…
…
12 Şubat 2020, Çarşamba Lusaka,Zambiya

Türkiye-Zambiya Karma Ekonomik Komisyon’un İlk Toplantısı Gerçekleşti


Türkiye-Zambiya Karma Ekonomik Komisyon’un ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un eş-başkanlığında Lusaka’da gerçekleştirildi. İki ülke arasında 2011 yılında imzalanan Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ile oluşturulan Türkiye-Zambiya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) ilk kez Lusaka’da toplandı.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ile Zambiya Dışişleri Bakanı Joseph Malanji’nin eş-başkanlığında düzenlenen toplantı öncesinde Bakan Selçuk Zambiya’da faaliyet gösteren Türk iş insanlarını Lusaka Büyükelçiliği’nde kabul etti. Vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyen Bakan Selçuk, bu hususları KEK mekanizması çerçevesinde ilgililerle görüşeceğini ve çözümü için takipçisi olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanımızın 2018 yılı Temmuz ayında Zambiya’ya gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke ilişkileri bakımından dönüm noktası teşkil ettiğini belirten Bakan Selçuk, bu ziyaretin akabinde gerçekleşen ilk KEK toplantısının iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere olumlu etki edeceğini ifade etti.

Ülkemizin Afrika ülkeleri ile toplam ticaret hacminin 2003 yılında 5,4 milyar Dolar’dan 2019 yılında 25,3 milyar Dolar’a yükseldiğine işaret eden Bakan Selçuk, Afrika’daki Türk yatırımlarının değerinin 6 milyar Doları aştığını sözlerine ekledi.

Teknik heyetlerin iki gün süren görüşmelerinin ardından hazırlanan Karma Ekonomik Komisyon Protokolü, Bakan Selçuk ile Zambiya Dışişleri Bakanı Joseph Malanji tarafından imzalandı. İmza töreninde ayrıca iki ülke arasında kadının güçlendirilmesi konusunda bir işbirliği anlaşması da imzalandı.