…
12 Ağustos 2021, Perşembe Ankara

2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı


Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) heyetlerinin 31 Mayıs 2021 tarihinde Bakanımız Sayın Vedat Bilgin’i ziyaretleriyle başlayan kamu işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süreci uzlaşıyla sona erdi.

Konfederasyonların 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne ilişkin talepleri, hükümet ve kamu işverenlerini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) tarafından değerlendirildi. Bu talepler dikkate alınarak hazırlanan teklifler üzerinde hükümet, TÜHİS ve işçi sendikaları konfederasyonları arasında müzakerelerde bulunuldu. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçilere yönelik mali ve sosyal haklar konusunda taraflarca uzlaşıya varılması üzerine 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü 11 Ağustos 2021 tarihinde TÜRK-İŞ Genel Merkezinde yapılan törenle imzalandı.

Törende kamudaki işçilerin taban ücretinin 4.100 TL’ye yükseltildiği, ücretlere ise 2021-2022 döneminin ilk 6 ayı için % 12, diğer 6 aylar içinse %5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldığı kamuoyuyla paylaşıldı. Bakanımız Sayın Vedat Bilgin, ‘‘Bugün işçi sendikalarımızla vardığımız tarihi uzlaşmayla en düşük ücretli kamu işçilerimiz için bugüne kadar verilmiş en yüksek seyyanen zamla taban ücret 4.100 TL olarak belirlenmiştir. Bu seyyanen artışa ek yapılan zamlarla toplam zam %34 gibi tarihi bir orana ulaşmıştır.’’ açıklamasında bulundu.

Çerçeve protokolle kamuda en düşük ücret alan işçilerin aylıklarında 1.217 TL artış sağlanmış oldu. Kamuda ilk kez düzenlenen hizmet zammı ise rakamlara, oransal olarak yaklaşık %3 düzeyinde yansıyacak.
2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne buradan ulaşılabilir.