…
…
07 Temmuz 2021, Çarşamba iskenderun

“Güvenli İş, Güvenli Gelecek” (Safe Job, Safe Future) Projesi


Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu 17,6 Milyon Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında İskenderun Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen “Güvenli İş, Güvenli Gelecek Projesi” nin açılış toplantısı gerçekleştirildi. Pandemi tedbirleri çerçevesinde Anemon Otelde gerçekleşen toplantıda, açılış konuşmalarını; Okul Müdürü Yusuf Yıldırım, Proje Koordinatörü Kerem DEVECİ, İskenderun Özçelik-İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet GÜNGÖR, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Müfit TENNİOĞLU,  MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İsmail GÜLER, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Sakine OVACILLI, İl Milli Eğitim Müdürü Kemal KARAHAN İskenderun Belediye Başkanı Sn. Mehmet Fatih TOSYALI ve İskenderun Kaymakam V.  - Belen Kaymakamı Sn. Hayrettin BASKIN gerçekleştirdiler. Açılış toplantısına İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal KÖSEOĞLU, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanlığı İş Hijyeni Laboratuvarı Yetkilisi Ersin KARADAĞ, İskenderun Kızılay Şube Başkanı Recep SİVRİ, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Oda Başkanlığı 2. Başkanı Erol AKIN, İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Veysel YILDIRIM, Milli Eğitim Şube Müdürleri, İsdemir A.Ş. temsilcileri, OSB işletme temsilcileri ve bir çok STK temsilcisi katıldı. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Sakine OVACILLI yaptığı açılış konuşmasında  İSG’nin sadece bir kişi, bir birim ya da kurum tarafından sahiplenilmesinden ziyade, politikalar üstü bir anlayışla her kesimin emek, bilgi ve özverisi ile arzu edilen noktaya taşınabileceğini vurguladı.

Enstitü Başkanımız Sakine OVACILLI, hibe desteği için 400’e yakın başvuru geldiğini ve bu başvurular arasından sadece 37 adet proje Hibe desteğinden faydalanmaya hak kazandığını ifade etti. İskenderun Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yürütmekte olduğu “Güvenli İş, Güvenli Gelecek” projesine destek sağlandığını belirterek İskenderun Meslek ve Teknik Anadolu Lisesini bu bağlamda tebrik etti. Ekonomi, istihdam ve ülke kalkınması için çok önemli olan metal ve makine sektörünün iş sağlığı ve güvenliği alanında da önemli olduğunu ifade eden OVACILLI, proje kapsamında İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren metal ve makina sanayi işletmelerinde sektör çalışanlarına İSG alanında farkındalıklarını arttırmak ve İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin iş sağlığı ve güvenliği konusunda kurumsal kapasitesini geliştirmenin önemini belirtti.

Cumhuriyet Savcısı İsmail GÜNGÖR, İskenderun Kaymakamı V. Belen Kaymakamı Hayrettin BASKIN, İskenderun  Belediye Başkanı Fatih TOSYALI, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı E. Ayhan TOSYALI, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal KÖSEOĞLU, Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürleri, metal ve makine sektörü temsilcileri, sektör çalışanları ve yerel basın mensupları katılımcılar arasında yer aldı.

Proje koordinatörü Kerem DEVECİ yaptığı konuşmada proje kapsamında kurulacak “İSG Kültür ve Yaygınlaştırma Platformu” toplantılarına katılım ve proje faaliyetleri kapsamında Avrupa'daki iyi uygulama örneklerinin yerinde incelenmesinin, iş sağlığı ve güvenliği alanında önde gelen ülkelerden biri olan Almanya'da metal ve makine sanayi sektöründe belirlenecek iki işletmeye sahada görülecek iyi uygulama örnekleri ve özellikle bölgesel endüstri alanında teknik inceleme ziyaretinin önemli olduğunu ifade etti.

Dr. Mehmet Hakan DEMİR ve Hatay Barosundan Av. Haydar GÖKPINAR tarafından Metal ve Makine Sanayi Alanında İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili bilgilendirme gerçekleştirildi.

Proje kapsamında İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde İş Hijyeni Ölçme, Test ve Analiz Laboratuvarı kurulması ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri yapılması ve ölçme ve analiz sonuçları ilgili okulların metal ve makine atölyelerinde iyileştirme çalışmaları ile sanayi sektöründe çalışacak ilgili alan öğretmenleri ve saha öğrencilerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık yaratması beklenmektedir.

Genel hedefi İskenderun ilçesinde, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının geliştirilmesi, uyumlu ve kapsayıcı stratejilerin uygulanmasına katkıda bulunma olan “Güvenli İş, Güvenli Gelecek” projesinin hedefine ulaştırabilmesi için azami gayret gösterilmesi ve proje çıktılarının yaygınlaştırılması temennileriyle açılış toplantısı sonlandı.