…
15 Haziran 2021, Salı Ankara, Türkiye

Şırnak Üniversitesi ile Şırnak Sanayi ve Ticaret Odasının işbirliğiyle “Asfaltit Ocaklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi” Bölge Ekonomisine Büyük Katkı Sunacak


Genel Müdürlüğümüzün Operasyon Faydalanıcısı ve Avrupa Birliği ve Mali yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu, 15 ay süreli 157.466,40 Avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi’nin (MİSGEP) hibe bileşeni kapsamında Şırnak Üniversitesi tarafından yürütülen “Şırnak Asfaltit Ocaklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi”nin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Şırnak Üniversitesi ve Şırnak Sanayi ve Ticaret odası tarafından İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında Şırnak’ta yürütülen Şırnak Asfaltit Ocaklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında Şırnak Üniversitesinin ev sahipliğinde, yüz yüze ve çevrimiçi olarak eşzamanlı gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmalarını; Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN, Şırnak Belediye Başkanı Mehmet YARKA, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman GELİŞ, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet ALANLI ve Proje Koordinatörü Vali AYAN yaptılar.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA, hibe desteği için 400’e yakın başvuru geldiğini ve bu başvurular arasından 9 üniversitenin projesine destek sağlandığını, bu destekler içerisinde üniversitelerin yer almasının ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Ekonomi, istihdam ve ülke kalkınması için çok önemli olan madencilik sektörünün iş sağlığı ve güvenliği alanında da önemli olduğunu ifade eden UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliğinin bütün tarafların seferber olması ile daha da ileri bir noktaya taşınacağını ifade etti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun devrim niteliğinde bir kanun olduğunu vurgulayan Uzunkaya; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile birlikte yapmış olduğumuz güçlü iş birliklerinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik farkındalığın artmasında çok önemli bir yerinin bulunduğunu ifade etti.

Şırnak Valisi Ali Hamza PEHLİVAN yaptığı konuşmada, MİSGEP projesi kapsamında Şırnak Üniversitesinin gerçekleştirmiş olduğu Asfaltit Ocaklarının İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesinin bölgeye sağlayacağı katkıdan son derece memnun olduklarını belirterek projenin yürütümünde yer alan, katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti. Şırnak Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Mehmet Emin ERKAN ise yaptığı konuşmada; projenin kabulünden duyduğu memnuniyetini belirterek; şu ana kadar yapılan arama çalışmalarına göre ülkemizde asfaltitin sadece Şırnak ve Hakkâri ili sınırları içerisinde yer aldığını, Ülkemizdeki kömür kaynaklarının çoğunlukla düşük kaloride olduğu göz önüne alındığında kömüre göre göreceli yüksek kalorilik (ısıl) değere sahip olan asfaltitin önemi daha da arttığını, bu proje ile hem ülke ekonomisine, hemde bölge ekonomisine katkı sağlanacağını ifade ederek projenin bu ekonomik katkının yanında iş sağlığı ve güvenliği alanında da farkındalığı arttıracağını ifade etti.

Madencilik sektöründeki tüm ilgili gruplar, paydaşlar ve işçi ailelerinin İSG bilincini artırmak; Şırnak asfaltit madenlerinde uygulanacak özgün bir eylem planı ve İSG prosedürü oluşturmak; İSG çalışmaları konusunda ildeki ilgili aktörlerin (hedef gruplar, STK'lar, kamu ve özel kuruluşlar) kurumsal kapasitesini artırmak; İSG çalışmalarında hedef grupların ve ilgili aktörlerin (üniversite, STK'lar, kamu ve özel kuruluşlar) insan kaynakları kapasitesini artırmak; Bozulan maden alanlarının rehabilitasyonu konusunda farkındalık ve kapasiteyi artırmak ve paydaşlar arasında işbirliğini geliştirmek projenin hedefleri arasında yer almaktadır.