…
…
…
…
…
27 Ağustos 2021, Cuma Çankaya, Ankara - Türkiye

Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin “Okulda Eğitim, İşyerinde Güvenlik” Projesine MİSGEP Desteği


Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) tarafından yürütülen “Okulda Eğitim, İşyerinde Güvenlik Projesi”nin açılış toplantısını gerçekleştirdik.

Pandemi tedbirleri çerçevesinde Sivas Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Recai Gülez yaptılar.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA, “Çalışma hayatımız açısından bir devrim niteliğinde olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’muzun yürürlüğe girdiği 2013 yılından bu yana yüz binde ölümlü iş kazalarında %41.3’lük bir azalma söz konusudur. Elbette bunu yeterli bulmamız mümkün değildir. Ancak bu iyileşme, istenildiği zaman başarabildiğimizin göstergesi olması yönüyle önemlidir.” dedi. İş sağlığı ve güvenliği alanında proje geliştirmek için 400’e yakın hibe desteği başvurusu geldiğini belirten Uzunkaya, bu başvurular arasından sadece 36 projenin hibe desteğinden faydalanmaya hak kazandığını ve Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de bunlardan birisi olduğunu ifade etti. Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni bu bağlamda tebrik ederek sözlerine devam eden Uzunkaya, “Okulda Eğitim, İşyerinde Güvenlik ” projesini, iş sağlığı ve güvenliği meselesini sahiplenme adına güzel bir adım olarak görüyorum dedi.

Recai Gülez yaptığı konuşmada, Sivas Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan bir protokol hükmünce yürütülen bir proje okulu olduğuna değindi ve okulun eğitimci kadrosu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında yürütülen ve 1 Şubat 2021 tarihinde başlayan “Okulda Eğitim, İşyerinde Güvenlik Projesi’nin toplam bütçesinin 197 bin avro olduğunu kaydeden Gülez projenin hitap ettiği sektör, proje paydaşları ve proje kapsamında yapılacak olan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Bu projenin amacı, İSG uygulamalarının örnek bir şekilde geliştirilmesi ve yeni stratejiler uygulayarak iş kazalarının önlenmesidir. Sivas ilinde sanal gerçeklik laboratuvarı olmaması sebebiyle bu proje kapsamında kurulacak laboratuvar, Sivas‘taki inovasyon ve iyi uygulamaların bir örneği olacaktır. Sivas MTAL bünyesinde bir adet "Virtual Reality (VR) - Sanal Gerçeklik Laboratuvarı" kurulacaktır. Kişisel hatalardan kaynaklanan iş kazalarını önlemek için elektrik işlerinde İSG eğitimleri sanal gerçeklikle verilecektir. Öğrenciler işyeri ortamına girmeden işyerindeymiş gibi yüksek risk senaryoları uygulayabilecektir. Böylelikle İSG bilgisinin bir refleks / alışkanlık haline gelmesi sağlanacaktır.

Programın devamında Sanal Gerçeklik Laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi ve gözlüklerle yazılımın denemesi yapıldı. Program, katılımcıların projenin ülkemize faydalı olması temennileriyle son buldu.