…
…
…
02 Ağustos 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

Vali YIRIK: Şu Anda Elazığ’da Yapılan En Önemli Faaliyet MİSGEP’tir


Genel hedefi sağlık, güvenlik ve iş barışının geliştirilmesiyle insana yakışır çalışma şartları tesis etmek olan ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında, ülkemizin 7 bölgesinden 25 ilimizde “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz. Bu toplantıların 12.’sini Elazığ’da gerçekleştirdik.

İş sağlığı ve güvenliğine yönelik maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de şartlarının iyileştirilmesi, işverenlerin İSG konularında bilinçlendirilmesi ve kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması gayesiyle düzenlediğimiz MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmalarını Elazığ Valisi Erkaya Yırık ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptılar.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık yaptığı açılış konuşmasında; “Konu insanların, çalışanların sağlığını korumak olunca ilimizin Valisi olarak bu saatte yapabileceğim en önemli iş budur dedim ve şuanda aranızdayım. Çalışanlarımızın güvenliği, sağlığı, her türlü refahı devletimize ve iş insanlarına emanet edilmiştir. İlimizdeki madencilik faaliyetlerini dikkate aldığımızda Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) ilimiz adına son derece önemlidir. Bugün geldiğimiz noktada devletimiz çalışanlarımızın lehine kullanmak üzere her türlü yasal düzenlemeleri gerçekleştiriyor, projeler yürütüyor. MİSGEP projesi kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan 36 projeden 2 tanesi Elazığ ilimizdedir. Böyle güzel bir projeyi yürüten Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum ve ilimizin azami düzeyde bu projeden yararlanmasını umut ediyorum.” dedi.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; “Çalışmanın gerekçesi, insanın hayatını sağlıklı, güvenli ve mutlu idame ettirmesidir. İş olmadan hayatın ve toplumun geleceğinden bahsetmek söz konusu olmayacağına göre elbette bütün tedbirler ve öncelikler de bu noktaya teksif edilmek durumundadır. Bir taraftan madenden, inşaattan, sanayiden, tarımdan vazgeçmeyeceğiz diğer taraftan da insan hayatından vazgeçmeyeceğiz. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Türkiye’de ölümlü iş kazalarında %41.3’lük bir iyileşme söz konusudur, Elazığ’da ise %46’lık bir iyileşme söz konusudur. Bu bir anlamda sevindiricidir, diğer yandan da mesuliyetimizi artıran bir durumdur. Demek ki gerekli tedbirler ve hizmetler alınınca, kamu, işverenler, İSG profesyonelleri ve çalışanlar gerekli hassasiyeti gösterince kazalar azalmaktadır.17.6 milyon avro bütçeli MİSGEP projemiz kapsamında çok tehlikeli sınıftaki sektörleri, işverenlerimizi ve on binlerce çalışanımızı ilgilendiren farklı faaliyetler yürütüyoruz. Bu toplantı da bunlardan birisidir. Katılımları için Sayın Valimize ve bütün katılımcılara şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile toplantının ana eksenini teşkil eden Elazığ bölgesinde hizmet veren maden şirketlerinin yöneticilerinin katıldığı istişare toplantısı MİSGEP proje tanıtımı ile devam etti.

Proje tanıtımının ardından hem madencilik sektörüne hem de diğer çok tehlikeli sınıftaki sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında sunumlar yapıldı.

Eylül 2021 tarihine kadar farklı günlerde ve illerde düzenlenmeye devam edecek olan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na sektördeki iyileştirmelerin etkin aktörleri olan Türkiye’deki tüm kömür veya metal cevheri üreten yeraltı maden işletmesi işveren ve yöneticileri ile ilgili STK temsilcileri katılacaktır. Etkinlik 3 Ağustos tarihinde Erzincan ili ile devam edecektir.