek amacıyla önemli projeler yürüttüğüne değinen Esenkar, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen 17,6 milyon Avro bütçeli “Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Esenkar: “MİSGEP ile, yer altı kömür ve metal madenlerine yönelik destekler sağlanmış, 29 ilde 80 yer altı madenine 420 saha izleme ziyareti gerçekleştirilmiş, işverenler, iş güvenliği profesyonelleri ile maden çalışanlarına kapsamlı eğitimler sunulmuştur. 1.200 işveren, işveren temsilcisi ve İSG profesyoneline eğitim verilmiş, 2022 itibarıyla 9.000 çalışana sağlık gözetimi yapılmış ve 28 ilde 10.235 çalışana çeşitli konularda drama yoluyla eğitimler verilmiştir. Ayrıca MİSGEP ile, yer altı kömür madenlerinde İSG yönetim sistemlerinin kurulması ve toplamda 7.5 milyon TL değerinde destek sağlanması gibi daha birçok önemli adımlar atılmıştır.” dedi.

Yarışmalar, yer üstü arama kurtarma (deprem), yer altı arama kurtarma (göçük), yer üstü yangın, araç kazasına müdahale, kimyasal olaylara müdahale (HAZMAT) ve takım yetkinliği olmak üzere altı farklı kategoride düzenleniyor. Katılımcı ekiplere, koordinasyon yeteneklerini ve hızlı müdahale kapasitelerini artırmak için teorik bilgilerin ötesinde gerçeğe en yakın şekilde oluşturulmuş pratik uygulama fırsatları sunularak, ekiplerin kriz anlarında etkili hareket etme becerileri test ediliyor.

17 Eylül 2024 tarihinde başlayan yarışmalar 20 Eylül’e kadar her gün farklı etkinliklerle devam edecek olup 20 Eylül’de Kütahya / Yoncalı’da yapılacak olan Gala Gecesi ve Ödül Töreni ile etkinlik sona erecektir.