…
04 Kasım 2021, Perşembe Ankara, Türkiye

3. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi Başladı


Endüstriyel Toksikoloji Derneği’nin düzenlediği ve sağlıklı bir hayat için dünyanın en prestijli uzmanları ile farklı disiplinleri bir araya getiren IETOX 2021 3. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi başladı.

Çevrim içi olarak düzenlenen Kongre, toplum sağlığının temel unsurlarından olan iş sağlığı ve güvenliğinde yürütülecek sürdürülebilir iyileştirme faaliyetlerinin, toplum, çevre ve dünyaya katkılarının aktarılacağı bilimsel bir platformdur. Genel Müdürlüğümüzün de aralarında yer aldığı otuzun üzerinde destekleyici kurum ve kuruluşun katılımıyla, koruyucu ve önleyici tedbirler için farklı disiplinlerden bilim insanlarının bilgi ve birikimlerini, ülkelerindeki edinimlerini ve tecrübelerini uluslararası bir platformda paylaştıkları kongre bugün Endüstriyel Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Tutkun’un açılış konuşmasıyla başladı.

Prof. Dr. Engin Tutkun konuşmasında, 23 ülkeden 290 konuşmacı ile 7 günü aktif Kongre programı, 2 günü de kurslar olacak şekilde bir program hazırlandığını söyledi. Endüstriyel Toksikoloji Derneği’nin, toksikoloji ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyi bilimsel bir bakış açısıyla ele alan bir dernek olduğunu belirterek sözlerine devam eden Tutkun, dünyada artık iş ve çevre kavramlarının birbirinden ayrı değerlendirilmediğinin altını çizdi ve buna iki ana disiplinin sorunu olarak değil, multidisipliner bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekir dedi. Ülkemizin de imzaladığı Paris Anlaşmasına da değinen Tutkun, ülke olarak bu konudaki stratejilerimizi bir an önce belirlemeli ve hayata geçirmeliyiz dedi. Kongre’nin temel maksadını, son bilginin katılımcılarla paylaşılmasını sağlamak olarak tanımlayan Tutkun, bilgisini güncellemeyen sistemlerin sistem dışı kalacağı aşikârdır dedi ve Kongre’ye katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Engin Tutkun’un ardından Kongre açılışında, IOHA Başkanı Prof. Thomas Fuller, ICOH İspanya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Rosa Maria Orriols, Ankara Sanayi Odası 1. OSB Bölge Müdür Yardımcısı Kamil Sunal, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Dr. H. Serdar Şardan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Merkezi Başkanı Kenan Yavuz, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya ve Cumhurbaşkanlığımızın Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun konuşma yaptılar.

Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya konuşmasına, 3. Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi’nin ülkemize ve dünyaya önemli katkılar sunacağına dair inancını dile getirerek başladı. Uzunkaya; “İnsanlık olarak iş sağlığı ve güvenliği gibi büyük bir meseleyle mücadele edebilmek için sadece yerel iş birlikleri ve çalışmalar değil uluslararası iş birliği ağlarının da son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz bu Kongre’ye ve bu gibi organizasyonlara ciddi destekler vermektedir. Bizim çalışma hayatından vazgeçebilmemiz mümkün değil, ancak hiç vazgeçemeyeceğimiz bir şey daha var ki o da insan ve insan sağlığıdır” dedi. Kongre’ye katılanlara, Genel Müdürlüğümüz uzman personelince kişisel koruyucu donanımlardan iş hijyeni uygulamalarına, tarım kimyasallarından pnömokonyoza kıymetli bilgiler verileceğini söyleyen Uzunkaya, tüm katılımcılara kalbi selamlarını sundu.

Dr. Osman Coşkun konuşmasında, bilimsel ve teknolojik tüm gelişmelerin insanın ve tabiatın kopyalanmasıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Teknolojiyi geliştirirken, bu teknolojiden nasıl sıfır atıkla faydalanabilirimi düşünmeliyiz diyen Coşkun, Cumhurbaşkanlığımızın Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun atık teknolojilerine ilişkin çalışmalarına da değindi. Coşkun, bu gibi Kongre’leri olabilecek bütün imkânları kullanarak tüm tarafların takip etmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Artık bir hatanın yapılmasına gerek olmadan o hata yapılırsa neticesinde oluşabilecekleri bilmemizi sağlayacak teknolojilerin olduğunu dile getiren Coşkun, biz endüstriyel ve çevresel toksikoloji konusunda tüm kesimlerle her türlü iş birliğine hazırız dedi ve Kongre’nin insanlık için güzel şeylere vesile olması temennileriyle katılımcılara teşekkürlerini iletti.

4-10 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Kongre kapsamında 13 ve 14 Kasım 2021 tarihlerinde de kurslar düzenlenecektir. Teknolojinin de getirileriyle dünya üzerinde sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gelecek için çalışan bilim insanlarını bir araya getirecek olan çevrim içi Kongre hakkındaki kayıt işlemleri, Kongre programı gibi detaylara http://www.ietox2021.com/ internet adresinden erişebilirsiniz.