…
…
…
…
…
26 Ağustos 2021, Perşembe Çankaya, Ankara - Türkiye

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünü 84 Milyona Yayacağız


Maden işyerlerinde çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan AB Projesi; Çorum ilimizin yerel yönetimini, sanayicisini, akademik camiasını ve şehrin tüm dinamiklerini bir araya getirdi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Özellikle Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP)” kapsamında, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik maden işyerlerinin yanı sıra diğer sektörlerin de şartlarını iyileştirmeyi hedefledik. Kamu kurumları, üniversiteler, sanayi odaları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, işverenler ile birlikte İSG farkındalığının artırılması için Türkiye’nin 7 bölgesinde 25 ili kapsayan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları” düzenliyoruz.

Çorum ili ve çevresinde, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve işverenler arasındaki iş birliğine de katkı sağlayacak olan Maden Sektörü İstişare Toplantımızın açılış konuşmalarını Çorum Vali Yardımcısı Tamer Orhan ve Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya yaptılar.

Vali Yardımcısı Tamer Orhan yaptığı açılış konuşmasında; “Bizim geleneklerimiz insanı merkeze alır. İnsanı önemser, insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturu ile şekillenir. Bu düstur iş sağlığı ve güvenliğinde de insanı merkeze alır. Çalışanın sağlığı, güvenliği bizlere emanet. Çalışanın çalışma koşullarını iyileştirmek onlarda iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturmak bu açıdan son derece önemlidir." dedi ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya konuşmasında; “Bugün burada Çorum ilimizde gerçekleşen bu toplantının, içeriğinin insan sağlığı olması dolayısıyla en önemli toplantı olduğu açıktır.  En önemli olduğunu şu göstergeler bizlere söylüyor ki dünya genelinde yaşanan pandemi sürecinde 4 milyon 350 bin kişi hayatını kaybetmişken, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tedbirlerin yeterince ve zamanında alınmaması dolayısıyla dünyada her yıl 2 milyon 780 bin kişi iş kazası ve meslek hastalığına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Pandemide kaybettiğimiz insan sayısından fazlasını iş sağlığı ve güvenliğini yeterince dikkate almamamız, yeterince farkında olamamamız dolayısıyla iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı kaybediyoruz. Halbuki meslek hastalıklarının tamamını, iş kazalarının ise %98’ini önlememiz mümkün.

İş sağlığı ve güvenliği dediğimizde ölümün ve hastalığın değil, sağlığın, güvenliğin çalışanın iyilik halinin akla gelmesi gerekir. Biz İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farkındalığı zirveye çıkarmaya kararlıyız. Hep birlikte, iş birlikleriyle, etkinliklerle, projelerle bu kültürü 84 milyona yayacağız. “dedi ve tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

İstişare toplantısında hem madencilik hem de diğer çok tehlikeli sektörlere yönelik dünyadaki iş sağlığı ve güvenliği uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarına ilişkin yasal yükümlülükler, iş kazası sonrası tazminatlar, sendikalaşmanın İSG’ye etkisi, sektördeki en yaygın meslek hastalıklarından birisi olan pnömokonyoz hastalığı, iş kazalarını önlemenin maliyeti ve faydaları gibi konular hakkında bilgi verildi ve katılımcıların görüşleri alındı.

Haziran ve Eylül 2021 tarihleri arasında farklı günlerde ve illerde 25 kez düzenlenecek olan “MİSGEP Maden Sektörü İstişare Toplantıları”na Türkiye’deki tüm kömür veya metal cevheri üreten yeraltı maden işletmesi işveren ve yöneticileri ile ilgili STK temsilcileri katılacaktır. Etkinlik 27 Ağustos tarihinde Sivas ili ile devam edecektir.