…
…
…
08 Kasım 2019, Cuma Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk, İŞKUR 10. Olağan Genel Kurulu’na Katıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ankara’da İŞKUR 10. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

“2019 Ekim İtibarıyla Özel Sektörde 1 Milyon 300 Bin İstihdam Sağladık”

Bakan Selçuk programda yaptığı konuşmada, istihdam hedeflerini belirlemek için toplandıklarını belirterek, “17 yıl önce İŞKUR aracılığıyla özel sektörde işe yerleştirme sayısı 25 bindi. Bugüne geldiğimizde Ekim ayı sonunda bu rakamın 1.3 milyona ulaştığını görmekteyiz. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30’luk bir işe yerleştirme sayısında artışa tekabül etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Terör ve ekonomik saldırılarla Türkiye’de siyasi krizlerin tetiklenmeye çalışıldığına vurgu yapan Bakan Selçuk, “Türkiye’de 2002 yılından bu yana gelişen ekonomik, siyasal, toplumsal, kültürel plandaki gücümüz ile saldırılara karşı cevap vermeyi bildik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; proaktif politikalar izledik.“ dedi.

Terörle mücadeleyi sadece sınır güvenliği ile ilgili bir mesele olarak görmemek gerektiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, “Aynı zamanda ekonomide, istihdamdaki büyüme ve iyileşmeye bunun olumlu yansımaları olacağını kabul etmek lazım. Devlet için, güvenlik konusu nasıl öncelikli bir meseleyse; ekonomik büyüme, kalkınma ve istihdam sağlama da en öncelikli konulardan birisi güvenlik” ifadesini kullandı.

İstihdam Seferberliğinin milli birlik ruhu ile sahiplenildiğini, işgücü piyasasında önemli etkileri olduğunu söyleyen Selçuk, “İşverenlerimizin oluşturacakları ilave istihdamda prim ve vergi yüklerini karşılamaktayız.” diye konuştu.

“İşsizlik Sigorta Fonuna Dair Kararlar Sosyal Tarafların İşbirliğinde Alınır”

İşverenlere istihdama daha güçlü katkıda bulunma çağrısı yapan Bakan Selçuk, işsizlik fonu hakkındaki iddialar hakkında da şöyle konuştu:

“Fonun işveren lehine kullanıldığı, işçi lehine kullanılmadığı konusunda iddialar bulunmakta. İşsizlik Fonu yapısı gereği, devletin, işçinin ve işverenin ortak fonudur. Milletimizin refahı, ülkemizin büyümesi için istihdamın desteklenmesine yönelik faydaları olan bir fondur.  İŞKUR Yönetim Kurulu işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşuyor. İşsizlik sigorta fonuna dair kararlar sosyal tarafların işbirliğinde alınır.”

İstihdamın sadece işçi işveren değil ortak bir mesele olduğuna değinen Bakan Selçuk, “İşsiz kalma riskiyle karşı karşıya olan vatandaşlarımızın korunması, istihdamda kalmalarının desteklenmesi için işverenlerimize de destek veriyoruz. İstihdam için işi korumak için bizim güçlü işverenlere, istihdamda korunan nitelikli işgücüne ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

“10 Ayda Özel Sektörde İstihdam Edilen Gençlerin Sayısı 430 Bini Aştı”

2002 yılında özel sektörde işe yerleşen genç sayısının 4 bin olduğunu kaydeden Bakan Selçuk, 2019 yılının 10 ayında bu sayının 430 bini aştığını belirtti.

“2019 Yılında Özel Sektörde Kadın İstihdamı Hedefimiz 450 Bin”

2002 yılında özel sektörde istihdam edilen kadın sayısının 4 bin 500 olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, 2019 yılının ilk 10 ayında bu rakamın 418 bine ulaştığını, hedeflerinin 100 kat artışla 450 bin kadın istihdamı olduğunu bildirdi.

“İŞKUR 4 Bin 765 İş ve Meslek Danışmanıyla 81 İlde Hizmet Sunuyor”

İŞKUR’un 4 bin 765 iş ve meslek danışmanıyla 81 ilde hizmet sunduğunu kaydeden Bakan Selçuk, 2 bin 720 hizmet noktası olduğunu söyledi.

İş Kulüpleri ile 39 ilde 45 birimde hizmet verildiğini anımsatan Selçuk, “Bu birimlerimizde iş hayatına girmekte zorlanan vatandaşlarımıza yoğun danışmanlık hizmeti sunuyoruz, daha kolay iş bulmalarını sağlamaya devam ediyoruz.” dedi.

Engelli İş Koçluğu sisteminin önemine değinen Bakan Selçuk, her engellinin bir iş koçu olacağını vurguladı.

İş arayanlara ve işverenlere yönelik bireysel eylem planları oluşturulduğunu belirten Bakan Selçuk, ihtiyaca göre özel danışmanlık hizmeti sunulduğunu ifade etti.

“Gençlerin doğru meslek seçiminde destekleyecek olan “e-mezun rehberi” adlı dijital bir platform oluşturuyoruz.” diyen Bakan Selçuk, “Doğru beceri ve işin gerektirdiği niteliklerin tespiti için 'Beceri Envanteri Projemizi' başlattık.” açıklamasını yaptı.

2019 yılında ilk kez sanal istihdam fuarlarının pilot projesini başlattıklarını vurgulayan Bakan Selçuk, uygulamanın sayısını, niteliğini ve niceliğini daha da arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Aktif işgücü programından yararlananların sayısının yarım milyonu aştığını söyleyen Bakan Selçuk, “Biz İŞKUR olarak programlarımızla, mesleki yeterlilik kurumlarımızla ve çalışma hayatına dair sosyal diyalog partnerlerimizle beraber istihdamı arttırmaya ve nitelikli işgücünü sağlamaya yönelik çalışmaktayız.” diye konuştu.

“Üreten Birey, Uyumlu Aile ve Müreffeh Bir Toplum”

Bakanlık olarak hedeflerinin üreten birey, uyumlu aile ve müreffeh bir toplum ilkeleri üzerinden ilerleyebilmek olduğunu bildiren Bakan Selçuk, “Biz bütün strateji belgelerimizi bu üç sacayağı üzerinden planlıyoruz. Bütün bunlarda sizlerin sosyal tarafların desteğini önemsiyoruz.” dedi.

Toplantıda, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’nın yanı sıra MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Faik Yavuz ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da birer konuşma yaptı.