…
…
…
…
…
…
…
…
03 Aralık 2019, Salı Ankara,Türkiye

Bakan Selçuk: “Engelli Kamu Atama Kura Törenini Aralık Ayının Son Haftasında Düzenleyeceğiz”


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Herkes İçin Erişilebilirlik” temasıyla düzenlenen programda engelli ataması yapılacağını duyurdu. Bakan Selçuk, "Aralık ayının son haftasında engellilerin kamu kurumlarına atanması için kura töreni düzenleyeceğiz." dedi.

"Engelli Hakları Eylem Planını Yayımlayacağız"

Türkiye’nin 2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, “Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulunu daha aktif hale getiriyoruz. Kurulun ve diğer tüm paydaşların katılımı ile hazırladığımız Engelli Vizyon Belgemizi ve Engelli Hakları Eylem Planını yakında yayımlayacağız.” diye konuştu.

Birçok alanda engellilerin yaşamını kolaylaştıracak adımlar atıldığını bildiren Bakan Selçuk, evde bakım yardımı kapsamında 2018 yılında yarım milyondan fazla engelli vatandaşa 7 milyar liraya yakın kaynak aktardıklarını açıkladı.

“354 Bakım Merkezinde 27 Bini Aşkın Engelliye Hizmet Sunuyoruz”

354 bakım merkezinde 27 bini aşkın engelliye hizmet sunulduğunu belirten Bakan Selçuk, 52 ilde 62 merkezde gündüzlü bakım hizmeti sunduklarını, hedefin 2020 yılının ilk çeyreğinde merkezleri 81 ile yaygınlaştırmak olduğunu ifade etti.

Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: “Engelli çalıştırma zorunluluğu, Engelli İş Koçluğu, e-KPSS ile kamuda engelli memur ataması, girişimcilik desteği gibi uygulamalarımızla; engellilerimizin çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerlemeler kaydettik. Kamu dâhil, belli iş yerlerinde engelli çalıştırma zorunluluğunu getirdik. Kolaylaştırıcı, teşvik edici politikalar yoluyla, engelli kontenjanımızdaki orandan yılda doluluğu arttırarak yüzde 80’lere kadar çıkarmış durumdayız.”

395 bin engelli vatandaşı iş hayatına kazandırdıklarını kaydeden Bakan Selçuk, Engelli İş Koçluğu modelinin yaygınlaşması için çalıştıklarını bildirdi.

17 yılda kamuda çalışan engelli sayısının 10 kat artarak 54 bine yükseldiğini söyleyen Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bin 563 engelli çalışan olduğunu açıkladı.

Engelli girişimcilere 50 bin liraya kadar hibe desteği verdiklerini anımsatan Bakan Selçuk, engelli vatandaşların el ürünlerini e-ticaret uygulaması ile sanal pazarda sunulması amacıyla proje başlattıklarını duyurdu.

"Erişilebilirlik Ödülleri" Veriyoruz

Erişilebilirliğin engellilerin hayatını doğrudan etkileyen konuların başında geldiğine işaret eden Selçuk, erişilebilirlikle ilgili mevzuat çalışmalarına yönelik stratejinin dört başlık altında yürütüldüğünü anlattı.

Selçuk, bunların binalar, açık alanlar, toplu taşıma araç ve sistemleri, bilgi ve iletişim teknolojileri olduğunu dile getirdi.

Bakan Selçuk, 2012'de Engelliler Hakkında Kanun'da yapılan önemli bir değişiklikle ilk defa erişilebilirlik konusunda denetimlere başlandığını, valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları oluşturulduğunu kaydetti.

Denetimlerde erişilebilir olduğu tespit edilen bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarına "Erişilebilirlik Belgesi" verildiğini vurgulayan Selçuk, bu kapsamda bugüne kadar 867 belge verildiğini belirtti.

Selçuk, bugün erişilebilirliği ve bu alandaki farkındalığı artırmak için ilk kez sağlık, eğitim, konut, ulaşım, kamu hizmet binaları, sosyal hayata katılım kategorilerinde her yıl 3 Aralık'ta "Erişilebilirlik Ödülleri" verileceğini bildirdi. 

Engellilerle yakından ilgilenen Bakan Selçuk, konuşmasının ardından, 7 kategoride verilen erişilebilirlikle ilgili ödülleri sahiplerine takdim etti.

Sesli betimleme ve işaret diliyle anlatılan programda, 6 yaşındaki Arda Yiğit Eski, Braille Alfabesiyle Kur-an'ı Kerim'den sure okudu. Dumlupınar Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi 1997 doğumlu görme engelli Murat Akkoyu da yaşam hikayesini anlattı.

Bakan Selçuk, engelli vatandaşlar ve aileleriyle yakından ilgilendi.