…
…
…
…
…
…
…
…
20 Kasım 2019, Çarşamba Ankara,Türkiye

TBMM Başkanı Şentop ve Bakan Selçuk, 20. Ulusal Çocuk Forumu’na Katıldı


Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakanlık ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğinde TBMM’de Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen 20’nci Ulusal Çocuk Forumu'na katıldı.

"Uluslararası Dayanışmanın Sürdürülmesi Gerektiği Açıktır"

Burada bir konuşma yapan TBMM Başkanı Şentop, "Sözüm ona medeni dünya, Aylan bebeği maalesef çok çabuk unuttu. Ancak, sizler unutmayın ki bir gün aynı acı durum sizlerin de başına gelebilir. Çünkü Aylan bebekler bir değil binler, hatta milyonlardır." dedi.

"Küresel barış ve güvenlik, sürdürülebilir kalkınma ve çocukların tüm haklarına saygı olmadan gerçekleşemez." vurgusu yapan Şentop, "Doğrudan veya dolaylı ayrımcılığın, çocukların eğitim ve mesleki eğitim haklarını engellememesi için mevcut düzenlemelerin, politikaların ve uygulamaların ciddi olarak gözden geçirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de 3,6 milyonu aşkın Suriyelinin geçici koruma altında bulunduğunu, bu kişilerin 1,6 milyondan fazlasını çocukların oluşturduğunu anımsatan Şentop, bu çocukların, yaşadıkları travmalar, dil sorunları ve ayrımcılık nedeniyle de çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabildiklerini anımsattı.

Şentop, “Türkiye, bu mültecilerin ihtiyaçlarına yanıt vermeye yönelik çabalarını kararlılıkla sürdürmektedir ve mültecilerin geniş kapsamlı hizmetlere erişimini sağlamak amacıyla ulusal kaynaklarının önemli bir kısmını buna ayırmaktadır. Bununla birlikte, mülteci sayısının daha önce görülmemiş bir düzeye ulaşması ve zorlayıcı koşulların devam etmesi nedeniyle, uluslararası dayanışmanın sürdürülmesi gerektiği açıktır.” diye konuştu.

“Amacımız Çocuklara Daha Güvenli ve Huzurlu Bir Dünya Bırakmak”

Bakan Selçuk, “Biz Büyük Bir Aileyiz” temasının gelecek adına büyük umut verdiğini ifade ederek, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989’da imzalandığını hatırlattı.

23 Nisan’ın önemine dikkat çeken Bakan Selçuk, “Çocuk haklarına verdiğimiz önemin tarihin en somut göstergelerinden biri de 23 Nisan Çocuk Bayramı’mız. 23 Nisan aynı zamanda Büyük Millet Meclisimizin kurulduğu gün. O yüzden, siz çocuklarımızla, millet iradesinin oluştuğu ve buluştuğu yer olan Gazi Meclisimizin çatısı altında bir araya gelmeyi özellikle önemsemekteyiz.” dedi.

Çocukları geleceğin teminatı olarak gördüklerini ifade eden Bakan Selçuk, amacın çocuklara daha güvenli ve huzurlu bir dünya bırakmak olduğunu belirtti.

Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

“Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmek, geleceğe en iyi şekilde hazırlamak, bizim dünyadaki en önemli vazifelerimizden biri. Sizler, aynı şuurla gelecek nesillere rehberlik edeceksiniz. Aile dayanışmasını gösterdiğimiz her alanda, sorunların çok daha etkili şekilde çözüleceğinden eminim. Aile olma bilincinin daha da vurgulanması gerektiğine inanıyorum.”

81 ilde İl Çocuk Hakları Komiteleri ile buluşulduğunu, Şubat ve Haziran aylarında da Çocuk Danışma Kurulu Toplantılarının gerçekleştirildiğine değinen Bakan Selçuk, “Böylece çocuklarımızın karar alma mekanizmalarını, daha etkin bir konuma gelmesini amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de çocuk hakları konusunda önemli adımlar atıldığına değinen Bakan Selçuk, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli koşullarda yetişmelerini sağlamak için her türlü tedbiri almaktayız.“ açıklamasında bulundu.

“SED ile 2019 Yılı Ekim Ayı Sonu İtibarıyla 130 Bin Çocuğumuza Ulaştık”

Çocukların aile odaklı yaklaşımla yetişmelerini önemsediklerine dikkat çeken Bakan Selçuk, “Çocuklarımızın aile yanında kalmaları için Sosyal ve Ekonomik Destek vermekteyiz. Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetimizi 2019 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla 130 bin çocuğumuza ulaştırdık.” ifadesini kullandı.

Risk altında bulunan çocuklar için koruyucu ve önleyici hizmet sunan Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Birimlerini faaliyete geçirdiklerini bildiren Bakan Selçuk, "Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin dediği gibi 'Çocuğun yeri, ne sokak, ne tarla, ne fabrika! Çocuğun yeri, okuldur! Çocuğun eline ne boya sandığı, ne kâğıt mendil, ne tartı yakışır. Çocuğun eline, en çok kalem, defter, kitap yakışır’ diyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Sosyal Uyum Programı ile 2019 Ekim Ayı Sonu İtibarıyla 200 Bin Çocuğa Ulaştık”

Çocukların eğitimini kalkınmanın temel basamağı olarak gördüklerine vurgu yapan Bakan Selçuk, “Şartlı Nakit transferi uygulamamızı sürdürmekteyiz, okul çağındaki çocuklarımızın okula devamını sağlıyoruz. UNICEF işbirliğinde ilk aşamada 18 ilimizde uyguladığımız Sosyal Uyum Programı’nı 2018 yılında 81 ilimize yaygınlaştırdık. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla yaklaşık iki yüz bin çocuğumuza ulaştık.“ dedi.

“Bir Meslek Bir Gelecek” projesiyle çocukların reşit olduktan sonra meslek sertifikası sahibi olmalarının yolunu açtıklarını söyleyen Bakan Selçuk, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; 2002’den bu yana milletimizin verdiği kesintisiz destekle, her alanda olduğu gibi çocuklarımız için de büyük hizmetler yapmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Selçuk salondakilere Abdurrahman Karakoç’un şu mısralarıyla seslendi:

“Olacaksan kendin ol, aslından kopma çocuk

Kesinlikle doğru ol, doğru yollarda yürü

Aklın varsa çığır aç, çığırdan sapma çocuk.”

Bakan Selçuk konuşmasını, “Biz büyük bir aileyiz, biz çalışan bir aileyiz, biz 82 milyon büyük Türkiye ailesiyiz. Siz çocuklarımızın gözlerindeki ışıltıdan güç almaktayız. Biz sizin seslerinizden umutlanıyoruz. İyi ki varsınız çocuklar.” sözleriyle tamamladı.

Türkiye Çocuk Hakları Koordinatörleri hazırladıkları bildiriyi, Bakan Selçuk ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a takdim etti. Deklarasyonun hayırlara vesile olmasını dileyen ve çocukların fikirlerine büyük önem verdiğini dile getiren Bakan Selçuk, çocuklarla sohbet edip yakından ilgilendi.

Forumun sonunda Türkiye’nin 81 ilinden gelen çocuklarla aile fotoğrafı çekildi.