…
…
…
…
13 Şubat 2020, Perşembe Lusaka,Zambiya

Bakan Selçuk: “Afrika ile İlişkilerimiz Güçleniyor”


Zambiya’ya Bakan düzeyinde ilk müstakil ziyaret Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye-Zambiya Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı için Lusaka’da bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, temasları kapsamında Zambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Inonge Wina ve Dışişleri Bakanı Joseph Malanji ile bir araya geldi.

Bakan Selçuk gerçekleştirdiği temaslarda, Afrika’nın bir dostu olarak Türkiye’nin kıta ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye önem verdiğini belirtti. Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanan Afrika Stratejisi ve karşılıklı üst düzey ziyaretler ile ilişkilerin her geçen yıl geliştiğini ve işbirliğinin kapsamının genişlediğini ifade etti.

Bu çerçevede, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2018 yılı Temmuz ayında Zambiya’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ülkemizden Zambiya’ya devlet başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı vesilesiyle yaptığı bu ziyaretin ise ülkemizden Zambiya’ya Bakan düzeyinde ilk müstakil ziyaret olduğunu belirtti.

Zambiyalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin özellikle sosyal kalkınma, tarım, enerji, inşaat ve sağlık alanlarında son 18 yılda çok tecrübe kazandığını ve başarılı uygulamaları olduğunu dile getirerek, bu tecrübeleri Zambiya ile paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

Bakan Selçuk, Sayın Cumhurbaşkanımızın Afrika Kıtası’na özel önem verdiğini ve Afrika ülkelerini en yoğun ziyaret eden liderlerden biri olduğunu da vurguladı.

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin de Afrika ülkelerin başkan eşleriyle yakın temaslarını olduğunu ve özellikle çocuk, kadın, sağlık ve çevrecilik konularında çeşitli projelere öncülük ettiğini dile getirdi. Kendisinin teşviki ve desteğiyle Ankara’da hayata geçirilen Afrika Evi’nin Afrikalı kadınların el sanatlarını sergileme ve pazarlama konusunda önemli olduğunu sözlerine ekledi.