Bakan Işıkhan, TBMM’de “Emekçilerle Buluşma” Programı’na Katıldı
30 Nisan 2025, Çarşamba
Bakan Işıkhan, TBMM’de “Emekçilerle Buluşma” Programı’na Katıldı
Bakan Işıkhan, TBMM’de “Emekçilerle Buluşma” Programı’na Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen "Emekçilerle Buluşma" programına katıldı.
Programda konuşma yapan TBBM Başkanı Numan Kurtulmuş, bir asrın sonunda Türkiye’nin bambaşka bir yere geldiğine işaret ederek, “Türkiye’nin ikinci yüzyılını, Cumhuriyetimizin ikinci asrını hep beraber inşallah, sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye’nin yüzyılı haline getireceğiz. Bunun için de en önemli meselelerimizden birisi, içerideki iç kale dediğimiz, yani birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmek. Bunun en önemli unsurlarından birisi olan çalışma hayatındaki ahengi ve işbirliğini artırmak ve bütün bunların üstünde iktisadi refah, gelişme, refah, refahın hakça bölüşümü ve özellikle ekonomik istikrarın sürdürülmesini de önümüzde çok önemli bir ödev olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, yeni dönemin ortaya çıkardığı bütün gelişmeleri yakından takip edeceklerine vurgu yaparak, “Pastamızı büyüterek, büyüttüğümüz pastayı hakça, adil bir şekilde paylaşmayı da kendimize vazife telakki edeceğiz” dedi.
“Bundan 50 sene evvel, 60 sene evvel iş dünyasıyla ilgili, hele emek alanıyla ilgili konuşurken alın terinden bahsediyorduk” diyen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bugün emek sadece alın terinden ibaret değildir. Akıl terinden de bahsediyoruz. Yani entelektüel teknolojiler dediğimiz teknolojilerdeki gelişmeler, bu alanda ortaya konulan atılımların aslında bir ülkenin ekonomik yapısını nasıl etkilediğini de çok iyi biliyoruz. Sadece örnek olarak söylüyorum, uluslararası alandaki bütün temaslarımızda, nereye gidersek gidelim, ister doğu ülkelerine ister batı ülkelerine, önümüze gelen Türkiye’yle ilgili birkaç önemli husustan birisi de özellikle yüksek teknolojilerde son yıllarda gösterdiğimiz başarılar ve milli savunma sanayiinde kaydetmiş olduğumuz mesafedir. Dünyanın her yerinde takdirle karşılanan bu husus hiç şüphesiz alandaki gelişmelerin gereğini anlamak, onun önünden gitmek ve o çerçevedeki gelişmeleri akıl gücünü entelektüel sermayeyi artıracak çabaları ortaya koymakla mümkün oldu.”
“İşçinin ve Emekçinin Hakkının Korunması, 23 Yıldır Öncelikli Meselelerimiz Arasında Yer Almıştır”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ise, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ederek, işçinin ve emekçinin hakkının korunmasının 23 yıldır öncelikli meseleleri arasında yer aldığını ifade etti.
Türkiye'nin sosyal güvenlikten sendikal örgütlenmeye kadar çalışma hayatını ilgilendiren her alanda büyük mesafeler katettiğine vurgu yapan Işıkhan, şöyle devam etti:
"Ezilenin, mağdur edilenin, hak talep edenin, hukuk mücadelesi verenin yanında yer alarak emeğin istismarına müsaade etmedik. Bu sayede, geçmişte ihmal edilen sendikacılık ve işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen sosyal diyalog mekanizmaları, son 23 yılda etkin bir şekilde işletilebilmiştir. Diğer yandan küresel salgından bölgesel savaşlara, küresel krizlerden doğal afetlere kadar birçok ülkenin kolay kolay altından kalkamayacağı hadiselere rağmen tüm imkanlarını işçisi, emekçisi için seferber ederek asgari ücrette tarihi artışlar sağlayan yine hükümetimiz olmuştur.”
Bakan Işıkhan, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda iş gücü piyasasını geleceğe taşımak, milletin her ferdine daha fazla istihdam imkanı sunmak için de tarihi adımlar attıklarını belirterek, ülkenin istihdam politikalarını çağın gereklerine göre yeniden şekillendirmek üzere hazırladıkları Ulusal İstihdam Stratejisi'ni kamuoyuna sunduklarını hatırlattı.
“İşsizlik Oranı, Mart Ayı İtibarıyla Yüzde 7,9’a Gerilemiştir”
Atılan adımlar sayesinde istihdamın ve iş gücüne katılım oranının arttığını kaydeden Işıkhan, işsizlik oranının Mart 2025 itibarıyla yüzde 7,9'a gerilediğini aktardı.
Bakan Işıkhan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün artık sosyal diyalogla bayram havasında kutlandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AK Parti kadroları olarak Türkiye'de çalışma hayatı başta olmak üzere her alanda adeta birçok sessiz devrim gerçekleştirdik. En önemlisi de 'hak, hukuk, adalet' kavramlarının sokaklarda sloganlarla ve kaoslarla değil icraatla, sosyal diyalogla ve istişare ile tesis edilebileceğini gösterdik. Türkiye'de 1 Mayısların artık huzursuzluk ve çatışma günü olarak değil, gerçek manasıyla bir emek ve dayanışma günü olarak hatırlanması, çalışanlarımızın rahat bir nefes alabildiği huzurlu bir atmosferde geçirmesi bu mücadelemizin en somut sonuçlarıdır. 1 Mayıs, çalışan, üreten, büyüyen Türkiye'nin ortak değeridir. İnşallah bizler de bugünün anlam ve önemine uygun şekilde, tüm Türkiye olarak yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızla birlikte bütün meydanlarımızda işçilerimizle, emekçilerimizle bir arada olacak, bu anlamlı günü Türkiye'nin çalışma hayatına yakışır şekilde kutlayacağız."
Programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar katıldı.