…
…
…
…
…
17 Aralık 2018, Pazartesi Ankara, Türkiye

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2019 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşüldü.

“ÜLKEMİZİ 2023, 2053 VE 2071 HEDEFLERİMİZE ULAŞTIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Görüşmelerin altıncı gününde milletvekillerine sunum yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Güçlü Türkiye vizyonuyla çıktığımız bu yolda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, ortak paydaların birleşmesinden kaynaklanan sinerji ile daha bütüncül ve daha sistemli politika uygulamalarının gerçekleşmesine imkan tanıyor; ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize daha hızlı ve daha etkin bir şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

“SOSYAL HİZMET MERKEZİ SAYIMIZI 316’YA ÇIKARDIK”

Sosyal hizmetleri tek çatı altında topladıklarını anımsatan Bakan Selçuk, “2018 yılında 42 Merkez daha açarak Sosyal Hizmet Merkezi sayımızı 316’ya çıkardık.” değerlendirmesinde bulundu.

“2019 YILINDA ASDEP KAPSAMINDA 2 MİLYONUN ÜZERİNDE HANE ZİYARET EDECEĞİZ”

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile 1 milyonu aşkın hanede yaklaşık 2.5 milyon vatandaşa ulaştıklarını belirten Bakan Selçuk, ziyaret edilen hane sayısını 2019 yılında muhtarların desteğini ile 2 milyonun üstüne çıkaracaklarını bildirdi.

Aile Destek Merkezleri ve 24 Sosyal Dayanışma Merkezi ile hizmet verdiklerini aktaran Bakan Selçuk,  SİROMA Projesi kapsamında 4 bini aşkın kamu görevlisine sosyal içerme eğitimi verdik. SİROMA’daki kazanımlarımızı Bakanlığımızın kurumsal kapasitesi ve Roman Strateji Belgesi ile uyumlu biçimde geliştirerek devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Bakan Selçuk, 934 bin gence Evlilik Öncesi Eğitim, 1,3 milyon vatandaşa Aile Eğitimi verildiğini açıkladı.

“7. AİLE ŞURASI DÜZENLEYECEĞİZ”

Konut Hesabı ve Çeyiz Hesabı uygulamalarındaki azami devlet katkısı miktarını yükselttiklerini aktaran Bakan Selçuk, aileye yönelik sağlıklı politikalar oluşturmak, tehditlere karşı koruyarak tedbirler almak amacıyla bilimsel araştırmaları sürdürdüklerini, 7. Aile Şurası düzenleyeceklerini söyledi.

760 BİN KİŞİYE PSİKO-SOSYAL DESTEK HİZMETİ VERDİK”

Bağımlılıkla mücadele kapsamında 15 Sosyal Uyum Birimi açtıklarını ve Yeşilay işbirliğinde birimleri yaygınlaştırmaya devam ettiklerini bildiren Bakan Selçuk, şöyle konuştu:

“Bakanlığımız göç, terör, doğal afet ve acil durum sonucu aile ve toplum üzerinde oluşan travmaların ortadan kaldırılması amacıyla psikososyal destek hizmetleri vermekte. Ve bugüne kadar 760 bin kişiye psiko-sosyal destek hizmeti verdik.”

“2019’DA ÇOCUK DESTEK, GELİŞİM VE EĞİTİM PROGRAMINI BAŞLATACAĞIZ”

2019 yılında Devlet korumasındaki çocuklar için Çocuk Destek, Gelişim ve Eğitim Programını (ÇODEP) başlatacaklarını ifade eden Bakan Selçuk, Sosyal ve Ekonomik Destek Programı (SED) ile 121 bin çocuğu kendi ailesi yanında desteklediklerini bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“23 bini aşkın çocuğumuzu evlat edindirme ve koruyucu aile hizmetimizden faydalandırdık. Aile yanında bakımı mümkün olmayan çocuklarımız ise kuruluş bakımına alınıyor. Rehabilitasyona ihtiyaç duyan 1557 çocuğumuza da ihtisaslaşmış Çocuk Destek Merkezlerimizde (ÇODEM) hizmet sunmaktayız.”

2018’in çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edildiğini hatırlatan Bakan Selçuk, “19. Ulusal Çocuk Forumunun deklarasyon önerisiyle Çocuk İşçiliği ile Mücadeleyi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayesinde 81 ilimizin Gönül Elçileri aracılığıyla sürdüreceğiz.” diye konuştu.

“11 BİN 760 ÇOCUĞUMUZA MÜDAHALE ETTİK”

Bakan Selçuk, “Sokakta çalıştırılan çocuklarımız için 130 mobil ekip kurduk. Alan çalışmalarında 11 bin 760 çocuğumuza müdahale ettik.“Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” farkındalık kampanyasını başlatarak 94 bin çocuğumuza ve 13 bin ailemize ulaştık. Bakanlığımızın Sosyal Medya Çalışma Grubu sosyal medyada ve dijital ortamlarda çocuklarımızı etkileyebilecek riskleri tespit ederek önleyici çalışmalarda da bulunmakta.” açıklamasını yaptı.

“3 BİN 274 GENCİMİZİN ATAMA KURASI YAPILACAK”

Sosyal hizmet modellerinden faydalanan 45 bini aşkın genci kamuda istihdam ettiklerini açıklayan Bakan Selçuk, bu ay içinde 3 bin 274 gencin daha atama kurasının yapılacağını açıkladı.

 “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” ile %79,9 olan kadın okur-yazar oranını %94,1’e yükselttiklerini belirten Bakan Selçuk, TBMM’de kadın milletvekili oranının 2018 yılında %17,45’e yükseldiğini ifade etti.

“KADIN İSTİHDAMIMIZI 3.4 MİLYON ARTTIRARAK 9.1 MİLYONA ULAŞTIK”

“Kadın işgücüne katılım oranında %34,9, kadın istihdam oranında ise %29,7 seviyesini yakaladık.” diyen Bakan Selçuk, “Son 10 yılda kadın istihdamımızı 3,4 milyon arttırarak 9,1 milyona ulaştık.” açıklamasını yaptı.  

“2019 YILINDA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN E-TİCARET YOLUYLA DESTEKLENMESİ PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Kadınların çalışma hayatına katılımını desteklemek amacıyla Kadın kooperatiflerini güçlendirmeyi önemsediklerini ifade eden Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte “Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü”nü yürürlüğe koyduk. Kadınlarımızı doğum yardımı, doğum izninde yapılan düzenlemeler, kreş desteği, sigorta prim destekleri, yarı zamanlı çalışma imkanı gibi birçok kolaylaştırıcı imkanla buluşturuyoruz. “İş’te Anne Projesi” ile kadınlarımızı istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına veya işbaşı eğitim programlarına yönlendiriyoruz. İŞKUR vasıtasıyla bugüne kadar verdiğimiz girişimcilik eğitimi katılımcılarının yarısını kadınlarımız oluşturmakta. 2019 yılında Kadın Girişimciliğinin E-Ticaret Yoluyla Desteklenmesi Projesini gerçekleştirerek daha fazla kadın girişimcimize ulaşmayı hedefliyoruz.”

Kadına yönelik şiddeti insanlık suçu olarak gördüklerinin altını çizen Bakan Selçuk, mücadeleyi sıfır tolerans ilkesiyle en üst seviyede sürdürdüklerini vurguladı.

Bakan Selçuk, 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 48 bin din görevlisi, 32 bin kamu personeli, 45 bin bedelli askere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verildiğini ifade etti.

144 Kadın Konukevi olduğuna değinen Bakan Selçuk, “Şiddetle mücadelede kurumlar arası işbirliği ve politikalar geliştirmek üzere; Bakanlığımız ile Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonunu tamamladık. Şiddete karşı mücadelede tam bir dayanışma içerisinde birlikte hareket etmeye, eğitim ve farkındalık çalışmalarını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.

Aralık’ta 2.504 engelli atamasının gerçekleşeceğini belirten Bakan Selçuk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Erişilebilirlik Destek Projeleri (ERDEP) kapsamında birçok kamu binasını erişilebilir hale getirdik. Son 8 yılda yükümlülüğü bulunan kurumlarımızdan 10 bin personelin eğitimlerini tamamladık. Son 16 yılda yaklaşık 42 bin engelli kardeşimiz mesleki eğitim kurslarımızdan faydalandı, 382 bin engelli vatandaşımızın ise istihdamını sağladık. 2002’de kamu kurumlarında 5 bin 777 engelli memur istihdam edilirken bugün bu rakamı yaklaşık 10 kat artırarak 54 bin’e ulaştırdık.  “İşe Katıl Hayata Atıl Projesi” ile de engelli bireylerin sürdürülebilir istihdamını destekliyoruz. Bakanlığımıza bağlı merkezler ve yetkilendirdiğimiz özel bakım merkezlerinde yatılı ve gündüzlü bakım hizmet modelleri sunmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda 317 bakım merkezinde 23 bin engelli bireye yatılı bakım hizmeti sunmaktayız.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAŞLILIK VİZYONUNU AÇIKLAYACAK

2019 senesinin Yaşlı Yılı ilan edildiğini bildiren Bakan Selçuk, 396 Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde yaşlılarımıza hizmet sunduklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yaşlılık Şurası’nda yaşlılık vizyonunu açıklayacağını ifade etti ve Yaşlı Destek Programı ile daha çok kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

“24 BİN 144 ŞEHİT YAKINI GAZİ VE GAZİ YAKINININ İSTİHDAMINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Şehit aileleri, gazi ve gazi ailelerinin daima yanında olduklarını söyleyen Bakan Selçuk, “Şehit yakınlarımızın 1 olan istihdam hakkını 2’ye çıkardık, gazilerimize istihdam hakkı tanıdık. Bakanlığımızca, bugüne kadar şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarından 24 bin 144 kişinin istihdamını gerçekleştirdik. Ayrıca, eğitim desteği, faizsiz konut kredisi desteği, ücretsiz seyahat hakkı, ÖTV muafiyeti gibi birçok alanda sosyal ve ekonomik destek vermeye devam ediyoruz.” dedi.

“SOSYAL YARDIM PROGRAM SAYISINI 42’YE YÜKSELTTİK”

Türkiye’nin  “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Atlası 2017” çalışmasına göre Dünyada yoksulluk oranlarını en fazla azaltan ülke olduğunun altını çizen Bakan Selçuk, “Bu dönemde vatandaşlarımıza yaklaşık 283 milyar TL tutarında sosyal yardım yaptık. Hazırlanan I. 100 Günlük İcraat Programı kapsamında da Çoklu Doğum Yardımı ile cihaza bağımlı olarak yaşamlarını sürdüren hastalarımıza yönelik Elektrik Desteği Programımızı 12 Kasım itibarıyla hayata geçirerek uyguladığımız sosyal yardım program sayısını 42’ye yükselttik.” diye konuştu.

“İŞVEREN SİGORTA PRİM ÖDEMELERİNİ 2019 YILINDA DA SÜRDÜRECEĞİZ”

223 bin vatandaşın İŞKUR’a yönlendirilmesini ve istihdamlarının teşvik edilmesini sağladıklarını söyleyen Bakan Selçuk, “Düzenli sosyal yardımlardan faydalanırken istihdam edilen kişilerin, işveren sigorta prim ödemelerini 2019 yılında da sürdüreceğiz.” dedi ve şunları söyledi:

“2007 yılında işgücüne, 22, 2 milyon kişi katılırken 2018 yılında bu rakam 33 milyona ulaştı. İşgücüne katılım oranlarına baktığımızda da %44,3’den 10 puan artarak %54,3’e yükseldiğini görmekteyiz. Son 16 yılda istihdamı 20,2 milyondan 29,3 milyon kişiye çıkardık. “

İşe İlk Adım Projesi ile ; işbaşı eğitim programına katılan gençlerin 2 yıla kadar istihdamda kalmalarını sağlayacaklarını ifade eden Bakan Selçuk, “Çırak ve aday çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ücret desteği sağlıyor, eğitim-iş hayatı arasındaki ilişkiyi güçlendiriyoruz. Bu desteğimizi 2021 yılı sonuna kadar uzattık. Üniversite öğrencilerimizin; çalışma hayatı ile tanışmasını, çalışma disiplini kazanmasını ve sosyal iletişim becerilerinin gelişmesini sağlamak amacıyla hazırladığımız Sosyal Çalışma Programı’nı 2019 yazından itibaren uygulamaya başlayacağımızın müjdesini de burada gençlerimize vermek isterim.” açıklamasında bulundu.

Özel sektörde işe yerleştirme sayısını 2018’de tarihi bir rekor ile 1 milyon 100 bin kişiye yükselttiklerini kaydeden Bakan Selçuk, “Bugüne değin, İŞKUR aracılığı ile düzenlediğimiz kurs ve programlardan 3 milyonu aşkın kişi yararlandı. 2019 yılında da en az 500 bin kişinin kurs ve programlardan yararlanmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

2018 yılında atılan reform niteliğindeki adım ile alt işveren kapsamında çalışan işçileri kadroya aldıklarını belirten Bakan Selçuk, asgari ücret ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: 

 “Asgari ücret 2002 yılında 184 TL’den 2018 yılında 1603,12 TL’ye çıkarak son 16 yılda reel olarak %102,6; nominal olarak %770 oranında arttı. Bu sene 6 Aralıkta başladığımız 2019 yılı asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarımızı da, çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, ülkemizin koşullarına, işçilerimizin ve işverenlerimizin taleplerine uygun bir seviyede tespit edilmesi için sosyal taraflarla istişareyle yürütmekteyiz.”

128 hizmetin e- devlet üzerinden gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Selçuk, “2019 yılında II. 100 Günlük Eylem Planımız çerçevesinde Kolay Belge-Kolay Hizmet elektronik uygulamasını hayata geçirerek; “Kolay İşverenlik Uygulaması”nı apartman ve işhanı görevlilerimizi kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Askerlik ve doğum borçlanmasını da e-devlet’e taşıyacağız.” dedi.

Türkiye’nin vatandaşlarının tamamını genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alan tek ülke olduğuna değinen Bakan Selçuk, “2018 yılı için toplam sağlık harcamamızın yaklaşık 92 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Bakan Selçuk, iş sağlığı ve güvenliği alanında, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik çözümler ürettiklerini ifade etti.

Bakan Selçuk konuşmasından sonra milletvekillerinin iddialarına cevap verdi.  

Emeklilere yönelik çalışmalar hakkında Bakan Selçuk, “Emeklilerimizi daima koruyoruz. Yılda iki defa emekli ikramiyesi veriyoruz. Ayrıca promosyon ödemelerini de yapıyoruz. Sizin de takip etiğiniz üzere 1000 TL’nin altında emekli aylığı kalmaması yönündeki teklif plan bütçe komisyonundan geçti. Dolayısıyla bundan sonra 1000 TL’nin altında emekli maaşı, emeklimiz de kalmayacak.” değerlendirmesinde bulundu. Bakan Selçuk, ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nda öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılacağına dair maddenin bulunduğunu belirtti.

BAKANLIK BÜTÇESİ OYLAMANIN ARDINDAN KABUL EDİLDİ

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2019 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edildi.