…
…
…
09 Ağustos 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

Göğe Komşu Toprakların İşverenleri MİSGEP’te Buluştu


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında; iş sağlığı ve güvenliğine yönelik maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de çalışma şartlarının iyileştirilmesi, kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz.

İş sağlığı ve güvenliği alanında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğine katkı sağlayan ve işverenlerimizin İSG alanında daha da bilinçlendirilmesini amaçlayan İstişare Toplantılarımızın 14.’sünü Artvin ilinde gerçekleştirdik.

MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısı’nın açılış konuşmasını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptı.

Cafer Uzunkaya yaptığı açılış konuşmasında; İş sağlığı ve güvenliğinde esas olan önleyici yaklaşımdır. Bir başka deyişle iş sağlığı ve güvenliği, iş işten geçmeden, olumsuzluklar yaşanmadan tedbirlerin alınması temeline dayanır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’muzun yürürlüğe girdiği tarihten 2020 yılı sonuna kadar Artvin ilimizdeki ölümlü iş kazalarında %45’lik bir azalma ile ciddi bir iyileşme kat ettik. Artvin’de 2013 yılına kadar maden sektöründe İSG hizmeti alan işyerimiz yoktu. Bugün ise bu oran %75’tir. Bu veriler ışığında olumlu bir ilerlemeden söz edilebilir, ancak ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğini getirmeyi hedeflediğimiz seviye dikkate alındığında bu rakamları yeterli kabul edebilmemiz söz konusu değildir. İşte Genel Müdürlüğümüzce yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizde olduğu gibi bugün burada toplanmamızın sebebi olan MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısının temel hedefi de ülkemizde İSG kültürünü yerleştirmeye katkıda bulunmaktır. İş sağlığı ve güvenliğini arzu ettiğimiz seviyeye ulaştırabilme adına gayret içerisinde olan siz değerli katılımcılara kalbi şükranlarımı iletiyorum.” dedi.

MİSGEP proje tanıtımı ile devam eden toplantıda, hem madencilik sektörüne hem de diğer çok tehlikeli sınıftaki sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında sunumlar yapıldı. Eğitimde soru-cevap oturumları ve çevrim içi anketlerle katılımcıların görüş ve önerileri de alındı.

Sektördeki iyileştirmelerin etkin aktörleri olan Türkiye’deki tüm kömür veya metal cevheri üreten yeraltı maden işletmesi işveren ve yöneticileri ile ilgili STK temsilcilerinin katılacağı “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na 19 Ağustos tarihinde Bolu ilinde devam edeceğiz.