…
02 Kasım 2021, Salı Çankaya, Ankara - Türkiye

Avrupa İSG Haftası’nı, Ergonomi Temalı MİSGEP İSGinfo Sohbetimizle Kutladık


Her yıl Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı EU-OSHA tarafından Avrupa İSG Haftası çeşitli temalarla kutlanıyor. Ajans bu yıl 25-29 Ekim 2021 tarihleri arasında kas iskelet sistemi hastalıklarını konu edinen “Sağlıklı İşyerleri Yükü Hafifletir” teması ile etkinlikler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda biz de MİSGEP projemizin İSGinfo Sohbetleri’nde “Kas-İskelet Rahatsızlıkları Kapsamında İşyerlerinde Ergonomik Koşullar” konusunu ele aldığımız çevrim içi etkinlik gerçekleştirdik.

Youtube “isggmmedya” sayfamızdan canlı yayımladığımız etkinliğimizin açılış konuşmasını Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptı.

Uzunkaya konuşmasında; Ergonomi çalışmalarının, çalışanı iş kazasına veya meslek hastalığına neden olabilecek tehlikelerden korumanın ötesinde, çalışma ortamını çalışanın hoşuna gidecek ve onu mutlu edecek güdüleyici bir ortama dönüştürmeyi de hedeflediğini belirtti. Bugünkü programımızın esas eksenini oluşturan kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarıyla mücadelede izleyicilere faydalı bilgiler vermek üzere emek veren konuşmacılara kalbi şükranlarını sunan Uzunkaya, programı hazırlayan ve programı dinleme lütfunda bulunan herkese Bakanımız Prof. Dr. Vedat Bilgin’in selamlarını iletti.

Aynı zamanda MİSGEP’in de Koordinatörü olan Genel Müdürlüğümüz Çalışma Uzmanı Hande Seray Tuncay’ın moderatörlüğünde devam eden İSGinfo Sohbetimizde, “Ergofizyolojik ve Bilişsel Olarak İnsan” konulu sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Tülin Gündüz, işyerlerinde ergonomi çalışmalarının, işyerlerinde kişinin özelliklerine ve kapasitesine uygun iş düzenlemeleri olduğunu belirtti ve bunun insana yakışır çalışma ortamlarını oluşturma çabalarının temellerinden biri olduğunu vurguladı.

Programın devamında Tez Medikal OSGB’nin İş Güvenliği Uzmanı Elif Şişman, “Yüklerimizi Hafifletelim” başlıklı sunumunu bizlerle paylaştı. Şişman, “İşyerlerinde ergonomi denilince ilk akla gelen çalışanın duruş bozukluklarıdır. Ancak bu kavram çalışanların yeteneklerini, psikolojisini ve iş yapma şartlarını da etkileyen birçok unsuru kapsar.” dedi.

Son olarak “Açık Ocak Yöntemi ile Çalışılan Bir Madende Ergonomik Risklerin Anket Yoluyla Değerlendirilmesi” konulu sunumunu gerçekleştiren Genel Müdürlüğümüz Çalışma Uzmanı Bahar Tiryaki Boğa, “İşyerlerindeki ergonomik problemlerin %80’i kaynakların %20’si ile çözülebilirken, %20’si ise kaynakların %80’i ile çözülebiliyor.” dedi.

Sağlıklı ve güvenli bir işyeri ortamı oluşturmada anahtar faktörlerden birisidir ergonomi. Daha açık bir ifadeyle, çalışanı işe uyması için fiziksel olarak zorlamak değil, tam tersine işi çalışana uyacak şekilde tasarlamaktır. İş istasyonlarının, ekipmanların ve görevlerin çalışana uygun hale getirilmesi ile çalışanın vücudundaki fiziksel stresin azaltılmasını sağlayan ergonomik şartlar, meslek hastalıklarını ve iş kazalarını önleme adına da son derece önemli rol oynar. Programın tamamını Genel Müdürlüğümüzün Youtube “isggmmedya” sayfasından seyredebilirsiniz.