Metal Sektörü Rehberlik Toplantısı
“İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen sektörel rehberlik toplantısı 8 Nisan 2025 tarihinde Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız ile Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğinde düzenlenen ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-III) kapsamında finanse edilen İş Teftiş Rehberlik ve Sosyal Diyalog Yoluyla İşyeri Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Ankara Sanayi Odasında yapılan sektörel rehberlik toplantısında, metal sektöründe çalışma koşulları ve iş sağlığı güvenliği riskleri ele alındı. Toplantıya Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk’ün yanı sıra ILO Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Hassan, Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcımız Gökhan Ateş, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Ata, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Cansız, Ankara Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanı yöneticileri, iş müfettişleri ile işçi-işveren temsilcileri ve ilgili paydaş kurumların temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasında Rehberlik ve Teftiş Başkanımız Bekir Aktürk, metal sektörünün yüksek istihdam kapasitesi ve Türkiye ekonomisindeki stratejik konumuna dikkat çekerek, “Yaklaşık 2 milyon çalışanın yer aldığı bu sektörde, daha güvenli ve sürdürülebilir bir çalışma hayatı hedefliyoruz.” dedi. Başkanlık olarak yalnızca denetim yapan bir kurum olmanın ötesine geçtiklerini belirten Aktürk, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, çalışan sağlığı ve güvenliğinin güçlendirilmesini ve sosyal taraflarla iletişimin yaygınlaştırılmasını öncelikleyerek tüm taraflara rehberlik etmeyi hedeflediklerini ifade etti.
2024 yılında metal sektöründe yürütülen programlı teftişler sonucunda %94 oranında iyileşme sağlandığını ifade eden Aktürk, mevzuata uyumun artırılmasının yanı sıra işyerlerinde önleyici yaklaşımın yerleşmesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından metal sektöründe çalışma koşulları ve iş sağlığı güvenliği yönünden karşılaşılan riskler ve bu risklere karşı alınabilecek önlemler ele alındı. Toplantının İlk oturumunda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu Akça Hacıosmanoğlu, ILO Stratejik Uyum Modeli hakkında bilgi verdi.
Devamında, Ankara Rehberlik ve Teftiş Grup Başkan Yardımcısı İş Başmüfettişi Denizhan Burak Özhan, metal sektöründe karşılaşılan çalışma koşulları yönünden riskler ve bu risklere karşı uygulanabilecek önleyici rehberlik faaliyetlerine dair bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci oturumda ise İş Başmüfettişi Ertuğrul Yozgat tarafından metal sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönünden mevcut riskler ve önleyici rehberlik faaliyetleri hakkında bilgi verildi.
Son olarak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Erdem Alagüney, metal sektörüne özgü meslek hastalıkları riskleri ve bu hastalıkların önlenmesi için yapılması gerekenler üzerinde durdu.
Toplantı, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından geri bildirimlerin alınmasıyla sona erdi.