…
…
…
…
…
…
…
…
…
17 Aralık 2019, Salı İşviçre

Bakan Selçuk İsviçre’de Düzenlenen Küresel Mülteci Forumuna Katıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan hanımefendi ile birlikte İsviçre’ye gitti.

İsviçre’de yaşayan Türk vatandaşları otel önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyeti büyük bir coşkuyla karşıladı. Bakan Selçuk da coşkulu kalabalıkla selamlaştı ve yanlarına giderek vatandaşlarla sohbet edip, fotoğraf çektirdi.

“Kadın ve Çocuk Sağlığının Hayatın Başlangıç Noktası ve Geleceğin Teminatı Olduğuna İnanıyorum”

Bakan Selçuk önce Emine Erdoğan hanımefendinin ana konuşmacı olarak katıldığı “Harekete geçme zamanı: Doğumda anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi için proaktif yaklaşım benimsenmesi” yan etkinliğinde kendilerine eşlik etti.

Emine Erdoğan etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son 30 yılda bebek ve çocuk ölümlerini en hızlı düşüren ikinci ülke konumunda olduğuna vurgu yaptı. Bu durumun ülkede kalan tüm mültecileri de kapsadığını kaydeden Erdoğan, “Kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz tüm sağlık hizmetlerini mültecilere de sağlıyoruz.” dedi. Emine Erdoğan “Kadın ve çocuk sağlığının hayatın başlangıç noktası ve geleceğin teminatı olduğuna inanıyorum. Küresel Mülteci Forumu’nun, insanlığın kanayan yarası olan mültecilerin dertlerine kalıcı çözümler üretmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Ana Vatanınız Ancak İsviçre de Yuvanızdır”

Bakan Selçuk daha sonra “İsviçre’ye Göçün 50. Yıl Dönümü Programı”na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik etti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen etkinliğe, İsviçre’de yaşayan 1., 2. ve 3. nesil Türk vatandaşları katıldı. Etkinlikte, YTB tarafından hazırlanan “İsviçre’ye Göçün 50. Yılı” adlı belgesel gösterildi. Belgeselin ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bizler Avrupa'da sığıntı değiliz, yabancı değiliz, öteki hiç değiliz. Biz, tarih boyunca olduğu gibi bugün de Avrupa'da ev sahibiyiz.” açıklamasında bulundu.

“Türkiye ana vatanınız ancak İsviçre de yuvanızdır. Ana vatanla bağınızı hiçbir şekilde koparmadan İsviçre toplumuna her zaman ve her zeminde eşit katılımınızı destekliyoruz.” diyen Erdoğan gerek İsviçre'de gerekse Avrupa'nın diğer ülkelerinde kendilerine hayat kuran insanları beşeri bir köprü olarak gördüklerini vurguladı.

Türk toplumunun siyaset, ticaret, eğitim, sosyal hayat ve sivil toplumdaki başarılarıyla gurur duyduklarının altını çizen Erdoğan, “Yurt dışında yaşayan herhangi bir kardeşimiz hangi kökene, mezhebe, etnik temeline ait olursa olsun 82 milyondan hiçbir farkı yoktur, hepsi bizim temsilcimizdir.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra 1., 2. ve 3. nesilden 10 katılımcıya plaket takdim etti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da etkinlik sırasında vatandaşlarımızla bir araya gelerek bir süre sohbet etti.

“Hiçbir Ülkenin, Günümüz Dünyasında Mülteci Sorununa Coğrafi Uzaklık-Yakınlık Merceğinden Bakma Lüksü Yoktur”

Bakan Selçuk, salı günü ise Birleşmiş Milletler binasındaki Küresel Mülteci Forumu’nun eş başkanlar yönetimindeki açılış oturumuna katıldı. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan forumun eş başkanı sıfatıyla bir hitap gerçekleştirdi. “Petrol kuyularını koruma uğruna harcanan çabaların hiçbiri, canını kurtarmak için varil bombalarından kaçan çocuklara harcanmamıştır.” diyen Erdoğan, “Hiçbir ülkenin, günümüz dünyasında mülteci sorununa coğrafi uzaklık-yakınlık merceğinden bakma lüksü yoktur. Dünyanın devasa bir köye dönüştüğü, mesafelerin anlamını yitirdiği bir dönemde hepimizin kaderi ortaktır.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci meselesinin, Türkiye gibi bu insanlara layıkıyla ev sahipliği yapan birkaç ülkenin çabalarıyla önlenemeyeceğine dikkat çekerek “Vicdanları yaralayan bu sorunun sürdürülebilir şekilde çözülmesi, ancak küresel düzeyde atılacak adımlara bağlıdır.” çağrısında bulundu.

Küresel sahiplenme konusunda halen arzu edilen seviyenin çok uzağında olunduğuna işaret eden Erdoğan, geçen yıl kabul edilen Küresel Mülteci Mutabakatının uygulanmasına önem verdiklerini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Küresel Mülteci Forumunun, Mutabakat hükümlerinin hayata geçirilmesi sürecinde önemli bir adım olmasını temenni ediyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bakan Selçuk, BM Milletler Sarayı’nda Cumhurbaşkanlığımız himayesinde düzenlenen “Hayat devam ediyor, Sanat devam ediyor” sergisini ziyaret etti. Ardından, Emine Erdoğan Hanımefendi ile birlikte, mültecilerin ürettiği ürünlerin satıldığı stantları ziyaret ederek, UNHCR’ın “Made 51” girişimi hakkında bilgi aldı. Bakan Selçuk sonra ise yine Emine Erdoğan ile birlikte Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Müzesi’ni ziyaret etti. Kızılay Başkanı Kerem KINIK’ın da katıldığı ziyaret sonrası Kızılay tarafından müzeye hediye edilen “hilal”in Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından teslimi töreni gerçekleştirildi.

“Eğer Tartışılan Sorunlara Dair Barışçıl Bir Çözüm Bekleniyorsa, Türkiye Gibi Ülkeler Desteklenmelidir.”

Bakan Selçuk Çarşamba günü ise eş başkan sıfatıyla Meslekler ve Geçim Kaynakları Üzerine Yüksek Düzeyli Oturuma katıldı. Bakan Selçuk, burada gerçekleştirdiği konuşmada Bakanlığımızın Türkiye’deki Suriyelilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını güçlendirmeye yönelik faaliyetlerini açıkladı.

Bakan Selçuk, “Cumhurbaşkanımızın Genel Kurul Toplantısı’nda da vurguladığı gibi, ‘diğer ülkeler Suriyeli mültecilere kotalar koyarken, biz sınırlarımızı herhangi bir kısıtlama olmaksızın açtık.’ Bu anlamda, Türkiye öncü bir rol üstlenecektir. Tüm dünyayı bu yolda kendine eşlik etmeye çağırmaktadır.” dedi.

Türkiye’nin 5 milyonu aşkın insana ev sahipliği yaparak dünyanın en çok mülteci barındıran ülkesi olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Eğer tartışılan sorunlara dair barışçıl bir çözüm bekleniyorsa, Türkiye gibi ülkeler desteklenmelidir.” çağrısı yaptı. “Eğer bugünün insani krizleri insan onuruyla aynı çizgide düzgün konumlandırılmazsa yeni krizlerin oluşması kaçınılmaz olacaktır.” vurgusu yapan Bakan Selçuk, “Kimsenin evinden ayrılmak zorunda olmadığı bir dünya dileğiyle” konuşmasını sonlandırdı.

Foruma eş başkan olarak BM Mülteciler Yüksek Komiser Yardımcısı George William Okoth-Obbo, moderatör olarak Kenya Metropol TV Genel Müdürü Terryanne CHEBET ve konuşmacı olarak da Brezilya’da Yaşayan Mülteci Girişimci Joana IBRAHIM, Etiyopya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ergogie Tesfaye WELDMESKEL, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sigrid Kaag, Uluslarası Finans Örgütü Başkan Yardımcısı Hans Peter LANKES  ve Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy RYDER katıldı.