…
…
…
…
…
…
…
…
07 Temmuz 2021, Çarşamba Ankara, Türkiye

Kahramanmaraş İlimizde Gerçekleştirdiğimiz MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısından İş Sağlığı Ve Güvenliğine Yönelik Güçlü İş birliği Vurgusu


Başta maden işyerleri olmak üzere çok tehlikeli işyerlerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik olan ve Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" Kahramanmaraş ilimizin yerel yönetimini, akademik camiasını, STK yöneticilerini, işverenlerini ve işyeri temsilcilerini bir araya getirdi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Genel Müdürlüğümüzce yürütülen MİSGEP kapsamında; maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirilmesi, kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz. Bu kapsamda, Kahramanmaraş ilindeki işveren ve işyeri temsilcilerine iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmesi amacıyla organize edilen MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantısı’nı bugün gerçekleştirdik.

Toplantının açılış konuşmalarını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk ÇOŞKUN yaptılar. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk ÇOŞKUN yaptığı açılış konuşmasında, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. İstihdam ve katma değer açısından en önde gelen sektörler arasında bulunan madencilik sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla hayata geçirilen MİSGEP Projesinin sektörün kıymetli bileşenlerine ve ülkemiz adına hayırlı olmasını temenni etti. Bu bağlamda, Kahramanmaraş ilindeki işverenlerin ve işyeri temsilcilerinin iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi ve farkındalık düzeylerini artıracak olan MİSGEP projesinde emeği geçen başta Bakanlık temsilcilerine ve tüm proje paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ise konuşmasında; Kahramanmaraş ilinde hem çalışan sayısında hem de ihracatta büyük sıçrama yaşandığını, bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan çalışan sayının da büyük gelişme gösterdiğini ifade etti. İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin birinci gündem maddemiz olması gerektiğini belirten Uzunkaya, 6331 sayılı Kanunumuzun herkesi kapsadığını ve 84 milyon vatandaşımızın da iş sağlığı ve güvenliğini sahiplenmesinin de son derece önemli olduğunu ifade etti. “İş kazalarının %98’ini, meslek hastalıklarının da %100’ünü tedbirler alındıktan sonra önlemek mümkün diyen Uzunkaya, son 20 yıla baktığımızda Türkiye’de işyeri sayımız %160, çalışan sayımız ise %186 artmıştır. Bununla birlikte ölümlü iş kazalarında ve meslek hastalıklarında %54’lük bir iyileşme söz konusudur. Kahramanmaraş’ta ise ölümlü iş kazalarında %71 oranında iyileşme kat edilmiştir.” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından program, MİSGEP projesi tanıtımıyla devam etti. Belirlenen konu başlıklarında işverenlerin bilgilendirilmesinin ardından soru-cevap oturumu ve anket uygulamaları ile program sona erdi.

MİSGEP’in “teknik yardım bileşeni” kapsamında Haziran - Eylül 2021 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na 8 Temmuz tarihinde Konya ilimizde devam edeceğiz.