…
…
…
27 Ağustos 2021, Cuma Çankaya, Ankara - Türkiye

Sürdürülebilir ve Güvenli Madencilik Mottosuyla MİSGEP Sivas’ta


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)”, Sivas ilimizin yerel yönetimini, sanayicisini, akademik camiasını ve işverenlerini bir araya getirdi.

Kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, işverenler ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz.

Sivas ili ve çevresinde, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve işverenler arasındaki iş birliğine de katkı sağlayacak olan Maden Sektörü İstişare Toplantımızın açılış konuşmalarını Sivas Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin Koçak ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptılar.

Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin Koçak yaptığı açılış konuşmasında; bugün burada iş sağlığı ve güvenliği alanında hem mevzuat hakkında hem de madencilik sektöründeki uygulamalar hakkında istişarede bulunmak maksadıyla toplandık dedi. Elimizdeki sayısal verilerden iş sağlığı ve güvenliği anlamında bir iyiye gidiş olduğunu anlıyoruz yorumunu yapan Koçak, bu durum bizi umutlandırıyor ancak iş sağlığı ve güvenliğinde farkındalığın artırılması ve uygulama birliğinin sağlanması bağlamında tüm tarafların daha çok gayret göstermesi gerekir dedi ve katılımcılara toplantıya gösterdikleri ilgi dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya konuşmasında; “Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemizi” sürdürülebilir ve güvenli madencilik mottosuyla yürütüyoruz. Madencilik dediğimizde, dünyanın her yerinde insanların vazgeçemeyeceği bir alandan bahsediyoruz. Ülkemizin de madenden vazgeçmesi düşünülemez. Ancak madenden vazgeçmeyeceğimiz gibi insan hayatından da vazgeçmeyeceğiz. 2000’li yılların başında ülkemizde maden sektöründe iş kazası sebebiyle ölüm sayıları yüz binde 87 dolaylarındadır. Bugün bu sayı yüz binde 35’in altına inmiştir. Sivas ilimizde 2013 - 2019 yılları arasında çalışan sayısında %60.5’lik bir artıştan bahsediyoruz. Bu artışa rağmen ölümlü iş kazalarında %43 dolaylarında bir azalma olmuştur. Bunlar elbette arzu ettiğimiz veya kabul edebileceğimiz rakamlar değildir. Ancak bu rakamlar bize gerekli hassasiyet gösterildiğinde istediğimiz seviyeye ulaşma yolunda ilerlediğimizi göstermektedir. Sivas ilinde iş sağlığı ve güvenliği hizmet alımı 2013 yılına göre 42 kat artmıştır.” dedi. İş sağlığı ve güvenliğinin sadece çalışanı korumadığı, aynı zamanda işvereni, işi ve devleti de koruduğuna dikkat çeken Uzunkaya, MİSGEP projemizin İSG farkındalığının oluşturulması adına ülkemiz açısından iyi bir fırsat olduğunu ifade etti ve katılımcılara selam ve muhabbetlerini iletti.

İstişare toplantısında hem madencilik hem de diğer çok tehlikeli sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verildi ve katılımcıların görüşleri alındı.

Haziran ve Eylül 2021 tarihleri arasında farklı günlerde ve illerde 25 kez düzenlenecek olan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na Türkiye’deki tüm kömür veya metal cevheri üreten yeraltı maden işletmesi işveren ve yöneticileri ile ilgili STK temsilcileri katılacaktır. Etkinlik 6 Eylül tarihinde Afyon ili ile devam edecektir.