Bakan Işıkhan, Bitlis’te Ziyaretlerde Bulundu
Bakan Işıkhan, Bitlis’te Ziyaretlerde Bulundu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve programlara katılmak üzere Bitlis’e gitti.
Bakan Işıkhan, kentteki programları kapsamında ilk olarak Tatvan ilçesindeki Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programında iş insanları ile bir araya geldi.
Programda konuşan Işıkhan, Pençe Kilit Harekat bölgesinde metan gazı nedeniyle şehit olan Celalettin Uyanık ve Mahsun Yeşildemir’e Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diledi.
Bitlis’in doğunun kalbinde, Anadolu’nun ruhunu taşıyan şehirlerden biri olduğuna vurgu yapan Bakan Işıkhan, “İklimi serttir ama insanı sıcak, dağları yüksektir ama gönlü geniştir. Bitlis, Sultan Alparslan’ın ayak bastığı, Selçuklunun iz sürdüğü, Osmanlının kucakladığı bir şehirdir. Bu topraklar nice komutanlar, alimler, şairler, dava adamları, kanaat önderleri yetiştirmiştir. Her biri bu vatanın çimentosu ve bu milletin harcı olmuştur. Bitlis, Nemrut’un eteklerinden Van Gölü’ne uzanan serin rüzgardır. Bitlis, Selçukludur, Bitlis Osmanlıdır, Bitlis Türkiye’dir. Ve Bitlis aynı zamanda şehitler diyarıdır, direnişin ve vefanın adıdır” ifadelerini kullandı.
Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde eğitimde, sanayide, tarımda, turizmde, güvenlikte, sosyal hizmetlerde, sosyal politikalarda hangi alanda başarılı bir hikaye yazıldıysa, Bitlis’in katkı sunduğunu ve taşın altına elini koyduğunu söyledi.
“İŞKUR Aracılığıyla Bitlis’te, 2025 Mayıs Ayı Sonuna Kadar Toplam 36 bin 501 Vatandaşımız İşe Yerleştirilmiştir”
Bitlis’in iş dünyasısın vizyon ve kararlılıkla şehri daha da ileri taşımak için büyük bir gayret içerisinde olduğunun altını çizen Işıkhan, şu bilgileri paylaştı:
“Bizler de yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme modelimizi Bitlis’te daha da güçlendirmek için hep birlikte çalışıyoruz. Enflasyonu düşürmeye yönelik genel ekonomik politikalarımıza rağmen Türkiye genelinde olduğu gibi, Bitlis’in işgücü piyasasında son dönemde önemli iyileşmelere sahne oldu. Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayan TRB-2 bölgesinde istihdam oranı yüzde 39.5, işsizlik oranı yüzde 15.3, işgücüne katılım oranı yüzde 46,6’dır. İstihdamın sektörel dağılımına baktığımızda tarım yüzde 24,5, sanayi yüzde 23,2, hizmet sektörü ise bu oran yüksek yüzde 52,3 oranındadır. İŞKUR aracılığıyla Bitlis’te, 2002 yılından 2025 Mayıs ayı sonuna kadar toplam 36 bin 501 vatandaşımız işe yerleştirilmiştir. Mayıs ayı sonu itibariyle Bitlis ilinde 8 bin 195 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. Bin 609 açık iş talebi işverenler tarafından da İŞKUR’a bildirilmiştir. 2002 yılından günümüze kadar toplam 23 bin 544 kişi Aktif İşgücü Programlarımızdan faydalanmıştır. Toplum Yararına Programlar kapsamında 2009 yılından itibaren toplam 34 bin 500 kişi yararlanmıştır. Son dönemde hayata geçirdiğimiz yeni nesil çalışma modellerimizden olan İşgücü Uyum Programımız kapsamında da 2024 Eylül ayından bugüne kadar Bitlis ilinde toplam 2 bin 118 kişi işgücüne katılmıştır.”
Bakan Işıkhan, 2025 Mart ayı itibariyle Bitlis’te toplam 71 bin 665 kişi aktif sigortalı çalışan bulunduğunu bildirerek, “Bitlis ilinde toplam 3 bin 652 işyeri bulunmakta. 2002 ile 2025 Nisan genelinde toplam 13 bin 288 işyeri SGK ve İŞKUR’un teşviklerinden ve desteklerinden yararlanmıştır. Ödenen toplam teşvik tutarı 2.1 milyar lirayı aşmıştır” diye konuştu.
Şehirde İŞKUR aracılığıyla yaptıkları iş gücü piyasası araştırmasının sonuçlarına göre en fazla açık iş olan 5 mesleğin belirlendiğini kaydeden Işıkhan, “Bu verilerle şehrimizin potansiyelini daha da artırmak için sanayi bölgelerimizi güçlendirmemiz, girişimcilerimize daha fazla destek sunmamız gerektiğini biliyoruz. İşte bu noktada Bitlisli iş insanlarımızın azmi, kararlılığı ve vizyonu kritik bir önem taşımaktadır. Bizler, hükümet olarak yatırımcılarımızın önünü açmak, iş dünyamızın karşılaştığı finansman ve bürokratik engelleri azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
Bakan Işıkhan, özellikle Bitlis’in genç nüfusunu işgücüne kazandırmak ve iş insanlarının daha fazla yatırım yapmasını sağlamak için destek mekanizmalarını güçlendirdiklerine dikkati çekti.
İşverenlerle sürekli temas halinde olmaya verdikleri öneme vurgu yapan Işıkhan, “Şehirlerimizde iş yerlerini tek tek ziyaret ederek piyasa araştırmalarını gerçekleştiriyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizi her alanda daha güçlü, daha müreffeh hale getirmek için çalışıyoruz” dedi.
Terörsüz Türkiye Süreci
Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tarihin en önemli süreçlerinden biri olan ‘Terörsüz Türkiye Süreci’ içinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Son 40 yılda terörle ciddi şekilde mücadele ettik. Şehirlerimize huzuru yeniden getirmek için mücadele ettik. Nice evlatlarımızı şehit verdik, nice ocağımız söndü. Bu uğurda verdiğimiz her canı, akan her damla kanı hep zihnimizde tuttuk, yüreğimizde taşıdık. Ama sadece güvenlik politikalarıyla değil, devlet aklıyla milletimizin vicdanıyla yürüdük. Terörü besleyen karanlık zihinlerle de mücadele ettik. Yıllarca terör örgütlerinin istismar ettiği alanları, onları besleyen karanlık yapıları ve güçleri, bozuk düzenleri, yanlış politikaları teker teker ortadan kaldırdık. Devlet ile millet arasında örülen o görünmez duvarları birer birer yıktık. Türkiye terörle mücadelesini sadece silahla değil, siyasetle, diplomasiyle, hukukla ve en önemlisi de milletin desteğiyle yürüttü. Bugün Terörsüz Türkiye süreci, milletin cesaretinin, devletin kararlılığının, Sayın Devlet Bahçeli’nin ferasetli desteğinin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın sarsılmaz iradesinin eseridir.”
Bundan sonra artık enerjilerini terörle mücadeleye değil, üretime, istihdama, kalkınmaya, adalete ve huzura harcayacaklarına vurgu yapan Işıkhan, “Türkiye barışla yükselecek, kardeşlik büyüyecek ve hep birlikte kazanacağız. Terörsüz Türkiye vizyonu, gecikmiş kalkınmanın telafisi ve geleceğin sağlam temeller üzerine kurulmasının aynı zamanda gerçekleşmesinin bir hedefidir. Artık güvenliğin değil, kalkınmanın, üretimin, istihdamın öncelikli olduğu yeni bir döneme inşallah hep birlikte giriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Artık Enerjimizi Terörle Mücadeleye Değil; Üretime, İstihdama ve Kalkınmaya Harcayacağız”
Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bundan sonra da artık enerjimizi terörle mücadeleye değil üretime, istihdama, kalkınmaya, adalete ve huzura harcayacağız. Türkiye, barışla yükselecek, kardeşlikle büyüyecek ve hep birlikle kazanacağız. Kaynaklar üretime, teknolojiye, eğitime, kalkınmaya harcanmış olsaydı Türkiye, bugünkü seviyesinin daha ilerisinde bir yerde olurdu. Terörsüz Türkiye vizyonu, işte bu gecikmiş kalkınmanın telafisi ve geleceğin sağlam temeller üzerine kurulmasıdır."
Işıkhan, artık güvenliğin değil kalkınmanın, üretimin, istihdamın öncelikli olduğu yeni döneme girildiğine dikkati çekti.
"Bugün namluların sustuğu yerde makinelerin sesi yükselecek. Korkunun yerini daha fazla üretim, göçün yerini daha fazla refah alacak" diyen Işıkhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Muş'tan Hakkari'ye, Bitlis'ten Van'a kadar bu bölge, artık Türkiye'nin yeni üretim üssü olacak. Gabar'daki günlük petrol üretimimiz sürekli artıyor. Bu millet artık terörü değil kalkınmayı konuşmak istiyor. Biz de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde tam olarak bunu yapıyoruz. Dünün kayıplarını telafi ederek yarını çok daha güçlü kılacağız. Cumhuriyet'imizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı'nda kardeşliğin mayasıyla yürüyeceğiz. Biz ne yapıyorsak millet için yapıyor, hangi adımı atıyorsak bu toprakların selameti, bu milletin istikbali için atıyoruz. Allah yardımcımız, milletimiz yoldaşımız olsun."
Programa Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Vali Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu, Tatvan Ticaret Odası Başkanı Bilal Adabağ, AK Parti İl Başkanı Kadir Köstekçi, iş insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay'dan kentteki yatırım ve hizmetlere ilişkin bilgi alan Işıkhan, daha sonra Bitlis Valiliği’ni de ziyaret etti.
Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Işıkhan, kentte yürütülen çalışmalara ilişkin Vali Ahmet Karakaya'dan bilgi aldı.
Işıkhan'a, ziyaretlerinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Vali Yardımcısı Kübra Sivaslıoğlu, AK Parti İl Başkanı Kadir Köstekçi ve Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Ula eşlik etti.
Bakan Işıkhan, şehirdeki programları kapsamında AK Parti AR-GE Eğitim Başkanlığı tarafından düzenlenen AK Parti Teşkilat Akademisi’nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın faaliyetlerini ve politikalarını içeren “Çalışmanın Yüzyılı” başlıklı hitaplarını gerçekleştirdi.