…
30 Nisan 2021, Cuma Çankaya,Ankara-Türkiye

Bakan Bilgin, ILO’nun 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Etkinliğine Katıldı


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü etkinliğine bir video mesaj gönderdi.

Bu yıl pandeminin de etkisi ile “Krizlere Hazırlıklı Olun, Hızlı Cevap Verin, Dayanıklı İSG Sistemlerine Şimdi Yatırım Yapın” mottosunun benimsendiği çevrimiçi etkinliğe gönderdiği mesajında Bilgin “Çalışanlarımızın, işverenlerin ve çalışma dünyasının Dünya İş Sağlığı Ve Güvenliği Gününü kutluyorum.” dedi.

Bakan Bilgin, İş sağlığı ve güvenliğinin sadece çalışanları değil toplumun tamamını ilgilendiren uluslararası düzeyde bir öncelik olduğunu vurgulayarak “Biz çalışmalarımızı bu öncelik doğrultusunda uluslararası işbirliği ile güçlendirmeyi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin G-20 İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Ağının eş başkanlığını yürütmeye devam ettiğini belirten Bilgin, pandemi ile değişen çalışma hayatı iş sağlığı ve güvenliği temalı ağın ilk kampanyasına da liderlik ettiklerini hatırlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, İslam İşbirliği Teşkilatı İş Sağlığı ve Güvenliği ağındaki çalışmaların da sürdüğünü dile getirdi.

Bakan Bilgin uluslararası çalışmalara “Bu yıl TİKA aracılığı ile Moritanya’da yaklaşık 500 bin dolarlık yatırımla bir iş hijyeni laboratuvarı kuruyoruz. Önümüzdeki 2 yıl boyunca ağa üye ülkelere 20 farklı konuda eğitimler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” örneklerini verdi.

“45 Binin Üzerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelimizi Seferber Ettik”

Bakan Bilgin, Türkiye olarak KOVİD-19 salgını sürecini en az zararla  atlatmak için sağlıktan eğitime, istihdamdan sosyal yardımlara kadar kapsamlı tedbirler aldıklarını vurgulayarak bu bağlamda STK’larla, sendika konfederasyonlarıyla, iş dünyasıyla çeşitli ortak platformlarda değerlendirmelerde bulunulduğunu kaydetti.

Bakan Bilgin, salgınla beraber hastalığın işyerlerinde yayılmasını önlemek için sahada hizmet veren 45 binin üzerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanını seferber ettiklerini de açıkladı.

Bulaş riski yüksek sektörler başta olmak üzere 24 farklı sektör ve çalışma alanına özgü çalışmaları içeren rehberler, videolar, kontrol listeleri hazırlandığını dile getiren Bilgin, bu rehberlerin ILO tarafından İngilizce ve Arapçaya  çevrilerek uluslararası arenada kullanıma sunulduğunu belirtti.

Bakan Bilgin Türkiye’nin 5 kıtadan toplam 157 ülkeye güvenli maske hibesini içeren yardım paketleri gönderdiğini de hatırlattı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını ILO Genel Direktörü Guy Ryder, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ve uluslararası işçi ve işveren konfederasyonlarının temsilcileri gerçekleştirdi. Etkinliğe Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Çalışma Bakanı Marty Walsh de katıldı.

Etkinliğin panel oturumunda işçi ve işveren konfederasyonları ile Singapur, ABD, Portekiz ve Madagaskar’ın temsilcileri ve ülkemiz adına Genel Müdürlüğümüzü temsilen Uluslararası İşbirlikleri Birim Sorumlusu Selçuk Yaşar konuşmacı olarak yer aldı. Sayın Yaşar konuşmasında pandemi dönemindeki kapsamlı faaliyetlerimizden, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kesintiye uğramadan devam etmesi ve işyerlerinin bu konudaki bilgi birikimlerinin arttırılması için sağladığımız güçlü rehberlik çalışmalarından bahsetti.

Etkinlik ILO Yönetişim ve Üçlü İşbirliği Bölümü Direktörünün konuşması ile sona erdi.

Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü Etkinliğinin kaydını izlemek için tıklayınız