Bakan Işıkhan, Türk Metal Sendikası’nın 2. Genç İşçiler Kurultayı’na Katıldı
19 Mayıs 2025, Pazartesi
Bakan Işıkhan, Türk Metal Sendikası’nın 2. Genç İşçiler Kurultayı’na Katıldı
Bakan Işıkhan, Türk Metal Sendikası’nın 2. Genç İşçiler Kurultayı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türk Metal Sendikası tarafından düzenlenen 2. Genç İşçiler Kurultayı'na iştirak etti.
Kurultay’da konuşma yapan Bakan Işıkhan, 19 Mayıs gibi anlam yüklü bir tarihte Türkiye’nin sanayi gücünü omuzlayan genç işçilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Gençliğin emeği, alın teri ve kararlılığı olmadan bu ülkenin ne sanayisi yükselebilir, ne kalkınması tamamlanabilir, ne de büyük ve güçlü Türkiye hayali hayata geçebilir” diyen Işıkhan, “Metal sektörü; üretimin olduğu kadar; direncin, aklın, mühendisliğin ve alın terinin sektörüdür. Yıllık 94 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle, ülkemizin toplam ihracatının yüzde 40’ına yakınını tek başına gerçekleştiren bu sektör; otomotivden çeliğe, alüminyumdan ağır sanayiye kadar geniş bir yelpazede yüksek katma değer üretiyor. Ve işte bu dev sektörde, yaklaşık 195 bin işyeri faaliyet göstermekte olup, sektör yaklaşık 2 milyon düzeyinde kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
“Bugün Metal Sektöründe 564 Bin Gencimiz İstihdam Ediliyor”
Bakan Işıkhan, ayrıca metal sektöründe bugün 30 yaş altında; yaklaşık 564 bin gencin istihdam edildiğini belirterek, “Bu sayı her yıl artıyor…. Gençlerimiz üretime katılıyor, atölyeye giriyor, mesai yapıyor, çalışıyor, alın teri döküyor. Bu tablo, bizi hem gururlandırıyor hem de gelecek adına umutlandırıyor. Ayrıca bu gençlerin yüzde 17’si kadınlardan oluşuyor. Bu oran da gösteriyor ki; Türk kadını üretimin merkezinde, atölyede, montaj hattında, metalin yürekli işçileri arasında yerini almaktadır. Bizler bu tabloyu; toplumsal dönüşümün ve kalkınmanın bir göstergesi olarak görüyoruz” diye konuştu.
Bu büyük kurultayın aynı zamanda bir hak arayışının, bilinç yükselişinin ve örgütlü emeğin gücünün göstergesi olduğuna dikkati çeken Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye genelinde işçilerimizin sendikalaşma oranı yaklaşık yüzde 15 iken, metal sektöründe bu oran yüzde 19 düzeyinde. Bugün, metal işkolunda 1 milyon 987 bin işçi çalışmakta ve bunların 382 bini sendikalı durumdadır. Sadece; Türk Metal Sendikası’nın üye sayısı 294 bine yaklaştı. Bu başarı; alın terinin, emeğin ve mücadelenin eseridir.”
“Biz, Sosyal Adaleti Bir Yönetim Anlayışı Olarak Görüyoruz”
Son 23 yılda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hayata geçirilen reformların; sosyal devleti güçlendirerek, çalışma hayatına yeni bir vizyon kazandırdığını kaydeden Bakan Işıkhan, “Bugün: 1 Mayıs resmi tatildir. Sendikal hak ve özgürlükler güvence altındadır ve çalışma hayatında ve sendikacılıkta devrim niteliğinde düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Biz, sosyal adaleti bir yönetim anlayışı olarak görüyoruz. Ve bu anlayışın temelinde, sendikalarla kurduğumuz sosyal diyalog yatmaktadır” değerlendirmelerinde bulundu.
“Sendikaları Yalnızca Paydaş Değil, Çözüm Ortağı Olarak Görüyoruz”
Bakan Vedat Işıkhan, geçen yıl, Çalışma Meclisi’nin toplandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Tüm sosyal taraflarla bir araya geldik. Biliyoruz ki; çalışma hayatında sendikalarla istişare etmeden atılan her adım eksik kalır. Bu nedenle sendikaları yalnızca paydaş değil, çözüm ortağı olarak görüyoruz. Metal sektörü, yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin en çok etkilediği sektörlerden birisidir. Ama bu dönüşümün getirdiği her değişim aynı zamanda gençler için yeni fırsat kapılarıdır. Yapay zekâdan otomasyona, verimlilikten enerji verimliliğine kadar her başlıkta gençlerin dinamizmine ihtiyaç var. Bu noktada 1 Şubat 2025’te yürürlüğe giren Ulusal İstihdam Stratejisi ile bu sektör stratejik öncelikler arasına alındı. Özellikle genç istihdamı için sektör önceliklendirildi. Gençlerin daha nitelikli, güvenceli ve sürdürülebilir koşullarda istihdam edilmesini destekliyoruz.”
İşçilerin emeğinin uluslararası sınırları aştığına, alın terinin tüm toplumların ortak değeri olduğuna vurgu yapan Işıkhan, “Türk Metal Sendikası da bir ayağı değerlerimizde sabit dururken diğer ayağıyla da evrensel bir sendikacılığın tüm gereklerini yerine getiren vizyoner bir sendikadır. Türkiye olarak; barıştan, kalkınmadan, adaletten ve sosyal dayanışmadan yana olan her ülkeyle dostluk kuruyoruz. Eğitimden yatırıma, kültürden ticarete kadar her alanda olduğu gibi; emek mücadelesinde de uluslararası işbirliğini önemsiyoruz. Bu çerçevede Türk Metal Sendikası’nın hem ulusal ölçekteki başarılarını, hem de uluslararası emek platformlarındaki etkin rolünü takdirle karşılıyorum” şeklinde konuştu.
Bakan Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonuyla genç işçilerin yanında olmaya, Sendikalarla birlikte yürümeye, büyük ve güçlü Türkiye yolculuğunda alın terini baş tacı etmeye devam edeceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ, Bakan Işıkhan'a halı işlemeli bir tablo hediye etti.
Programa, Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ ve Avrasya Bölgesinden Türkiye’ye gelen Sendikaların Genel Başkanları ile Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu’nun (UAMİF) temsilcileri katıldı.
Programın ardından Bakan Işıkhan, 14 farklı ülkeden sendika temsilcilerinin de yer aldığı “UAMİF 59. Merkez Komite Toplantısı” na katıldı.