…
…
…
…
…
…
…
…
23 Ekim 2020, Cuma Ankara, Türkiye

Avrupa İSG Haftası kapsamında ‘Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları: Sağlıklı İşyerleri Yükü Hafifletir’ Temalı Etkinliğimizi Gerçekleştirdik


22 Ekim’de kas-iskelet sistemi hastalıkları temasına dikkat çekmek amacıyla Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliği yaptığı Avrupa İSG Haftası etkinliğini gerçekleştirdik.

2005 yılından itibaren ülkemiz adına odak noktası olduğumuz Avrupa İSG Ajansı (EU-OSHA), her yıl Ekim ayında, yürüttüğü kampanyalar hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Avrupa İSG Haftasını kutlamaktadır. Avrupa İSG Haftası bu yıl 19-23 Ekim tarihleri arasında, ‘Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları: Sağlıklı İşyerleri Yükü Hafifletir’ temasıyla düzenlenmiştir.

Salgın ile değişen çalışma hayatında evden/uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasından dolayı birçok uluslararası otorite kas-iskelet sistemi hastalıklarına dikkat çekmektedir. Bu vesileyle Avrupa İSG Haftası kapsamında 22 Ekim 2020’de 14:00-16:00 saatleri arasında Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları: Sağlıklı İşyerleri Yükü Hafifletir’ temalı etkinlik Genel Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmiştir. Genel Müdürlüğümüz resmi YouTube hesabından canlı olarak yayınlanan etkinliği yaklaşık 190 katılımcı canlı olarak takip etmiştir.

Etkinlik, Genel Müdürümüz Sayın Cafer UZUNKAYA ve ILO Türkiye Ofisi Direktörü Sayın Numan Özcan’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. UZUNKAYA, konuşmasına düzenlenen etkinliğin iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasına ve iş kazaları ve meslek hastalıkları ile mücadele edilmesine katkı sağlaması temennisi ile başlamıştır. Genel Müdürlüğümüzün hem mevzuat hem de saha çalışmaları ile her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de etkin olarak görevini yerine getirdiğinden bahsetmiştir. Meslek hastalıklarının tamamının önlenebilir olduğunu vurgulayan UZUNKAYA, iş sağlığı ve güvenliğinin 83 milyonun seferber olarak gayret göstermesi gereken bir konu olduğunu belirtmiştir. Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesi ile düzenlenen söz konusu etkinlikte hem ulusal hem de uluslararası düzeyde işbirliklerinin önemine değinerek, uluslararası arenada Genel Müdürlük olarak gösterdiğimiz başarılı faaliyetlere vurgu yaparak sözlerine son vermiştir.

ILO Türkiye Ofisi Direktörü Sayın Numan Özcan açılış konuşmasında kas-iskelet sistemi hastalıklarının en yaygın karşılaşılan meslek hastalıklarından biri olarak ILO’nun önemle üzerinde durduğu bir konu olduğunu belirtmiştir. ÖZCAN, konuşmasında ILO’nun iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sözleşmelerinde ve tavsiye kararlarında ergonomi ile ilgili hususlar olduğuna değinmiştir. Özellikle COVID-19 salgını döneminde kas-iskelet sistemi hastalıklarında küresel düzeyde artış olduğunu, ILO’nun da salgının çalışanlar üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini aktarmıştır.

Etkinlik, Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İLHAN moderatörlüğünde gerçekleşen oturumla devam etmiştir. AÇSH Uzmanı Betül Canan ÖZKAHRAMAN’ın “Avrupa İSG Haftası Kapsamında Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Genel Bakış”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Metin PIÇAKÇIEFE’nin “Halk Sağlığı-İş Sağlığı Ekseninde Kas-İskelet Sistemi Rahatsızlıklarına Yaklaşım” başlıklı sunumlarının ardından Uzman Fizyoterapist Zafer AKSUNGUR etkinlikte masa başında çalışanlara yönelik egzersizler yaptırmıştır.

Son olarak ILO Türkiye Ofisi Kıdemli Proje Koordinatörü Burcu AKÇA HACIOSMANOĞLU’nun “Pandemiyle Değişen Çalışma Hayatı: Evden/Uzaktan Çalışma” başlıklı sunumunu müteakiben soru-cevap oturumuyla etkinlik sona ermiştir.

Önümüzdeki günlerde etkinlikte yapılan sunumlar bu sayfada, etkinliğin video kaydı ise Genel Müdürlüğümüz resmi YouTube hesabında paylaşılacaktır.