…
…
…
…
04 Ekim 2021, Pazartesi ANKARA

Genel Müdürümüz Sayın Sadettin AKYIL'ın katılımıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yürütülen projenin 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı gerçekleştirildi.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, Bakanlığımızın paydaşı olduğu Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu Desteklemek ve Geçim Fırsatları Yaratmak Suretiyle Türkiye'deki Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin (GKSS) ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığını Arttırma Projesinin 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirildi. Öncelikli hedefi GKSS'lerin ve kırılgan ev sahibi toplulukların tarım sektöründeki teknik becerilerini güçlendirerek ve istihdam fırsatlarını artırarak kendi kendine yeterliliğini, istihdam edilebilirliğini ve gıda güvenliğini sağlamak olan projenin bu toplantısında, açılış konuşmalarının ardından projenin ilerlemesi ve gelecek dönem planları ile kadın kooperatiflerine destek programının tanıtımına yer verildi.

Toplantı, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Aylin ÇAĞLAYAN ÖZCAN’ın moderatörlüğünde, iş birliğinin önemine vurgu yaptığı konuşması ile başladı. Ardından FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel GUTU Türkiye’nin 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını belirterek tarım ve hayvancılık sektörünün GKSS’ler için fırsat olabileceğini dile getirdi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Sayın Dimitrina KARAYATOVA ise illere sosyal istikrar anlamında uyum kazandırmanın önemine vurgu yaptı. Genel Müdürümüz Sayın Sadettin AKYIL, tarım sektörünün ve bu sektörde istihdam sağlanmasının öneminden bahsederek 4 yıldan fazla süredir zorunlu göç kapsamında ülkemizde bulunan yabancıların işgücü açığına yönlendirilmesi üzerine çaba harcandığını vurguladı. Buna ek olarak COVID-19 salgınından işgücü piyasasının çok fazla etkilendiğini, fakat tarım sektörünün tüm bunlara rağmen 2021 yılının ilk çeyreğinde %63 dış ticaret fazlası verdiğini belirtti. Açılış konuşmaları faslı, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Osman YILDIZ tarafından projenin tarımsal üretimi artırma ve istihdamı geliştirme amacına vurgu yapan konuşmasıyla son buldu.

Toplantının ikinci kısmında proje kapsamında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlere yer verildi. Projenin Covid-19 salgınının yarattığı etkilere rağmen faaliyetlerini yerine getirdiği vurgulanarak bu kapsamda eğitim, uygulamalı çiftçi okulu, kayıtlı ve sürdürülebilir istihdam başlıklarında üç önemli çıktısı olduğu belirtildi. Son olarak Kadın Kooperatifleri Destek Programının başlanacağı belirtilerek 10 ilde çalışılacak kadın kooperatiflerinin belirlendiği belirtildi. Kooperatifçiliğin ve kadın kooperatiflerinin öneminin vurgulandığı toplantıda ülkemizden ve dünyadan başarılı kooperatif örneklerine yer verildi.