…
03 Aralık 2020, Perşembe Ankara, Türkiye

”Dünya Madenciler Günü” etkinlikleri kapsamında “Madencilik Sektöründe Pandemi Etkisi” konulu video konferans gerçekleştirdik.


”Dünya Madenciler Günü” etkinlikleri kapsamında 3 Aralık 2020 tarihinde, “Madencilik Sektöründe Pandemi Etkisi” konulu konferansı, Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde COVID 19 pandemisi önlemleri kapsamında online olarak gerçekleştirdik.

Konferansımız, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer UZUNKAYA, ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan ÖZCAN, MASİS Başkanı Naci İLCİ ve TMD Başkanı Ali EMİROĞLU’nun açılış konuşmaları ile başladı.

Genel Müdürümüz Cafer UZUNKAYA Dünya Madenciler Gününü kutlayarak, madencilik sektörü için “güvenli ve sürdürülebilir madencilik” in motto haline gelmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Sürdürülebilir ve güvenli madencilik için en önemli noktalardan birisinin de işletmelerimizde iş sağlığı ve güvenliğinin tesis ederek insanın refah ve mutluluğunu sağlamak olduğunu ifade etti.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan ÖZCAN, özellikle devam eden enerji ihtiyacının karşılanması, hammadde olarak kullanılan birçok ürünün maden sektörü içinde yer alması nedeniyle, maden sektöründeki çalışmaların devam etmesi gerektiğini, uzaktan çalışmanın mümkün olmadığını ifade etmiştir. ILO Genel Merkezi tarafından, madencilikte Covid 19’un yayılmasını önlemek amacıyla pratik eylemlerin uygulanmasına ve sürekli iyileştirmesine yardımcı olmak için Covid 19 ve Madencilik Önleme ve Kontrol Listesi yayımlandığını belirtti. Pandeminin, insana yakışır iş için iş sağlığı ve güvenliğinin kritik önemini bir kez daha gösterdiğini, işyerlerinin sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak, virüsün yayılmasını önlemek, çalışanların ve toplumun sağlığını korumak için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

MASİS Başkanı Naci İLCİ, stratejik bir sektör olan maden sektörü ile ilgili farkındalık yaratabilmek için Dünya Madencilik Günü gibi özel günlerin önem taşıdığını vurguladı. Mart ayından bu yana devam eden covid 19 pandemisinin, ihracata dayalı sektör olması nedeniyle madenciliği şiddetli bir şekilde etkilediğini ifade etti. Doğası gereği risk taşıyan sektörlerden biri olan madencilik sektörünün çalışma koşullarının, içinde bulunduğumuz olağanüstü dönem nedeniyle yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)’ni önemsediklerini ve destek verdiklerini ifade etti.

TMD Başkanı Ali Emiroğlu ise günümüzde madensiz hayat düşünülemeyeceğini ve madenlere talep arttıkça gerek iş sağlığı ve güvenliği gerek çevresel risklerin arttığını ifade etti.  Bunları bertaraf edebilmek için iş sağlığı ve güvenliğinin önemini vurguladı. Bunun için işverenden yöneticisine, çalışanlardan kamuya kadar herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan YILDIZ’ın moderatörlüğündeki oturumda; sırasıyla “Özellikle Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” ile ilgili olarak Takım Lideri Gökhan GÜLER’in bilgi vermesinin ardından, TÜPRAG Efemçukuru İşletmesi İSG Risk Yönetim Müdürü Göksel ALPASLAN “Türkiye Madencilik Sektöründe Pandemi Etkileri ve İyi Uygulamalar” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Verilen kısa arada pandemi müddetince uzaktan çalışmaya yönlendirilen mesleklerde ve işlerde ekran karşısında çalışanlarımızın kas iskelet sistemine etki eden unsurları ortaya koyan ve yapılması gerekli olan hareketlerin gösterildiği videonun ardından ILO Madencilik Sektörü Teknik Biriminden Ms Camila Pereira Rego MEİRELES “Uluslararası Çalışma Örgütü Perspektifi; Covid 19 Pandemisi Sürecinde Madencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Korunması” konusunda bilgi verdi. Daha sonra AB İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı, Kıdemli Ağ Yöneticisi Tim TREGENZA “AB Perspektifi; Pandemi Sürecinde Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Korunması” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Son olarak Demir Export, İSG ve Çevre Direktörü Ahmet Ozan UYANIK’ın “Madencilik Sektöründe Pandemi Sürecinin İSG’ye Etkileri ve İyi Uygulamalar” adlı sunumu ile konferansımız sona erdi.

 

Youtube linki:  https://www.youtube.com/watch?v=J5zQQXeQazI