23 Ekim, 2018 - Salı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ




İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRÜ OP. DR. ORHAN KOÇ:

“KESİM YERLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ GÖZARDI EDİLMEMELİ”

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİNİN UYGULANDIĞI SAĞLIKLI VE MUTLU BİR BAYRAM DİLİYORUM”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, yaklaşan kurban bayramı öncesinde mezbahalarda ve kesim yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin önemini hatırlattı. Kurban kesim yerlerinde kayma, düşme, bıçakla yaralanma, hayvanların neden olabileceği darbeler, biyolojik ajanlar gibi birçok tehlike ve risk bulunduğuna dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, bu nedenle gerekli tedbirlerin alınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

Hayatımızın bir parçası olan güvenlik kültürünün kurban bayramında da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Koç, “Kurban bayramında kurban kesimi ve sonrasında her açıdan güvenlik tedbirlerinin tam ve eksiksiz olması çok önemlidir. Gıda güvenliğiyle ilgili kurallara uyulması da, üzerinde önemle durulması gereken hususlardan olmalı. İş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlandığı, sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmenizi temenni ediyorum” dedi.

 

FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK YÜK KAZALARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR


İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yayımladığı ‘Mezbahalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’ne göre, kurban kesim noktalarında yeterli sayıda çalışanın bulunması gerekiyor. Uygun sürede ve sayıda molalarla, çalışma süreleri belirlenmesi de ana esaslar arasında bulunuyor. Mola verilmeden kesimlere ve sonrasındaki işlemlere devam edilmesinin, kazalara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.


Kurban sahiplerini kesim alanından uzakta durmaları konusunda uyaran uzmanlar, böylece vatandaşların çalışma ortamındaki tehlikelerden uzak kalacağını, kasapların iş stresinin de bu yolla azaltılabileceğini vurguluyor. Uzmanların belirttiği diğer önemli husus ise kesim öncesi hayvanların strese sokulmaması. Strese giren hayvanların çalışanlar için darbe ve darbeye bağlı travma riski oluşturacağı belirtiliyor.

KESİM İŞLEMİ VE SONRASINDA ASKI KULLANILMALIDIR

 

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının uygulama rehberlerinde belirtildiği üzere, kesim işlemi ve takip eden süreçte askı kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde eğilerek yapılacak çalışma, kas-iskelet sistemi hasarlarına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra hayvanların çekilmesi, itilmesi; ağır karkasların kaldırılıp indirilmesi de yine kas-iskelet sistemi hasarlarına neden olabiliyor.

“KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI GÖZARDI EDİLMEMELİ”

 

Standartlara göre, kesimler esnasında zeminin belirli aralıklarla temizlenmesi, takılmaya ve düşmeye neden olabilecek etmenlere özellikle dikkat edilmesi de gerekiyor. Çalışanların kaymaz tabanlı ve çelik burunlu çizme giymesi de kazaların önlenmesinde önemli bir tedbir olarak öne çıkıyor. Bıçakla çalışma nedeniyle oluşabilecek risklerin ise çelik örgü eldiven giyilerek bertaraf edilmesini isteyen uzmanlar, bileklerde oluşan yükün en aza indirilmesi için de bıçakların köreldikçe bilenmesi gerektiğini vurguluyor.


“BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİNE ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ”

 

Hayvan postu, kanı ve etin kesimini yapan çalışanlar için ciddi biyolojik risk etmeni oluşturabileceği konusunda uyaran uzmanlar, hayvan pazarları veya kurbanlık satış yerlerinde veteriner hekim kontrolü, nakil araçlarında ve hayvanların bekleme alanlarında temizlik ve dezenfeksiyon şartlarının sağlanması, kesim sonrası bıçakların dezenfekte edilmesi ve kurbanın yüzme işlemi öncesi ağız yoluyla  şişirilmemesi önerilerinde bulunuyor.

“İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE BİRLİKTE GIDA GÜVENLİĞİ DE ÖNEMLİ”

 

Uzmanlar, kesim yerlerinde ve mezbahalarda gerek kesim öncesi gerekse kesim esnasında gıda güvenliğine yönelik asgari hijyen şartlarının sağlanmasına da önem veriyor. Kesim sonrasında, kurban etlerinin ilk olarak belirli bir sıcaklığa indirilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, “Bunun için serin bir yerde ön soğutma işlemine tabi tutulmalı, sonrasında ise buzdolabına alınmalıdır. Kesim sıcaklığı nedeniyle etlerin ön soğutma olmaksızın buzdolabına konulması, bozulmaya neden olabilir. Yeterli sıcaklığa inen etler, uzun süre kullanım için eksi 18 derecede saklanmalıdır” görüşlerini dile getiriyor.










© 2018 - | T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Emek Mahallesi 17. Cadde No:13 Pk: 06520 Emek / ANKARA