…
22 Mart 2019, Cuma New York, Amerika Birleşik Devletleri

Bakan Selçuk New York’ta Kadının Statüsü Komisyonu 63. Oturumu’na Katıldı


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Birleşmiş Milletler (BM ) Kadının Statüsü Komisyonu 63’üncü oturumu kapsamında düzenlenen toplantılara katılmak üzere gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde temaslarını tamamladı.

Bakan Selçuk İkili Temaslar Gerçekleştirdi

Bakan Selçuk  temaslarının son gününde de önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdi. BM Kadın İcra Kurulu Direktör Yardımcısı Asa Regner,  Finlandiya Sosyal Hizmetler ve Sağlık Bakan Yardımcısı Paivi Sillanaukee, İsveç'in Cinsiyet Eşitliğinden sorumlu Bakanı Asa Lindhagen ile görüşmelerinde hem ikili ilişkiler hem de yeni işbirliği imkanları ele alındı.

“İslam Coğrafyasında Yaşayan 800 Milyon Kadının Sorumluluğunun Her An Farkında Olmalıyız”

Bakan Selçuk, ilk olarak Burkina Faso’nun düzenlediği, “İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Ülkelerinde Kadınların Sosyal Koruma Servislerine Erişimi” başlıklı yan etkinliğe katıldı. Bakan Selçuk buradaki konuşmasında “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın , 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen 13. İslam Zirvesi’nde İİT üyesi ülkelerdeki Müslüman kadınların yüksek rollerini İslam ülkeleri ve tüm dünya çapında anlatacak bir İİT Kadın Danışma Konseyi oluşturulması önerisini hatırlatarak ve üye ülkelerin onayıyla İİT Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadının Rolü Bakanlar Konferansına Bağlı Kadın Danışma Konseyinin kurulduğunu söyledi.

“İslam Coğrafyasında yaşayan 800 milyon kadının sorumluluğunun her an farkında olmalıyız.” çağrısı da yapan Bakan Selçuk, Türkiye’nin kadını daha iyi yerlere taşıma amacını benimseyen çalışmalar yapan ülkelerin başında yer aldığı vurgusu yaptı.

"Türkiye Kadın İstihdamında OECD'nin En Yüksek Artış Gösteren Ülkelerinden"

Bu oturumun ardından BM Genel Kurulu’nda bir konuşma gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ''Türkiye, OECD ülkeleri arasında ABD'den sonra Avrupa'da kadın istihdamında en yüksek artış gösteren ülke konumunda.'' dedi.

Bu oturumun bu yılın ana teması olan "sosyal koruma, kadınların kamu hizmetlerine erişimi ve sürdürülebilir altyapı''ya daha geniş bir perspektiften bakılmasının sağlandığını belirten Selçuk, ''Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın kadınlar olmadan mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz.'' diye konuştu.

Bakan Selçuk, Türkiye'de politika ve uygulamalarımızı daima insan odaklı bir yaklaşımla tasarlıyor ve uyguluyoruz.'' ifadesini de kullandı.

Türkiye'nin kadınları ve erkekleri sosyal koruma, sosyal güvenlik ve sosyal hizmetler alanında hak ve fırsatlara adil erişim sağlama ve ayrıca daha fazla kadın dostu uygulamalar tasarlama konusunda güçlü bir yasal temele ve altyapıya sahip olduğunu kaydeden Selçuk, ''Türkiye, kadınların hayatın her alanına katılımına büyük önem veriyor ve kadınları hak ettiği konuma taşımaya yönelik faaliyetler yürütüyor.'' dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kadınların iş gücü piyasasına girme ve iş hayatında konumlarının güçlendirilmesine yönelik çalışmaları hakkında bilgi veren Selçuk, kız çocuklarının eğitim oranlarının artırılması için yürütülen ''Haydi Kızlar Okula'', ''Baba Beni Okula Gönder'' ve ''Kardelenler'' gibi projeleri anlattı.

Kadın istihdamının ise son 11 yılda 3,5 milyon arttığını ifade eden Selçuk, ''Türkiye, OECD ülkeleri arasında ABD'den sonra Avrupa'da kadın istihdamında en yüksek artış gösteren ülke konumunda.'' dedi.

Karar alma mekanizmalarında kadınların temsiliyetine değinen Selçuk, kadınların mecliste temsil oranının 2002'de yüzde 4,4 iken 2018'de yapılan son genel seçimlerde bu oranının yüzde 17,5'e yükseldiğini söyledi.

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kadına şiddetle mücadele çabalarını sıfır tolerans yaklaşımıyla kararlılıkla sürdürdüklerinin altını çizen Selçuk, ''Dünyaya örnek teşkil eden açık kapı politikamızla yakın coğrafyada devam eden çatışmalar nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan, ezilen halkları da kucaklıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, Yüksek Düzeyli İnteraktif Diyalog Toplantısına Katıldı

Buradaki konuşmasının ardından Yüksek Düzeyli İnteraktif Diyalog toplantısına da katılan Bakan Selçuk,  Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun kabul edildiği 1995 yılından beri Ülkemizin yürütülen politikalara ilham vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.   

Bakan Selçuk, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin olarak ve Pekin Eylem Platformu’nda yer alan sekiz kritik alanı kapsayan 3 eylem planının hazırlandığını ve şu anda 3’üncü eylem planının uygulanmakta olduğunun altını çizdi.

"Türkiye’de Aile Yapısını Güçlendirmek İçin İş Ve Aile Yaşamını Uyumlaştıran Özel Politikalar Geliştiriyoruz"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, MÜSİAD USA ve TAO Danışmanlık firmasının THY ve Vakıfbank sponsorluğunda gerçekleştirdiği "Dünya Kadın Zirvesi New York" adlı etkinliğe de katıldı.

Bakan Selçuk, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de aile yapısını güçlendirmek için iş ve aile yaşamını uyumlaştıran özel politikalar geliştirilip, uygulandığını belirtti.

Bakan Selçuk, "Kalıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliği olarak kadınların çalışma hayatına etkin katılımını destekleyen politikalar ve iyi uygulamalar sonucunda kadınların iş gücüne katılımını artırdık." diye konuştu.

Kadının ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinde eğitimin çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Selçuk, "Gururla söyleyebilirim ki, ülkemizde kız çocukları için ortaöğretim kademesinde net okullaşma oranını 2 kat, yükseköğrenimde ise 3 kat artırdık. Geleceğimize ışık tutan çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimli bireyler olarak yetişmesini sağlayarak, güçlü aile ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşabileceğimize inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Kadınların Sosyal Ve Ekonomik Kalkınmamızda Daha Fazla Değer Yaratmasını Hedefliyoruz"

Türkiye’de kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımların güçlendirilmesi, hak, fırsat ve imkanlardan adil bir şekilde yararlanmalarının sağlanması ve her alanda katma değer yaratmaları amacıyla yürürlüğe konulan strateji belgeleriyle planlı bir çalışmanın sürdürüldüğünü vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğru planlanmış sosyal koruma yöntemleri, aktif istihdam programları, kurumsallaşmanın teşvik edilmesi, sosyal güvenlik sistemlerinin geliştirilmesi, kadınların ve kız çocuklarının eğitim oranlarının yükseltilmesi gibi ana başlıklarda var gücümüzle çalışarak kadınların sosyal ve ekonomik kalkınmamızda daha fazla değer yaratmasını hedeflediğimizi belirtmek isterim."

Programın sonunda MÜSİAD USA Başkanı Mustafa Tuncer, Bakan Selçuk ve diğer katılımcılara hediye takdim etti.

Programa, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin New York Başkonsolosu Alper Aktaş, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tuba Nur Sönmez de katıldı.

New York Başkonsolosluğu'nda Bağımlılıkla Mücadele Toplantısı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından New York Başkonsolosluğu'nda düzenlenen "Türk Toplumu için Bağımlılıkları Önleme Bilgilendirme Toplantısı"na telefonla katılan Selçuk, bağımlılıkla mücadele konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Bakan Selçuk, bağımlılıkla mücadele kapsamında Yeşilay ile geçen yıl yaklaşık 300 bin kişiye eğitim verdiklerini söyledi.

Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Silahlı terör neyse uyuşturucu terörü de odur" anlayışını düstur kabul ederek bu alanda mücadele verdiklerini kaydederek, "Sağlıklı nesiller ve güçlü Türkiye için devletimizin tüm kurumları olarak bir aradayız." dedi.

Bakan Selçuk,  tedavi sonrası kişinin tekrar uyuşturucuya başlamasını önlemek ve topluma katılmasını sağlamak için Bakanlık olarak ülkede 21 yerde "sosyal uyum birimleri" kurduklarını belirterek, 2019 yılında bu sayıyı daha da arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.

“Kadınlara İstihdam Sağlayan İşverenlere Çeşitli Avantajlar Sağlıyoruz”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk daha sonra UN Women ve WEIGO tarafından organize edilen yan etkinlik bir konuşma yaptı. Bakan Selçuk,  Sosyal güvenlik şartlarını yerine getirerek kadınlara istihdam sağlayan işverenlere çeşitli avantajlar sağlandığını kaydetti.

Bakan Selçuk, doğum izinlerinin düzenlenmesi, memur ve işçiler için doğuma bağlı analık izni, süt izni, yarı zamanlı çalışma,  kısmi süreli çalışma,  babalık izni haklarının düzenlenmesi, Prematüre doğum, evlat edinme ve işçiler için annenin ölümü halinde izin haklarının yapılandırılması gibi düzenlemelerle; kadınların, çalışma hayatına katılması ve çalışma hayatında sürekliliğini destekleyecek önemli uygulamalar başlatıldığına vurgu yaptı.

Bakan Selçuk,  Organize Sanayi Bölgelerinde kreşlerin yaygınlaştırılması için “Annemin İşi Benim Geleceğim Projesi” kapsamında da çeşitli illerimizde kreşler hizmete açıldığını da hatırlattı.

Bakan Selçuk, “Doğru planlanmış sosyal koruma yöntemleri, etkin denetim mekanizmaları, aktif istihdam programları, kurumsallaşmanın teşvik edilmesi, sosyal güvenlik yükümlülüklerinin düzenlenmesi, kadınların eğitim oranının yükseltilmesi gibi ana başlıklarda var gücümüzle çalışarak kadınların kayıt dışı istihdamdaki oranını azaltma hedefimizin altını çizmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk, “Sürdürülebilir Sosyal Koruma İçin Aile Kurumunun Rolü” Konulu Etkinlikte Konuştu

Kadının Statüsü Komisyonu’nun 63. Oturumu kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Sosyal Koruma İçin Aile Kurumunun Rolü” konulu yan etkinliğe de katılan Bakan Selçuk burada aileye verilen önemi vurguladı:

“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak vizyonumuz; aile yapımızın güçlendirilmesi, fonksiyonlarının arttırılması, sosyal yardım ve hizmetlerde aile yanında çözüm odaklı destek politikalarının hayata geçirilmesi, çalışma hayatının iyileştirilmesi, mesleki eğitim ve işgücüne katılımın arttırılmasıdır.”

Bakan Selçuk, aile kurumunun bu temel fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilmesi için, korunmasına, güçlendirilmesine yönelik her türlü çalışmayı tam bir seferberlik içerisinde yürütüldüğünü kaydetti.

Bakan Selçuk, “Güçlü ve sağlıklı ailelerin varlığının hem aile bireyleri hem de toplum için hayati derecede önemli olduğu yaşanarak ortaya çıkmış bir gerçektir.” vurgusu yaptı.

Bakan Selçuk temaslarının ardından New York’tan ayrıldı.