…
…
…
…
23 Haziran 2021, Çarşamba Çankaya, Ankara-Türkiye

Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemiz kapsamında Maden Sektörü İstişare Toplantılarının Birincisini Gerçekleştirdik


Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)" Teknik Yardım Bileşeni kapsamında işverenlerimiz, kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile Maden Sektörü İstişare Toplantılarının birincisini bugün İzmir’de gerçekleştirdik.

Pandemi tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleşen toplantıda, proje takım lideri Gökhan GÜLER’in MİSGEP proje tanıtımını takiben açılış konuşmalarını; Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ve İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER yaptılar.

İzmir ilinde yer alan üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşları, STK yöneticileri ve işyeri temsilcileri ile il yerel basın mensupları katılımcılar arasında yer aldı.

İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER konuşmasında; yeraltındaki ve yer üstündeki rezervlerin en verimli şekilde kullanılmasının gelişmiş ülkelerin politikası olduğunu belirterek MİSGEP projesinin madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin gelişmesi noktasında son derece önemli olduğunu ifade etti.

Gerek kamu kurumları gerekse özel sektörde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yakın takipçisi ve destekçisi olduklarını ifade eden KÖŞGER, iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını daha da arttıran Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesinin madencilik sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek konuşmalarını sonlandırdı.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA ise yaptığı konuşmada, Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz işveren ve STK’lar ile istişare toplantımızın birincisinin İzmir ilinde gerçekleştirilmesinin bir tesadüf olmadığını, İzmir ilinin iş sağlığı ve güvenliğinde kat edeceği mesafenin ülkemiz açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. İnsan hayatının önemine değinerek iş sağlığı ve güvenliği konusunun dikkate almamız gereken en öncelikli meselelerden olduğunda şüphe olmadığını belirten Uzunkaya, Genel Müdürlük olarak pandemi öncesinde olduğu gibi pandemi döneminde de hem çalışanlarımızın hem de işverenlerimizin yanında olmaya devam ettiğimizi belirtti.

Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından bakıldığında, yılda yaklaşık 2,8 milyon çalışanın hayatını kaybettiğini ve iş kazalarının %98 inin alınacak tedbirler ile önlenmesinin mümkün olduğunu dile getiren UZUNKAYA, 2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ülkemiz için İSG alanında bir devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.

2013-2019 yılı SGK verileri dikkate alındığında İzmir ili özelinde ve ülke genelinde 6331 sayılı Kanunun yayımlanmasından sonra yüz binde ölümlü iş kazası oranlarında önemli derecede azalmalar olduğunu belirten UZUNKAYA, gerçekleşen yasal düzenlemeler ve alınan tedbirler sayesinde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilebileceğine değindi.