…
…
…
…
…
…
08 Ekim 2021, Cuma ankara

25. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimini Tamamladık


Kanserojen bir madde olan asbestle mücadelede yer alan profesyonellerimizi yetiştirmek üzere   İSGÜM tarafından gerçekleştirilen "25. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimini" tamamladık.

5 gün sürecek olan eğitim İSGÜM Başkanı Sayın Sakine OVACILLI’nın açılış konuşması ile başladı. Dünyada ve ülkemizde asbestin keşfinden günümüze kadar olan süreci kısaca değerlendiren Sayın OVACILLI “bildiğiniz gibi dünyada ve ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemeler özellikle madencilik sektörü ile başladı. Madencilik sektörünün nimetlerinden biri de asbest oldu. Asbest birçok farklı soruna aslında çok pratik çözümler sundu.  Bu çözümlerle birlikte oldukça yaygın bir kullanım alanı elde etti. Ancak kullanımı sonucunda ortaya çıkan sağlık etkileri nedeniyle yasaklandı. Bunun üzerine   kullanıldığı ya da içerisinde bulunduğu yapıların sökülmesi esnasında da çeşitli güvenlik önlemlerinin alınmasının gerekliliği ortaya çıktı” dedi.

Sayın OVACILLI, bir hafta sürecek olan eğitimde İSGÜM’ün eğitim uzmanları tarafından asbest sökümü, asbestin sağlık üzerine etkileri, hangi yapıların içerisinde bulunduğu, hangi önlemlerin alınması gerektiği ve asbestin etkilerinden çalışanlarımızın nasıl korunacağı gibi hususlarda bilgiler verileceğini ve bu eğitimler sonucunda katılımcıların önemli deneyimler kazanacağını, bilgi ve tecrübelerine katkı sağlayarak daha donanımlı hale geleceklerini ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği alanında insanı yaşatma odaklı çalışıldığını, bunun için de konusunda uzman olan ülkelerin çalışmalarını takip ederek mevzuat anlamında da bununla ilgili güncellemeler yaptıklarını belirten Sayın OVACILLI, bunların yeterli olmadığını, mevzuatın uygulanmasının ancak benimsenmesiyle ortaya çıkacağını o yüzden de güvenlik kültürü ile ilgili çalışmalara da özellikle önem verdiklerini, önleyici yaklaşımın da iş kazlarının ve meslek hastalıklarının önlenmesinde etkili olacağına vurgu yaptı.  

Sayın OVACILLI, “şunun da hepimiz farkındayız ki aslında iş sağlığı ve güvenliği, işverenle başlıyor. İşverenin aslında temel bir yükümlülüğü olduğunu biliyoruz. Uzmanlar olarak gerekli danışmanlık ve rehberliği onlara sağlamakla görevliyiz. Bu danışmanlığı sağlayabilmek için bizlerin de elbette donanımlı olması gerekiyor. Eğitimlerimizle, bilgi düzeyimizle, tecrübemizle onlara gerçekten bu rehberliği sağlayabilecek koşulları, bilgilendirmeyi sağlayabilmemiz gerekiyor. İSGÜM olarak bu noktada biz uzmanlarımızın her zaman yanındayız. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimlerimiz, Pnömokonyoz eğitimlerimiz, farkındalık eğitimlerimiz, iş hijyeni ve ölçüm planlama konusunda yeni başlayacak olan eğitimlerimizle sizlerin yanındayız. Aynı zamanda iş yerlerine özel çözümler istediğiniz noktada danışmanlık hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Diğer taraftan yayımladığımız rehberlerimizle istediğiniz her zaman iş sağlığı ve güvenliği konusunda bizlerden faydalanabilirsiniz. Biz sizlerle işbirliği yapmak için her zaman çok açığız. İsterseniz kurumsal düzeyde, isterseniz bireysel düzeyde her zaman işbirliği yapabilir, ortak çalışmalar yürütebiliriz” dedi.

04-08 Ekim 2021 tarihleri arasında İSGÜM yerleşkesinde gerçekleştirilen eğitim sonunda eğitimini başarı ile kazananlara yönelik sertifika ve kapanış töreni düzenlendi.

Eğitimini başarı ile tamamlayan kursiyerlere hitaben konuşan İSGÜM Başkanı Sayın Sakine OVACILLI “Asbest; analizi, tespiti, ölçümü, yetkilendirmesi, yasal düzenlemelerinin yapılması gibi birçok kapsamda otuz yıldır İSGÜM olarak çalıştığımız bir konu. Bu bilgi birikiminin bir sonucu olarak da bu eğitim programını gerçekleştirdik. Bu eğitim programı yurt dışındaki muadilleriyle de uyumlu bir şekilde olmakla birlikte kendi deneyimlerimizi de paylaştığımız ana aktivitelerimizden bir tanesi. Kendi uzmanlarımızla bu eğitimleri verebiliyor olmak elbette ki bizler için de gurur verici bir husus. Uzmanlarımıza da tekrar sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları İSGÜM Başkanı Sakine OVACILLI, Başkan Yardımcısı Gizem Naz DÖLEK, eğitimcilerimiz AÇSH Uzmanı Şehmus ÜNVERDİ ve AÇSH Uzmanı Fatma TAŞTAN takdim etti. Pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen eğitim ile asbest söküm uzmanlığı eğitimi almış uzman sayısı 621 'e yükselmiş oldu.