…
28 Nisan 2021, Çarşamba ankara

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Gününde “Paydaşların Bakış Açısıyla MİSGEP” konulu İSGinfo Sohbetlerini gerçekleştirdik.


Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından alınan bir kararla meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla, 2003 yılından bu yana her yıl farklı bir tema ile 28 Nisan’da kutlanmaktadır.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen MİSGEP kapsamında, özellikle sosyal paydaşlarımızla ve maden işyerlerimizle güçlü koordinasyon sağlayarak sürdürülebilir güvenli madenciliğin sağlanması için var gücümüzle çalışmaktayız. 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Gününde, işçi sendikalarımız ve işveren birliklerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bu programda amacımız, her zaman işletmelerimizde iş sağlığı ve güvenliğinin tesis ederek insanın refah ve mutluluğunu sağlamaktır.

Programda konuşan Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya; özellikle paydaşlarımızla birlikte hareket etmemizi sağlaması sebebiyle MİSGEP projemizin son derece önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 400 başvuru arasından seçilen ve maden sektöründe ciddi sorunları çözecek 37 hibe projesinin iş sağlığı ve güvenliğinin toplumun her kesimine ulaşması noktasında son derece önemli olduğunu vurguladı. İSG’nin bir kültür olarak toplum tarafından benimsenmesinin en az yasal mevzuat kadar önemli olduğunu vurguladı. İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatının en önemli gündemi olduğunu ifade eden Uzunkaya, 28 Nisan Dünya İSG Gününde iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerimizin, işverenlerimizin ve çalışanlarımızın Dünya İSG Gününü kutlayarak konuşmasına son verdi.

Açılışta konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan ÖZCAN, ILO olarak Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Gününü sadece hayatını kaybetmiş ya da yaralanmış çalışanları anmak için değil, aynı zamanda iş kazalarının ve ölümlerin azaltılması için farkındalık artırma fırsatı olarak gördüklerini dile getirdi. ILO’nun bu yılki iş sağlığı ve güvenliği temasının “Krizleri ön görün, hazırlık olun ve müdahale edin. Dayanıklı iş sağlığı ve güvenliği sistemlerine yatırım yapın.” olarak belirlendiğini ve bunun belirlenmesinde covid sürecinin de etkili olduğunu ifade etti. İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün özellikle covid sürecinde hazırlamış olduğu afiş, broşür, rehber gibi dokümanlarla süreçte önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya ERKAN ise konuşmasında yürürlüğe giren kanunlar/yasal mevzuatlar arasında AB mevzuatına en uyumlu konunun İSG olduğunu ifade etti.. Covid salgınının geleneksel İSG’nin yanı sıra farklı bir İSG bakış açısı geliştirmemizi sağladığını belirterek, MİSGEP aracılığıyla tüm sosyal tarafların kurumsal kapasitesinin geliştirilmesinin desteklendiğini, bu 37 hibe projesinin bu kurumsal kapasiteye odaklandığını ifade etti. MİSGEP’in desteklediği hibelerle bütün sektörlerin gelişimine katkı sağlayarak İSG’yi gelecek kuşaklara taşıma da öncü olacağını vurguladı.

Program, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcımız Sn. Furkan YILDIZ’ın moderatörlüğünde “Maden Sektörü İSG Projeleri” oturumuyla devam etti.

MİSGEP İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında hibe desteğinden faydalanmaya hak kazanan projelerin faaliyetleri 1 Şubat 2021 itibariyle başlamıştır. İSG Hibe Programı kapsamında 400 başvuru arasından seçilen ve faydalanıcılarının 9 Üniversite, 9 Sanayi ve Ticaret Odası, 7 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 Birlik, 4 Dernek, 2 Vakıf ve 2 Sendika olduğu 37 proje 6 milyon avroluk hibe desteğinden faydalanmaya hak kazanmıştır.

Bu kapsamda MASİS’ten Teknik Uzman Halim DEMİRKAN, Yeraltı Kömür Madenlerinde Kendiliğinden Yanabilirlik Etüdü ile İSG Uygulamalarının İzlenebilirliğinin Artırılması Projesi, Maden-İş’ten Teknik Danışman Ertuğrul BAYRAK, Dayanışma ile Güvenlik: İş Sağlığı ve Güvenliği için İşveren, Çalışanlar ve Aileleri Hep Beraber Projesi, TÜMMER’den Proje Koordinatörü Levent YENER, Farkındalık Artırımı ve Tecrübe Paylaşımıyla Güvenli Mermer Üretimi Projesi hakkında bilgi verdiler.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında yaklaşık 400 başvuru arasından destek almaya hak kazanan 37 proje içerisinde yer alan bu projeler, maden sektöründe yürütülecek olup sonuçları sektöre faydalı kazançlar sağlayacaktır.