…
…
01 Mart 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

Genel Müdürlüğümüz ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) koordinesinde “Sektörel İSG Toplantıları” nın ilkini Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile gerçekleştirdik.


Genel Müdürlüğümüz ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) koordinesinde “Sektörel İSG Toplantıları” nın ilkini Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile gerçekleştirdik.

Genel Müdürlüğümüzün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile yaptığı toplantılar çerçevesinde; Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonuna (TİSK) bağlı 20 sendika ile düzenlenecek “Sektörel İSG Toplantıları” nın ilkini Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile gerçekleştirdik. .

Çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıya, Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu(TİSK) Genel Sekreteri Akansel KOÇ, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bora KOÇAK, MESS İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Altan ÇETİNKAL, MESS Teknoloji Merkezi Müdürü Semih ÖZKAN, Prof. Dr. Levent AKIN, MESS Üyesi İşyerleri Temsilcileri ve Genel Müdürlüğümüz Temsilcileri katılım sağladı.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ise yaptığı açılış konuşmasında; “İş kazaları ve meslek hastalıklarının sonlandırılması amacıyla çıkılan bu yolda TİSK ile gerçekleştirilen bu toplantıların önemli faydalar sağlayacağını ifade ederek, bu toplantı ve gerçekleştirilecek toplantılara vesile olan TİSK yöneticilerine ve Genel Müdürlüğümüz çalışanlarına teşekkürlerini ifade etti. Konuşmasına 15 aydır süregelen pandemi döneminde toplam can kaybının 2 milyon 500 bin olması sebebiyle dünyanın alarmda olduğu, oysa ki ILO verilerine göre her yıl 2 milyon 780 bin çalışanın iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiği bilgisini paylaşarak devam eden UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliğinin sadece ülkemizin değil dünyanın da önemli bir meselesi olduğunu belirtti. İş kazalarının %97' sinin önlenebilir olması hasebiyle gerekli tüm çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken UZUNKAYA, iş kadar, sağlıklı ve güvenli iş hayatının da önemine değinerek "iş sağlığı ve güvenliği" konusunun bu yönüyle bir yük olarak görülmemesi gerektiğini ve iş yerlerinin yönetim kurulları toplantılarının ilk gündem maddesi olması gerektiğini ifade etti. TİSK’in bu husustaki hassasiyetine de değinen Genel Müdürümüz, MESS Yöneticilerine, 2015 yılından beri devam etmekte olan "Altın Eldiven" ve "Altın Öneri" ödüllerinin iş sağlığı ve güvenliği iklimine katkısından dolayı teşekkürlerini sundu.” Konuşmasının devamında Sayın UZUNKAYA; “83 milyonun gönül birliği içerisinde sorumluluk yüklenmesi gerektiğini belirterek, bu toplantılar sonucunda elde edilecek tüm çıktıların iş gücü piyasası ve ilgili tüm taraflarla paylaşılarak İSG ile ilgili önemli bir yatırım yapılmış olacağını vurguladı ve insana ve insan sağlığına önem  vermemiz sebebiyle yürüttüğümüz bu çalışmaya desteklerini sunan Sayın Bakanımız Zehra Zümrüt SELÇUK' un da tüm katılımcılara selamlarını ileterek konuşmasını tamamladı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ açılış konuşmasında; “İş sağlığı ve güvenliğinin Konfederasyonlarının en önemli gündemlerinden birisi olduğunu ifade ederek, özellikle pandemi sürecinde konunun öneminin daha iyi kavrandığını, yapılacak bu tür toplantılarda elde edilecek olan çıktıların sahada karşılaşılan sorunların çözümüne ışık tutması için anlamlı olduğunu, bu yönüyle de Genel Müdürlüğümüze teşekkürlerini iletti.”

MESS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bora KOÇAK konuşmasına; “Ciddi değişimlere şahitlik ettiğimiz bu günlerde iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin daha da arttığına dikkat çekerek başladı. Sektörde desteğini her zaman hissettikleri İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü' ne teşekkürlerini sunan KOÇAK, önceliğin metal sektörüne verilmesi sebebiyle duydukları memnuniyetlerini de dile getirdiler. Pandemi’nin ilk günlerinden itibaren büyük bir titizlikle her sektör için ayrıntılı hazırlanmış yayınlarla çalışma hayatına ışık tuttuğu için Sayın Genel Müdürümüz nezdinde tüm Genel Müdürlüğümüze şükranlarını sunan KOÇAK, kendilerinin de bu olağanüstü süreçte iş sağlığı ve güvenliğine verdiği önemi vurgulayarak;  sosyal mesafeye dikkat edilen çalışma ortamlarının düzenlenmesi, ücretsiz maske ve dezenfektan dağıtılması, yapay zekâ yöntemlerinin kullanılması gibi yöntemlere başvurduklarını ifade ederek, Genel Müdürlüğümüz ile düzenlenen bu toplantının başarıyla geçmesini temenni etti.”

Program Genel Müdürlüğümüz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları; Çağatay KUYUCU, Fatih EREL, İlknur ÇAKAR ve Çiğdem SARIKAYA ‘nın sunumları ile devam eden programda MESS adına İş Sağlığı ve Güvenliği Yöneticisi Altan ÇETİNKAL ile MESS Teknoloji Merkezi Müdürü Semih ÖZKAN ‘ın teknoloji odaklı çözümleri ile devam etti.

Programın son konuşmacısı olan Prof Dr. Levent AKIN, iş sağlığı ve güvenliği açısından özellikle işveren vekillerinin hukuki ve cezai sorumlulukları hakkında bilgiler verdi.

Birlikte gerçekleştirilecek çalışmaların ve karşılıklı işbirliklerinin öneminin vurgulandığı kapanış ve değerlendirme konuşmaları ile toplantı sona erdi.