…
15 Aralık 2018, Cumartesi Ankara, Türkiye

Bakan Selçuk: “İkinci 100 günlük eylem planımızı da hayata geçirmek için çalışmalarımıza başlıyoruz.’’


İlk 100 günlük eylem planında vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran önemli düzenlemeleri hayata geçiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ikinci 100 günlük eylem planında da önemli hizmetleri milletimizle buluşturacak.

"2019 ‘Dünya Yaşlı Yılı’ ilan edilecek"

Eylem planı kapsamında, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın öncülüğünde yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirmek, istek ve beklentilerine karşılık vermek ve farkındalık yaratmak amacıyla alanında uzman isimlerin katılımıyla Uluslararası Yaşlılık Şurası düzenlenecek ve aktif yaşlanma ve yaşlı hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 2019 "Dünya Yaşlı Yılı" ilan edilecek.

Ülke olarak yaşlılarımıza en iyi şekilde hizmet vermek ve hayatlarını kolaylaştırmak için öncelikle yaşlılarımızın ailelerinin yanında bakımının sağlanması başta olmak üzere huzurevlerimiz, yaşı bakım merkezlerimiz ve umut evlerimiz ile yaşlılarımıza en iyi şartlarda hizmet veriyoruz.

"ASDEP sayesinde 5000 bin muhtarımıza ulaşıyoruz"

Kamu hizmetini vatandaşlarımızın ayağına götüren politika anlayışımızın bir ürünü olan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) vasıtasıyla muhtarlarla işbirliği yaygınlaştırılacak.

"81 ilde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri kurulacak"

Çocuk İşçiliğinin önüne geçmek adına 81 ilimizde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri oluşturulacak.

Bu birimler tarafından hazırlanan raporlar Çocuk İşçiliği ile Mücadele Kurulu’nda değerlendirilecek.

Yine 81 ilde Gönül Elçileri olan mülki idare amir eşleri ve gönüllülerin desteğiyle çocuk işçiliğini bitirmek ve çalışmak zorunda bırakılan çocukların eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması için çalışmalar yürütülecek.

"81 ilde oluşturulacak uzman ekiplerle mağdur çocuk ve ailelere kesintisiz hizmet verilmesi sağlanacak"

Çocuklarımıza yönelik her türlü tehlikeye karşı koruyucu ve önleyici hizmetlerimizi 81 ilde uzman müdahale ekiplerinin yaygınlaştırılması ile artırıyoruz.

81 ilde oluşturacağımız yaklaşık 300 kişilik uzman müdahale ekipleri sayesinde mağdur çocuk ve ailelere kesintisiz hizmet verilmesi sağlanacak.

"Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı içerikleri zenginleştiriliyor"

Aile yapısını güçlendirmek adına "Aile Eğitim Programı (AEP) ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı (EÖEP)" içeriklerinin zenginleştirilmesi ile birlikte ilave 90 bin kişiye daha eğitim verilerek eğitim verilen kişi sayısının 2 milyon 200 bin kişiye yükseltilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, “Ebeveyn Okulu Eğitim Paketi” oluşturularak, halk eğitimlerine başlanacak ve aile kurumunun önemi katılımcılara anlatılacak.

"Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında TSK personeline uzman eğitici eğitimi verilecek"

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek amacıyla toplumun her kesimi ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmaya devam edilecek.

Bu amaçla, Kadına Yönelik Şiddetle Topyekûn Mücadele kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında imzalanacak protokol ile 81 ildeki TSK personeline uzman eğitici eğitimi verilecek.

"Risk altında bulunan çocuklarımız için ‘Mobil Sosyal Hizmet Birimleri’ faaliyete geçecek"

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) verilen çocuklarımızın ailelerine, etkin bir ev ekonomisi yönetimi için rehberlik ve danışmanlık hizmeti vererek, 30 bin haneye ulaşmayı hedefliyoruz.

30 ilimizdeki okullarda, risk altında bulunan çocuklarımız için koruyucu ve önleyici hizmet sunan “Mobil Sosyal Hizmet Birimleri” faaliyete geçecek.

30 ilde sosyal çalışma görevlileri ve kolluk personelinden oluşan 60 mobil ekip oluşturulacak ve her ekip 10 okul ile eşleştirilecek.

Ayrıca uygulamayı yürütmek üzere 3 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi kurulacak.

"Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programı’’nı hayata geçiriyoruz"

Devlet koruması ve bakım altındaki çocuklarımız için 8 pilot ilde “Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programı”nı hayata geçirerek çocuklarımızın gelişimine katkı sağlanacak.

3 Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile 3 Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hizmete açıyoruz’’

Yaşlılarımızın huzurlu bir ortamda bakımlarının sağlanması amaçlanan 3 Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’mizi daha 3 ilimizde hizmete açıyoruz.

Ayrıca yine 3 ilimizde 3 Engelsiz Yaşam Merkezi’ni daha açarak engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

"Güvenli işyerlerine %50 prim indirimi desteği geliyor"

İş kazalarının önüne geçebilmek ve iş güvenliği bilincini yaygınlaştırmak amacıyla ölümlü ve sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası yaşanmadığı güvenli işyerlerine %50 prim indirimi sağlanacak.

"İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 10 yeni üniversiteyle işbirliği yapılacak"

Milli Eğitim Bakanlığımız ile imzalanacak işbirliği protokolü ile İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kültürünün işyerlerinde yaygınlaştırılması amacıyla 10 yeni üniversiteyle işbirliği yaparak, okul öncesinden yükseköğretime kadar iş güvenliği konusunda farkındalığın artırılmasını istiyoruz.

Yine Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak “Genç İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi” düzenleyerek, 10 üniversiteyle; işveren eğitimi, ekipman kontrolü ve İSG kültürü başlıklarında 3’er protokol daha imzalanacak.

Okullarda İSG köşesi oluşturulacak ve ailelere “Güvenli Ev” rehberleri verilecek.

İş Sağlığı ve Güvenliği konularında farkındalığı artırmak amacıyla 3 mega kentte "Yüksekte Güvenli Çalış" kampanyasının başlatılarak sempozyumlar düzenlenecek.

Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne sağlık ve güvenlik şartları eklenecek ve eğitim verecek kurum/kuruluşlarla usul ve esaslar belirlenecek.

"2019 yılında istihdamı artırmak en önemli konu başlıklarından olacak"

Gençlerimiz, kadınlarımız ve engellilerimizin istihdama katkısını artırmak için İŞKUR'a kayıtlı 60 bin genç, 50 bin kadın ve 1.000 engelli vatandaşımızın daha, “Aktif İşgücü Piyasası Programı”ndan yararlandırılmasını hedefliyoruz.

İkinci 100 günlük Eylem planı kapsamında yine İŞKUR aracılığıyla 200 bin vatandaşımızın, özel sektörde istihdamının sağlanmasını amaçlıyoruz.

"500 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının ataması yapılacak"

İkinci 100 günlük eylem planında, birlik ve beraberliğimizin simgesi olan, vatan ve bayrak aşkıyla ülkemizi canları pahasına savunan 500 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamuda istihdamı gerçekleştirilecek.

"Vatandaşlara internet üzerinden sunulan kamu hizmetlerinin sayısı artıyor"

Vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için elektronik ortamda verilen hizmet sayısını her geçen gün artırıyoruz.

İkinci 100 günlük eylem planı kapsamında vatandaşlarımızın askerlik ve doğum borçlanması talepleri de artık e-devlet üzerinden alınmaya başlanacak.

Yine vatandaşlarımızın kamu hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla e-devlet üzerinden "Yurtdışı İşçi Hizmetlerinin E-Devlete Entegrasyonu" projesinin Bakanlığa bağlı Müşavirlik ve Ataşelikler'de faaliyete geçirilmesini amaçlıyoruz.

İşverenler için "Kolay Belge-Kolay Hizmet" elektronik uygulamasının hayata geçirilmesi, "Kolay İşverenlik Uygulaması"nın apartman ve işhanı görevlilerini kapsayacak şekilde kullanım alanının genişletilmesi ile 1,4 milyon işvereni kapsayan "Teşvikte Kazancım Ne kadar?" adlı elektronik uygulamanın hayata geçirilmesini hedefliyoruz.

"10.000 kişiye Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek."

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu ile imzalanacak protokol ile birlikte cezaevlerinde bulunan 1.000 mahkuma verilecek eğitimler de dahil olmak üzere toplam 10 bin kişiye “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilmesini hedefliyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ikinci 100 günlük eylem planı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘’İlk 100 günlük eylem planını yüzde yüz gerçekleştirmenin verdiği gurur ile hiç vakit kaybetmeden ikinci 100 günlük eylem planımızın çalışmalarına başlıyoruz. Bakanlık olarak ikinci 100 günlük eylem planımızda kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gaziler, istihdam, iş sağlığı ve güvenliği gibi birçok konuda yine vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak önemli hizmetlerle milletimizi buluşturacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemizin refah seviyesini artırmak ve milletimizin kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için gece gündüz demeden çalışmayı sürdüreceğiz.’’