…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
20 Şubat 2019, Çarşamba Ankara,Türkiye

Cumhurbaşkanlığı Himayesinde Bakanlığımızın Düzenlediği I.Yaşlılık Şûra'sı Başladı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Bakanlığımız tarafından düzenlenen I. Yaşlılık Şûrası, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış oturumu ile başladı. 

 “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2019-2023 Yıllarını Kapsayan Türkiye Yaşlı Vizyon Belgesi Hazırlıyor”  

Şûranın açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2019- 2023 dönemlerini kapsayan “Türkiye Yaşlı Vizyon Belgesi”ni hazırladığını bildirdi. 

“Kuşakların Birlikte Yaşadığı Bir Türkiye İstiyoruz” 

"Huzurevi tabelalarının arttığı değil, kuşakların aynı çatı altında yaşadığı veya ilişkilerin kesintisiz sürdüğü bir Türkiye istiyoruz." diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya nüfusunun hızla yaşlandığına şu sözlerle dikkat çekti: 

“Dünya nüfusu gelişmiş ülkelerde özellikle hızla yaşlanıyor. Ortalama hayat süresi bugün 70’in üzerinde bazı ülkelerde 90’ı zorlamaktadır. Gelişmiş ülkeler ciddi bir gelecek endişesi içindedir. 

Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranı yüzde 8.8’e kadar ulaşmıştır. 2040 yılında iki katına ulaşması bekleniyor. Katıldığım tüm nikah törenlerinde gençlerimize en az 3 çocuk mümkünse daha fazlasını tavsiye ediyorum.” 

“Asıl Aklımızı Buruşturduğumuzda Yaşlanırız”  

Yaşlılara evde hizmetler sunulduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hasta vatandaşlarımızın evde tedavilerini yapıyoruz. Davete anında icabetle doktorlarımız giderek müdahale yapıyorlar. Asıl olan yaşlıların aileleriyle birlikte hayat geçirmelerini sağlamaktır. Biz bilgeliği onlarla simgeleyen bir kültüre sahibiz. Asıl aklımızı buruşturduğumuzda yaşlanırız.” dedi. 

Büyüklerin duasının bile ömür boyu hizmet etmek için yeterli bir sebep olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir evde, büyükanne büyükbaba, anne, baba ve torunlar bir arada yaşayabiliyorsa o ev günün 24 saati yaşayan bir evdir. Ama bu var mı şimdi? Yok. Şimdi kaçan kaçana. Aile büyükleriyle ilişkilerin neredeyse bayram ziyaretlerinin bile ihmal edildiği bir periyoda dönüşmesini asla kabul edemeyiz. Ben kimsenin özel hayatına karışamam o ayrı mesele ama doğrusu ben kabullenemiyorum" diye konuştu. 

 “Emeklilerimize 1000 TL Bayram İkramiyesi Ödüyoruz”  

Yaşlı destek programını başlattıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilere biner TL bayram ikramiyesi ödendiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cennet anaların ayağı altındadır' Hadis-i Şerif’ini herhalde bilmeyen yoktur. Ben anacığımın ayağının altını öperdim. Anam ayağını çekerdi. Anacığım bana cennet kokusunu çok mu görüyorsun derdim, ağlardı. Tavsiye ediyorum, analarınızın ayaklarının altını öpün. Onlar gibisi yok. Onlar olduğu için biz varız. Onlar olmasa biz yoktuk." dedi. 

Bakan Selçuk: “Dünya Nüfusunun Yüzde 9’u 65 Yaş Üstü”  

Şûrada yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 2019 yılının yaşlılık yılı ilan edildiğini ifade eden Bakan Selçuk, Şûranın Türkiye’de ilk kez yapıldığına dikkat çekti. 

Kuşaklararası dayanışma ve yardımlaşmayı önemsediklerine vurgu yapan Bakan Selçuk, dünya nüfusunun yaklaşık 700 milyonunun yaklaşık olarak yüzde 9’unun 65 yaş üstü olduğunu belirtti. 

“Ortalama Yaşam Beklentisi 76 Yıla Yükseldi”  

2050 yılında bu oranın yüzde 16’ya yükseleceği beklentisi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en az 3 çocuk çağrısına değinen Bakan Selçuk, “Son 16 yılda, toplumumuzun refah seviyesinde artış, sağlık ve sosyal hizmetlerdeki iyileşmeler neticesinde 2000 yılında 70 olan ortalama yaşam beklentisi süresi bugün yaklaşık 76 yıla yükseldi.” dedi. 

Bakanlık olarak aile dostu özellikle yaşlı dostu hizmetleri, sosyal yardımları ve sosyal güvenlik uygulamalarını geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Zehra Zümrüt Selçuk, ”Ülkelerin yaşlanma politikalarını belirlemede tavsiye ve tedbir niteliğinde öneriler sunan ve ülkemizin de imzaladığı 2002 Madrid Uluslararası Yaşlanma Eylem Planı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu. 

Şûra kapsamında Aktif Yaşlanma, Bakım Ekonomisi, Yaşlı Bakım Hizmetleri ve Yaşam Kalitesi, Yaşlı Dostu Kentler ve Yerel Yönetimler, Yaşlı Hakları ve Yaşlılık Ekonomisi ile ilgili konuları bütüncül olarak değerlendirileceğini söyleyen Bakan Selçuk, “Yaşlılarımızı, özellikle ailelerinin yanında destekleyen uygulamaları hayata geçirmek suretiyle aile bütünlüğünü ve kuşaklararası dayanışmayı koruyoruz.” açıklamasında bulundu. 

“168 Bin Yaşlımıza Evde Bakım Desteği Veriyoruz” 

168 bin yaşlıya Evde Bakım Desteği verdiklerini kaydeden Bakan Selçuk, ”Belediyelerimiz ile işbirliğinde, koruyucu önleyici bir işlev de üstlenen Yaşlı Destek Programı (YADES)i yaygınlaştırıyoruz.” ifadesini kullandı. 

“Alzheimer, Demans Gibi Hastalığının Bakımı Zor Olan Yaşlılarımıza Hizmet Sunacağız” 

Türkiye’nin dört bir yanında yaşlılara hizmet verildiği aktaran Bakan Selçuk, yaşlılık yol haritasını şu ifadelerle açıkladı: 

“Yatılı hizmetlerimizin yanı sıra gündüzlü bakım hizmetleri modelini de yaygınlaştırıyoruz. Ayrıca yaşlı bakım hizmetleri veren kuruluşlarımızda da süratle ihtisaslaşmaya gidiyoruz. Alzheimer, demans gibi ailelerimizin bakım konusunda zorlandığı durumlarda yaşlılarımıza bu ihtisaslaşmış kuruluşlarımızda hizmet sunacağız.” 

Yılda 30 Gün Yatılı Olarak Misafir Ettiğimiz Yaşlılarımızı Artık 45 Gün Ağırlayacağız 

Aileleri rahatlatmak amacıyla yaşlıları bir yılda 30 güne kadar yatılı olarak misafir ettiklerini belirten Bakan Selçuk, “Artık ailelerimizin hac, umre gibi uzun dönemli seyahatlerinde veya vefat gibi durumlarda gözleri arkada kalmaması için bu süreyi 45 güne çıkarıyoruz.” dedi. 

Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti: 

“Yaşlı Bakım ve Yaşlı Destek Programı oluşturuyoruz ve Aile Danışmanlığı hizmetimize entegre edeceğiz. Yaşlılarımız ve yakınları bu hizmetlerimizden ücretsiz olarak yararlanabilecek. Tamamladığımız Bakım Hizmetlerinde Kalite Standartları çalışmasını da uygulamaya geçiriyoruz. Kalite standartları ile bakım güvence sisteminin ilk etabı sağlanmış olacak. Ülkemizde aktif yaşlanmayı desteklemek amaçlı yürüttüğümüz Bocce etkinliklerinde başarılı olan oyuncuları uluslararası platformlarda katılımını sağlayacağız.” 

Bakan Selçuk, sosyal ve ekonomik kalkınmanın çocuklar, gençler ve yaşlılar arasındaki dayanışma, etkileşim ve bir arada yaşam kültürünün güçlendirilmesi ile mümkün olacağını ifade etti. 

Yarışmacılar ve asırlık çınarlar ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Selçuk’tan aldı 

Kuşaklararası dayanışmaya dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için Şûra kapsamında; Köprü adıyla bir fotoğraf yarışmasının düzenlendiğini söyleyen Bakan Selçuk, 7 bin 25 başvuru yapıldığını belirtti. 

Konuşmaların ardından fotoğraf yarışması ve Asırlık Çınarlar Ödül Töreni gerçekleşti. Yarışmada dereceye girenler ve katılım sağlayan yaşlılar ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Selçuk’un elinden aldılar. 

Şûra Bakan Selçuk başkanlığında “Dünya’da Yaşlı Dostu Politikalar” konulu liderler oturumu ile devam etti.