…
…
…
…
…
…
25 Haziran 2021, Cuma Ankara

24. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimini Tamamladık


Kanserojen bir madde olan asbestle mücadelede yer alan profesyonellerimizi yetiştirmek üzere   İSGÜM tarafından verilen "24. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimini" tamamladık.

İSGGM Genel Müdürümüz Sayın Cafer UZUNKAYA’nın açılış konuşması ile başlayan eğitim 5 gün sürdü. Açılışta konuşan Sayın UZUNKAYA, ne yazık ki her yıl Covid-19’dan kaybettiğimizden çok daha fazla sayıda insanın iş kazası ve meslek hastalıklarına maruz kaldığını, bu noktada iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarının ve İsg profesyonellerinin üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.

2013 yılından bu yana gerçekleştirilen yoğun gayretler sonucu Türkiye’de İSG hizmeti alma oranlarında % 794 oranında artış söz konusu olduğu ve bunun işverenlerin de bu konudaki farkındalıklarının arttığının göstergesi olduğunu ifade etti. Bu konuda yol katederken sahadaki uzmanlarımızın işverenlerle iletişiminin çok önemli olduğunu, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü ülkedeki 84 milyon insanın sahiplenmesi gerektiğini vurguladı. Sayın UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin amacının sadece çalışanı değil iş vereni, iş yerlerini ve ülkeyi de korumak olduğunu belirtti.

Açılış töreninde konuşan İSGÜM Başkanı  Sayın Sakine OVACILLI, son senelerde asbestle ilgili farkındalığın geçmişe nazaran arttığına, sosyal medyada, televizyon haberlerinde, basında asbest konusunun çok daha fazla gündeme geliyor olmasının memnun edici olduğuna, bu konuda STK’ların da çok büyük katkı sağladığına değindi.

Ayrıca  eğitimin son gününde Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanı Yavuz S. Selim EKER ve ekibi tarafından pandemi sürecinde doğru solunum koruyucu maskesi seçimi ve kullanımı konusunda bilgilendirme sunumu yaptı.

5 günlük eğitim sonunda sertifika töreninde kapanış konuşmasını gerçekleştiren İSGÜM Başkan Sayın Sakine OVACILLI, otuz seneyi aşkın süredir İSGÜM’ün asbestle ilgili analiz, söküm danışmanlığı gibi konularda çalıştığını ifade ederek 2014 yılından bu yana asbest eğitimlerin yapıldığını ve ileride eğitimlere somut uygulama imkanı katmaya yönelik de bir projenin başlatıldığını dile getirdi. Ayrıca Belediyelere yönelik farkındalık çalışmaları yapmayı hedeflediklerini de belirtti.

Sertifika töreni öncesinde söz alan katılımcılar, İSGÜM’den aldıkları eğitimden ve personelin ilgi ve alakasından duydukları memnuniyetlerini dile getirerek asbestle ilgili mevcut durumda bulunan ve yeni yapılan binalar için, mevzuat bazında birtakım değişikliklerin yapılmasının gerekliliğini belirttiler. Bu konudaki hassasiyetin artırılması için, Çalışma Bakanlığı tarafından belediyeler, diğer bakanlıklar ve kamu kurumları ile çalıştaylar düzenlenmesinin faydalı sonuçlar doğuracağını dile getirdiler.

Pandemi tedbirlerine uygun bir şekilde 21-26 Haziran 2021 tarihleri arasında tamamlanan ‘24. Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi’ ile sertifikalı uzman sayısı 606’a yükselmiş oldu.