…
18 Haziran 2021, Cuma Ankara, Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen “Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi” ne Yerel Yönetimlerden Tam Destek


İş sağlığı ve güvenliği konusundaki ilk hibe bileşenini de içeren MİSGEP kapsamında, Ege illerimizden başlayarak 40 ilimizde birbirinden farklı aktivitelerle çok sayıda paydaşımıza, binlerce çalışanımıza ve yüzlerce işverenimize ulaşılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz aylarda finansal rehberlik ve destek kapsamındaki yeraltı kömür ve metal işyerlerine yönelik  saha faaliyetlerine başlanan  projenin teknik yardım bileşeni de 23 Haziranda İzmirde yapılacak İşveren eğitimi ile başlamış olacak. Çalışanlarımıza drama yoluyla verilecek eğitimlerde Soma ilçemizdeki 7 farklı lokasyonda drama yollu eğitimler verilmesi planlandı. Ege Bölgemizde bulunan 5 farklı ilimizde birbirini takip edecek şekilde yapılacak aktiviteler için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, SGK ve İşkur İl Müdürleriyle birlikte bölgemizde yer alan  İzmir, Aydın, Muğla, Manisa ve Denizli Valilerimizi ziyaret ederek proje hakkında detaylı bilgiler verdiler. Başta MİSGEP projesi olmak üzere önümüzdeki yıl içinde 30 Büyükşehir’i kapsayacak “Sağlıklı ve Güvenli İşyeri” teması İle başlatılacak olan kampanya hakkında da bilgi veren Genel Müdür Yardımcımız Furkan YILDIZ, Yerel Yönetimlerimizin verdiği destek ve katkı İle ildeki tüm dinamiklerin yürütülen projelere verecekleri destekten memnun olduklarını dile getirdi. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ‘nın 23 Haziranda İzmir ilinde başlayacak olan programı İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER Beyin katılımı İle başlatmış olacak.

Genel Müdürlüğümüzün yürütücüsü olduğu; “Özelllikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında  çalışan ve işverenlerimizin azami ölçüde istifade edebilmeleri için uygun başvuru sahibi konumundaki OSB yönetimleri, STK’lar, meslek birlikleri, üniversiteler, meslek liseleri, ihracatçı birlikleri ve sendikalarımızla beraber faaliyet gösterecek olmanın heyecanını yaşanıyor. Toplam 6 milyon avro bütçeli hibe bileşeni ile saha madencilik sektörü ve çok tehlikeli sınıfta yer alan inşaat, kimya, tehlikeli atık vb. çeşitli sektörlerin sorunlarına çözüm üretilmesi amaçlanmaktadır.

Madencilik sektörüne ek olarak çok tehlikeli sınıfta yer alan sektörleri de içerecek şekilde tasarlanmış olan bu bileşen neticesinde işyerlerinde insana yakışır işin desteklenmesi, ülke genelinde güvenlik kültürünün oluşturulması, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, hassas gruplar ve işverenler de dâhil olmak üzere çalışanların İSG bilinci ve risk algısının arttırılması için her seviyede sosyal diyaloğun ve sendikal hakların desteklenmesi ve İSG alanına özel odaklanarak rehberlik kapasitesinin güçlendirilmesi gibi faaliyetleri içerecek şekilde planlanan projelerin teşvik edilmesi üzerine tasarlandı.

Madencilik sektöründeki tüm aktörlerin harekete geçirilmesi ve MİSGEP kapsamında beraber hareket edilmesi ile sektörde İSG alanında ciddi bir farkındalık sağlanması, işyerlerinde İSG adaptasyonunun sağlanarak kazalarda ve meslek hastalıklarında azalma eğilimine girilmesi için Genel Müdürlüğümüz yoğun çalışmalarına devam etmektedir.

MİSGEP Projesinde, KOBİ niteliğindeki işverenlere ulaşmak önemli hedefler arasında yer alıyor. Kurumsal işyerlerine oranla ulaşmak, proje kapsamında yer almalarını sağlamak ve devam ettirmek için hedeflenen  MİSGEP aktivitesi ile 25 ilde istişare toplantıları ve İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Denizli  illerimizde  gerçekleştirilecek olan faaliyetler hakkında bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla hafta içinde Genel Müdür Yardımcımız Furkan YILDIZ ve beraberindeki  SGK ve İŞKUR  İl Müdürlerimiz ile birlikte İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim KÖŞGER, Aydın Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY, Muğla Valimiz Sayın Orhan TAVLI, Manisa Valimiz  Sayın Yaşar KARADENİZ  ve Denizli Valimiz Ali Fuat ATİK'i makamında ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde yerel yönetimler madencilik sektörüne yönelik yürütülen projeye verecekleri desteleri ilettiler.