8. Dönem Toplu Sözleşme’de Hizmet Kollarına Yönelik Mali Ve Sosyal Haklarda Mutabakata Varıldı
20 Ağustos 2025, Çarşamba
8. Dönem Toplu Sözleşme’de Hizmet Kollarına Yönelik Mali Ve Sosyal Haklarda Mutabakata Varıldı
8. Dönem Toplu Sözleşme’de Hizmet Kollarına Yönelik Mali Ve Sosyal Haklarda Mutabakata Varıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri Kapsamında, yetkili sendika genel başkanları ile Hizmet Kollarına Yönelik İmza Törenine katıldı. Bu kapsamda, mali ve sosyal haklarda 11 hizmet kolunun tamamıyla (EĞİTİM-BİR-SEN, SAĞLIK-SEN, DİYANET-SEN, BÜRO MEMUR-SEN, BEM-BİR-SEN, TOÇ BİR-SEN, BAYINDIR MEMUR-SEN, ENERJİ BİR-SEN, BİRLİK HABER-SEN, ULAŞTIRMA MEMUR-SEN, TÜRK KÜLTÜR SANAT-SEN) anlaşmaya varıldı.
Hizmet Kollarında Çok Önemli Kazanımlar Sağlandı
İmza töreninde yaptığı konuşmada 28 Temmuz’da başlayan ön müzakere sürecinden bu yana yürütülen toplu sözleşme sürecinin hayata geçirileceğini belirten Bakan Işıkhan, “Bu uzun zaman içerisinde gerçekten çok yoğun bir iş gücümüz vardı, iş yoğunluğumuz vardı. Bunu başarıyla yerine getirdik. Burada kamu işveren heyetine ve siz sendika başkanlarımıza, kıymetli genel başkanımıza, konfederasyon başkanımıza da ben teşekkür etmek istiyorum. Kamu personelimiz için iki yıl önce gerçekleştirdiğimiz gibi hizmet kollarında çok önemli kazanımlar sağlandı. Bu toplu sözleşme sürecinin, 6,5 milyona yakın kamu görevlimize ve emeklimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Allah utandırmasın” şeklinde konuştu.
Türkiye Yüzyılına Yakışan Sosyal Haklar Hayata Geçirildi
Sendikaların binden fazla talebi olduğunu hatırlatan Işıkhan, “Bu talepleri tasnif ettik. Siz sendika temsilcileri yoğun bir şekilde çalıştınız, kamu işveren heyeti de yoğun bir mesai harcadı ve burada gerçekten de Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir çalışma hayatında kamu personelimizi güçlendirecek hem mali hem de sosyal hakları hayata geçirmiş olduk. Ben emek gösteren, destek veren, dün gece 1.30 gibi bitirdik toplantılarımızı bu toplantılara katılan tüm arkadaşlarıma, hepinize teşekkür etmek istiyorum. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’ndan çıkacak genele ilişkin artış oranları kararının da şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
4 Milyonun Üzerinde Memuru İlgilendiren Hizmet Kollarında İmzaların Tamamı Atıldı
11 hizmet kolu ile imzaların atılmasının ardından basına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 8. Dönem Toplu Sözleşme Çalışmaların yaklaşık 25 gün sürdüğünü söyledi.
Bakan Işıkhan, şöyle konuştu:
“Bu çalışmalarımız neticesinde değerli arkadaşlarım, çalışmalarımızı iki perspektifte sürdürdük. Birincisi, genel oransal zam, bir diğeri ise hizmet kolları. Bu uzun mesailer neticesinde bugün 11 hizmet kolunun tamamında imzalarımızı attık. Süreç, kamu personelinin geneline ilişkin ve hizmet kollarındaki sendikalarımızla büyük oranda uzlaşma sağladığımızı özellikle ifade etmek isterim. 4 milyondan fazla çalışanımız bu sendikalarımızın çatısı altında hizmet kolları çatısı altında çalışmalarını sürdürmekte. Büro ve bankacılık ve sigortacılık hizmetleri, eğitim öğretim birim hizmetleri, sağlık ve sosyal hizmetler, yerel yönetim hizmetleri, basın yayın ve iletişim hizmetleri, kültür ve sanat hizmetleri, bayındırlık inşaat ve köy hizmetleri, ulaştırma hizmetleri, tarım ve ormancılık hizmetleri, enerji sanayi ve madencilik hizmetleri, diyanet ve vakıf hizmetleri. Tüm kamu görevlilerimiz bu hizmet kollarında çalışmalarını sürdürürken ben gerçekten kendilerine teşekkür etmek istiyorum.”
369 Maddede Uzlaşı Sağlandı
Oransal zam ile ilgili de bilgi veren Işıkhan, “Şimdi, burada mutabakat sağlayamadığımız için tahkim süreci söz konusu. Karar Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna ait olacaktır. Hakem Kurulumuzun verdiği karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ancak genel toplu sözleşmeye ilişkin bu oransal zam dışındaki kısımlarda da değerli arkadaşlarım, özellikle ifade etmek istiyorum çok büyük başarılara imza attık. 11 hizmet kolunun tamamında memur sendikalarımız için çok önemli mali, özlük ve sosyal haklarda kazanımlar sağladık. Yaklaşık 4.2 milyon memurumuzu ilgilendiren genele ilişkin ve mali sosyal haklarda 58 maddede, hizmet kollarında da 311 maddede, yani toplamda 369 maddede uzlaşma sağlanmıştır. Geçtiğimiz 7’inci Dönem Toplu Sözleşmede uzlaşma sağladığımız madde sayısı 341 idi. Bu dönemde önceki dönemlerin de üzerine çıkan sayıda maddelerde uzlaşma sağlandığı için memnunuz. Bu dönemde uzlaşma sağlanan maddelerden öne çıkanları sizlerle de paylaşmak isterim. Daha ayrıntılı bir şekilde zaten ilerleyen zamanda sizlerle bir araya gelerek memurlarımızın haklarında ilerleme sağladığımız tüm maddeleri sizlerle tek tek paylaşacağım. Ama sadece kabaca örneğin; şefin altındaki tüm genel idari hizmet personeli ile yardımcı hizmetler sınıfına, müdürlere ve müdür yardımcılarına, avukatların ek ödemelerine, şeflerin tazminatlarına, mühendis ve mimarların ek ödeme oranlarına, jeolog, kimyager ve fizikçilerin, tekniker ve teknisyenlerin, veteriner hekimlerin ek ödemelerine, öğretmenlerin öğretim yılına hazırlık ödeneğine, akademik personelin eğitim öğretim ödeneğinde önemli artışlar sağladık” ifadelerini kullandı.
Memurlara 80 Milyar TL’lik Kazanım
Bakan Işıkhan, “Sendikaların yıllardır dile getirdiği ve çözülemeyen koruyucu giyim yardımı sorunu bu toplu sözleşme ile mutabakata varılmış ve sorun çözülmüştür. Toplamda 80 milyar liranın üzerinde bir kazanım memurlarımız ile hizmet kollarındaki sendikalarımızla gerçekleştirdik ve bu 80 milyarı hizmet kollarına tamamen harcadığımızı da ifade etmek istiyorum. Bu bence çok önemli bir kazanım. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir süreci yürüttüğümüzü de buradan ifade etmek istiyorum. Kıymetli memurlarımıza ve ailelerine tekrar hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Hiçbir Memurumuzu Enflasyona Ezdirmeyeceğiz
Işıkhan, “Nasıl ki değerli arkadaşlarım bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde memurlarımıza en ileri hakları ve ücret iyileştirmelerini yaptıysak, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir vatandaşımızı, hiçbir memurumuzu ve diğer tüm çalışanlarımızı Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir süreç içerisinde enflasyona ezdirmeyeceğiz. Ben tekrar sürecin hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.